Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Buitenmuur beschermen tegen vocht

Vochtige buitenmuren zijn nefast voor zowel je woning als je gezondheid. De 2 grootste oorzaken van zulke natte muren zijn opstijgend en doorslaand vocht. Hoe kan je nu doeltreffend je buitenmuren beschermen tegen vocht? In dit artikel zetten we de methodes helder op een rij voor beide types vochtproblemen. Zo maak je snel weer je gevel waterdicht!

Ga snel naar:
OPTIE 1: buitenmuur beschermen tegen opstijgend vocht
OPTIE 2: buitenmuur beschermen tegen doorslaand vocht
CONCLUSIE: laat je buitenmuur analyseren door een expert

Ontvang gratis advies op maat!

 

 

Waarom je buitenmuur beschermen tegen vocht?

Voorkomen is beter dan genezen: die leuze geldt zeker en vast voor vocht in je woning. Maar wat als het kwaad eenmaal geschied is? In dat geval is het belangrijk om je buitenmuren zo snel mogelijk te beschermen tegen vocht. Door je gevel tijdig aan te pakken, geniet je van de volgende voordelen:

 • Voorkomen van extra vochtschade op je muren: laat je het vochtprobleem ongemoeid? Dan zal de schade op je buitenmuren enkel toenemen. Door dat vocht in je gevel kan je bij vriesweer ook te maken krijgen met extra scheurtjes en barsten.
 • Vermijden van vochtplekken op je binnenmuren: vocht in je buitenmuren kan zich op termijn verder verspreiden naar je binnenmuren. Kortom, wil je vochtplekken en schimmels in je woning zelf vermijden? Dan maak je best zo snel mogelijk je gevel weer waterdicht.
 • Belangrijk voor je gezondheid: schimmels en een te hoge luchtvochtigheid in je woning houden verschillende gezondheidsrisico’s in. Zo stijgt het gevaar voor allergieën, ademhalingsproblemen, hoofdpijn en concentratiestoornissen, … Voor wie al kampt met een chronische ziekte, zijn de risico’s zelfs nog groter.
 • Langere levensduur van je bouwmaterialen: een waterdichte buitenmuur gaat uiteraard langer mee. Zo’n gevel krijgt het namelijk veel minder hard te verduren door de weersomstandigheden.
 • Nieuwe uitstraling voor je woning: is je vochtprobleem opgelost en de vochtschade verwijderd? Dan ziet je gevel er weer als nieuw uit. Bovendien kunnen mossen, algen en ander vuil zich vanaf dan minder makkelijk vasthechten aan je buitenmuren. Zo blijven ze er ook veel langer proper uitzien.

BELANGRIJK:  een grondige inspectie en professioneel advies zijn essentieel om de beste aanpak voor jouw vochtige gevel te bepalen. Je laat je muren dus best eerst analyseren door een gespecialiseerde gevelwerker. Na zijn gerichte aanpak zijn je buitenmuren weer optimaal beschermd tegen vocht. Kom vrijblijvend in contact met vakspecialisten in je buurt!

 

OPTIE 1: buitenmuur beschermen tegen opstijgend vocht

buitenmuur beschermen tegen vocht

Opstijgend vocht is grondwater dat langzaam via de fundering langs je muren omhoog trekt. De oorzaak is doorgaans een gebrekkige waterkering tussen de steenlaag ter hoogte van het grondniveau. Zo ontstaan er onder meer vochtplekken, schimmels, algen en mossen onderaan je buitenmuren. Gelukkig kan je wel degelijk je muur beschermen tegen dit vocht. Een overzicht  van de belangrijkste methodes:

 

1. Buitenmuur injecteren

De minst ingrijpende en arbeidsintensieve oplossing tegen opstijgend vocht is het injecteren van je muren. Een specialist boort dan gaten om de 10 à 12 cm net boven het grondniveau. Daarin spuit hij een vochtwerende gel of vloeistof. Dat vochtwerende middel zet vervolgens uit en vormt een waterkerende laag. Ten slotte maakt hij de boorgaten weer mooi dicht met een waterdichte mortel.

Richtprijs: vanaf € 100 per lopende meter (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

2. Muren onderkappen/onderzagen

Deze methode komt relatief weinig voor, behalve bij grote renovatiewerken. Je muren onderkappen of onderzagen zorgt namelijk voor heel wat schade en achteraf moet je je muren langs beide zijden opnieuw afwerken. Bij het onderkappen neemt een aannemer een volledige steenlaag weg en bij het onderzagen freest hij een fijne groef ter hoogte van de plint.

Richtprijs: € 100 à 175 per lopende meter (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

3. Ventilatiekokers plaatsen

Deze derde methode komt vooral voor in Nederland. Een vakspecialist plaatst dan keramische kokers in de natte muren. Door de openingen aan beide kanten van de kokers ontstaat een luchtstroom, met een koudebrug tot gevolg. Het vocht trekt dan naar deze koudebrug en wordt zo afgevoerd. Net als bij het injecteren van muren is deze methode minder ingrijpend dan onderkappen of onderzagen.

Richtprijs: gemiddeld € 115 per lopende meter (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Hoe bescherm ik mijn buitenmuur het best tegen opstijgend vocht?

Je muren onderkappen of onderzagen is op papier de meest doeltreffende oplossing. Toch komt het injecteren van muren veel vaker voor omdat het minder ingrijpend en risicovol is. Naar haalbaarheid, efficiëntie en budgetvriendelijkheid toe is je muren injecteren duidelijk de meest aanbevolen methode als je geen grote renovatiewerken voor ogen hebt.

LET OP: alles hangt natuurlijk af van jouw project, je wensen, de staat van je muren en je budget. Laat je daarom zeker gericht adviseren door een ervaren vochtspecialist in je buurt. Start je aanvraag hier!

 


OPTIE 2: buitenmuur beschermen tegen doorslaand vocht

gevel beschermen tegen vocht

Is je oude gevel poreus en merk je scheurtjes of barsten op? Dan kan regenwater je buitenmuren binnendringen en zich zelfs verder verspreiden naar je binnenmuren. Dat binnensijpelende regenwater staat ook bekend als doorslaand vocht. Net als bij opstijgend vocht bestaan er gelukkig meerdere manieren om doorslaand vocht een halt toe te roepen. Een kort overzicht:

 

1. Buitenmuur impregneren

De meest praktische, snelle en budgetvriendelijke oplossing tegen doorslaand vocht is een hydrofuge van je buitenmuren. Bij dat impregneren brengt een vakspecialist een transparante, waterwerende beschermlaag aan op je gevel. Zo kan het vocht niet meer in je buitenmuren trekken en hecht vuil zich niet langer vast. Bovendien blijft de oorspronkelijke uitstraling van je gevel ook behouden.

Richtprijs: € 8 à 12 per m² (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

2. Buitenmuur bekleden

Wil je je gevel beschermen tegen vocht en tegelijk ook een nieuwe uitstraling geven? Dan laat je je buitenmuur beter bekleden dan impregneren. Bovendien kan je 2 vliegen in 1 klap slaan door tegelijk buitengevelisolatie te laten plaatsen. Je kan kiezen uit meerdere mogelijke gevelbekledingen die je buitenmuren weer waterdicht maken: van een gevelbepleistering tot steenstrips, hout of gevelpanelen.

Richtprijs: € 40 à 200 per m² (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

3. Buitenmuur schilderen met vochtwerende verf

Met vochtwerende verf kan je vochtproblemen in je gevel voorkomen, maar het is ook een mogelijke behandeling tegen bestaande vochtproblemen. Eerst reinigt een expert je gevel grondig en daarna brengt hij 2 lagen vochtwerende verf aan (bv. acrylverf). Zo zijn je buitenmuren weer beschermd tegen regenwater en kan je je woning in een nieuw jasje steken.

Richtprijs: € 20 à 40 euro per m² (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Hoe bescherm ik mijn buitenmuur het best tegen doorslaand vocht?

Dat hangt in eerste instantie van je persoonlijke wensen en je woning af. Wil je je gevel bv. renoveren? Dan is een nieuwe gevelbekleding (eventueel in combinatie met isolatie) een logische keuze. Wil je vooral een snelle en budgetvriendelijke oplossing voor het vocht in je muren? Dan laat je je gevel best impregneren.

Op zoek naar een vakspecialist? Via Solvari kom je snel en vrijblijvend in contact met meerdere vakbedrijven voor advies en prijzen op maat. Start je aanvraag hier!

 


CONCLUSIE: laat je buitenmuur analyseren door een expert

Wil je extra nattigheid vermijden, zowel letterlijk als figuurlijk? Dan begin je best niet op eigen houtje aan het bestrijden van vocht in je buitenmuur. Een grondige analyse en professionele vochtdiagnose door een specialist is een essentiële eerste stap om je buitenmuren te beschermen tegen vocht. Na die diagnose kan je met zo’n expert ook rekenen op…

 • Advies op maat: op basis van zijn analyse geeft een vochtspecialist je gericht advies voor de beste aanpak van jouw gevel. Volstaat bv. een hydrofuge of zijn er eerst herstellingswerken nodig? Welk type vochtwerende verf kies je best? Welk vochtwerend middel is het meest aangewezen bij het injecteren van je buitenmuur? Dankzij zijn professionele raad maak je zeker de juiste keuzes.
 • Definitieve oplossing: een gespecialiseerde gevelwerker verleent niet alleen advies, maar staat ook in voor een definitieve oplossing van je vochtprobleem. Na zijn professionele behandeling ben je zeker dat het vocht niet meer terugkeert.
 • Garantie op de werken: ga je zelf aan de slag en is het vochtprobleem niet opgelost? Dan loop je het risico om nog meer schade aan te richten. Die extra kosten zijn dan voor jouw eigen rekening. Dat financiële risico loop je niet als je een specialist inschakelt. Met zo’n expert geniet je namelijk van een garantie op de uitgevoerde werken.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten. Dat verlaagde btw-tarief scheelt uiteraard een pak op je eindfactuur.

Verschillende vakspecialisten vergelijken? Geen probleem, je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij meerdere experts aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders