Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Grondvocht

Grondvocht kan zorgen voor verschillende vochtproblemen in je woning. Grondwater kan namelijk je kelder binnensijpelen en ook omhoog trekken in je binnen- en buitenmuren. Hoe kan je doeltreffend vochtproblemen door grondvocht bestrijden? Hoeveel kost het om grondvocht een halt toe te roepen? En waarom schakel je best een professionele vochtspecialist in? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Vochtproblemen door grondvocht op het gelijkvloers
Vochtproblemen door grondvocht in de kelder
Prijs grondvocht bestrijden
Waarom vochtexpert inschakelen?

 

 

Hoe vochtproblemen door grondvocht herkennen?

Vochtproblemen veroorzaakt door grondvocht zijn schadelijk voor je woning zelf, maar ook voor je gezondheid en je energiefactuur. Het vochtprobleem snel en effectief aanpakken is dus de boodschap. Hoe je dat best doet is afhankelijk van het type probleem. We maken een onderscheid tussen:

  1. Problemen door grondvocht boven het maaiveld = opstijgend grondvocht op het gelijkvloers: hierbij trekt grondvocht omhoog in binnen- en/of buitenmuren door slechte funderingen of een ontbrekende of slecht werkende waterkering. Dat zorgt onderaan de muren op het gelijkvloers voor vochtplekken, schimmels, loskomende verf, behang, … Op lange termijn veroorzaakt opstijgend vocht ook structurele schade door bv. barstende gevelstenen. Lees verder meer over het bestrijden van opstijgend grondvocht.
  2. Problemen door grondvocht onder het maaiveld = vochtproblemen in de kelder: hierbij sijpelt grondvocht onder het maaiveld je kelder binnen langs de muren, vloer of kimnaad als die niet bestand zijn tegen de druk van dat grondwater. Dat zorgt ook voor vochtplekken op je keldermuren, schimmels, een muffe geur, … Lees verder meer over het bestrijden van grondvocht in de kelder.

Wees zeker van een correcte diagnose van het vochtprobleem! Naast grondvocht kan de vochtschade in je woning ook te wijten zijn aan doorslaand vocht, condensatievocht, een lekkage, … Wil je zeker zijn van een correcte diagnose van je vochtprobleem en een aanpak op maat? Laat dan een vochtanalyse uitvoeren door een vochtbestrijder actief in je buurt.

 

Vochtproblemen door grondvocht op het gelijkvloers

grondvocht

Merk je vochtplekken onderaan je muren op het gelijkvloers? En lopen daar geen waterleidingen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met grondvocht dat langzaam naar omhoog trekt in je muren. Dat grondwater kan zowel je binnen- als je buitenmuren aantasten. Je kan dit grondvocht bestrijden met de volgende methodes:

 

1. Muren injecteren

Muren injecteren is de meest voorkomende methode om opstijgend grondvocht tegen te gaan. Het is minder ingrijpend dan je muren onderkappen of onderzagen, maar tegelijk erg doeltreffend. Een vochtbestrijder boort net boven het grondniveau gaten in de binnen- en/of de buitenmuur. Die vult hij dan met een vochtwerend middel, waarna hij de gaten weer dicht met een waterdichte mortel. Dat vochtwerende middel trekt in het metselwerk en vormt een waterkerende laag. Is je binnenmuur uitgedroogd? Dan kan je hem weer afwerken.

Een goede keuze als… je muur nog in goede staat is en je geen gevelrenovatie voor ogen hebt.
Prijs: vanaf 100 euro per lopende meter, excl. btw en incl. arbeidskosten en materialen. Ontvang gratis offertes.

 

2. Muren onderkappen/onderzagen

Naast je muren injecteren kan je ze ook laten onderkappen of onderzagen. Een vochtbestrijder plaatst dan een kunststof waterkering in een horizontale gleuf die hij uitgekapt of gezaagd heeft ter hoogte van de vloerpas. Dit is een erg effectieve methode om opstijgend grondvocht tegen te houden, maar het gaat om ingrijpende, arbeidsintensieve werken.

Een goede keuze als… je een gevelrenovatie plant en je muren scheuren en barsten vertonen.
Prijs: vanaf 100 euro per lopende meter, excl. btw en incl. arbeidskosten en materialen. Ontvang gratis offertes.

 

3. Ventilatiekokers

Bij deze methode plaatst een vochtbestrijder keramische kokers (van de fabrikant Carebrick) in de vochtige muur. Zo ontstaat er een koude luchtdoorstroming die het opstijgend grondvocht naar buiten afvoert. Het nadeel is dat je deze vochtbestrijdingsmethode enkel kan toepassen bij vochtige buitenmuren. Daarnaast zijn de kokers ook duidelijk zichtbaar in je gevel. Het Carebrick-systeem komt vooral voor in Nederland.

Een goede keuze als… je geen chemische middelen wil gebruiken en geen gevelrenovatie plant.
Prijs: ± 150 euro per lopende meter, excl. btw en incl. arbeidskosten en materialen. Ontvang gratis offertes.

 

Hoe bestrijd ik opstijgend grondvocht het best?

Gezien de omvang van de werken wordt muren onderkappen doorgaans enkel toegepast bij grondige renovaties. Muren injecteren is de meest toegepaste methode om opstijgend grondvocht tegen te gaan. Met een correcte uitvoering ben je zeker van een langdurige waterdichtheid en bovendien gaat injecteren snel. Zo spaar je veel arbeidskosten uit en ook de afwerking van je muur achteraf is veel beperkter.

TIP: een vochtbestrijder zal het vochtprobleem grondig analyseren om zo tot een juiste diagnose te komen en de meest geschikte vochtbestrijdingsmethode te kunnen bepalen. Zo ben jij zeker van een correcte en effectieve aanpak voor het bestrijden van opstijgend grondvocht. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van vochtbestrijders actief in je buurt.

 

Vochtproblemen door grondvocht in de kelder

grondvocht kelder

Naast vochtplekken, schimmels, gebarsten en verpulverde gevelstenen, … onderaan je muren op het gelijkvloers kan grondvocht ook in de kelder voor problemen zorgen. Zijn je keldermuren en/of -vloer, de kimnaad, … niet bestand tegen de druk van dat grondvocht? Dan kan je te maken krijgen met vochtplekken, schimmels, constructieproblemen, … Je kan grondvocht in de kelder bestrijden met de volgende methodes:

 

1. Kelderdichting (bekuiping)

Zijn je keldermuren en/of -vloer vochtig door insijpelend grondvocht? Dan kan een vochbestrijder je kelder waterdicht maken met een kelderdichting. Hij smeert daarbij zowel de vloer als de muren in met een waterdichte cementlaag. De vakman besteedt ook extra aandacht aan de kimnaad met een versterkte hiel. Die voeg tussen de vloer en de opgaande wanden is namelijk extra gevoelig voor infiltratie van grondvocht.

Een goede keuze als… de ondergrondse druk van het grondvocht niet te groot is.
Prijs: 3.500 à 10.000 euro, excl. btw en incl. arbeidskosten en materialen. Ontvang gratis offertes. 

 

2. Kelderdrainage

Soms zal een kelderdichting niet volstaan om het binnensijpelende grondvocht in de kelder tegen te houden. Dan is een kelderdrainage een meer aangewezen methode. Komt grondvocht via de kimnaad je kelder binnen? Dan kan je een stenen goot aan die voeg laten aanbrengen die het vocht naar een verzamelput leidt. Ook een wand- en vloerdrainage is een optie. Daarbij plaatst een vochtbestrijder een noppenmembraan met kanaaltjes op je keldermuren en/of -vloer die het vocht ook afvoert naar een verzamelput.

Een goede keuze als… de ondergrondse druk van het grondvocht te groot is voor een kelderdichting.
Prijs: 2.500 à 10.000 euro, excl. btw en incl. arbeidskosten en materialen. Ontvang gratis offertes. 

 

3. Kelderventilatie

Niet alleen binnensijpelend grondvocht kan voor vochtproblemen in de kelder zorgen. Bij een gebrekkige ventilatie kunnen ook schimmels of condensatiedruppels verschijnen op je keldermuren. Kortom, wil je zeker zijn van een droge kelder die je ook als opslagplaats of leefruimte kan gebruiken? Dan combineer je een kelderdichting- of drainage best met kelderventilatie om vochtige, muffe binnenlucht af te voeren. Het type ventilatie hangt af van de ernst van de condensvorming en het gewenste resultaat.

Een goede keuze als… je naast grondvocht ook condensatievocht in je kelder wil voorkomen.
Prijs mechanische ventilator: gemiddeld 200 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes. 
Prijs decentrale balansventilatie: 900 à 1.500 euro, excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes.

 

Hoe bestrijd ik grondvocht in de kelder het best?

Dat hangt vooral af van de ernst van het vochtprobleem. Is de ondergrondse druk van het grondvocht bv. erg groot? Dan zal een kelderdichting wellicht niet volstaan en moet je het binnensijpelende grondvocht afvoeren met een kelderdrainage. Ook kelderventilatie op maat is aangewezen om de muffe binnenlucht in je kelder doeltreffend af te voeren.

TIP: een vochtbestrijder zal het vochtprobleem in je kelder grondig analyseren om zo tot een correcte diagnose te komen en de meest geschikte oplossing te kunnen bepalen. Zo ben jij zeker van een correcte en effectieve aanpak voor het bestrijden van grondvocht in de kelder. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van vochtbestrijders actief in je buurt.

 

Prijs grondvocht bestrijden

De prijs voor het bestrijden van grondvocht in je woning hangt vooral af van de gekozen vochtbestrijdingsmethode, de ernst van de vochtschade, de moeilijkheidsgraad van de werken, … In de onderstaande tabel zetten we enkele richtprijzen op een rij:

Soort vochtprobleemGemiddelde prijs
(excl. btw en incl. arbeidskosten & materialen)
Grondvocht op het gelijkvloers
Muren injecterenVanaf € 100 per lopende meter
Muren onderkappen/onderzagenVanaf € 100 per lopende meter
Ventilatiekokers€ 150 per lopende meter
Grondvocht in de kelder
Kelderdichting€ 3.500 à 10.000
Kelderdrainage€ 2.500 à 10.000
Kelderventilatie€ 200 à 1.500

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project? Dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de kosten voor het bestrijden van grondvocht ook verschillen van vochtbestrijder tot vochtbestrijder. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 professionele vochtbestrijders actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

grondvocht bestrijden

Waarom een vochtexpert inschakelen?

Denk je te kampen met schade door grondvocht in je woning? Voor een doeltreffende, efficiënte aanpak en een definitieve oplossing doe je best een beroep op een ervaren vochtexpert. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

  • Grondige analyse van je vochtprobleem: gaat het daadwerkelijk om schade door grondvocht in je kelder of onderaan je muren op het gelijkvloers? Met onder meer een grondvochtmeter kan een specialist precies nagaan met welk vochtprobleem je te maken hebt. Die exacte diagnose is essentieel om je vochtprobleem te verhelpen op lange termijn.
  • Advies op maat: op basis van zijn analyse geeft de vochtbestrijder je gericht advies op maat. Volstaat bv. een kelderdichting of is een kelderdrainage meer aangewezen? Moet je enkel je binnenmuren injecteren of ook je buitenmuren? Dankzij dat deskundige advies ben je zeker van de beste aanpak van het grondvocht.
  • Correcte uitvoering: of het nu gaat om het injecteren van je muren of het dichten van je kelder, een professionele vochtbestrijder voert de werken grondig en correct uit. En dat met enkel kwalitatieve materialen. Zo kan je rekenen op een optimaal, waterdicht eindresultaat.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor de arbeidskosten en de gebruikte materialen.

Op zoek naar een vochtbestrijder actief in je buurt? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij verschillende vochtexperten via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders