Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Waterkering muur: methode & prijs

Heb je last van opstijgend vocht in je muren? Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals het ontbreken van een goede waterkering. Door een vochtkering te plaatsen kan vocht optimaal bestreden worden. In dit artikel lees je meer over de plaatsing, voor- en nadelen & prijs van een waterkering.

Een waterkering in de muur laten plaatsen? Vraag hier vrijblijvend prijsoffertes aan bij professionals. 

 

waterkering muur Waarvoor dient een waterkering?

Een waterkering functioneert als een barrière tussen het grondvocht en de gemetselde muur. Gewoonlijk is de waterkering een folie van kunststof. Ook andere materialen zoals hydraulische mortel, roestvrije golfplaten of vochtschermen kunnen dienst doen als waterkering. Het materiaal wordt waterpas op de onderste steenrij geplaatst.

Dankzij een waterkering kan vocht niet langer de muur binnendringen of opstijgen. Werd je huis gebouwd vóór 1980? Dan beschikt de woning waarschijnlijk niet over een vochtkering. Vanaf 1980 is men hier rekening mee gaan houden bij de bouw van nieuwe huizen.

 

 

Voor- en nadelen waterkering muur

Permanente oplossing voor vochtprobleem

Een vochtkering in de muur installeren is een uiterst efficiënte en duurzame keuze. Eens het materiaal is geplaatst, zal de muur definitief vochtvrij zijn. De werking van een waterkering blijft steeds even sterk over de jaren heen.

Een andere methode om opstijgend vocht te bestrijden is het injecteren van muren. Deze methode is minder omslachtig, maar zal na verloop van tijd haar werking verliezen.

 

Arbeidsintensieve afbraakwerken

Nadelig aan een waterkering is dan weer het feit dat er breekwerk aan te pas komt. Vakmannen zullen namelijk de muren onderkappen, wat betekent dat de muren horizontaal worden ingezaagd. In die zaagsnede wordt dan de folie geplaatst en vastgemaakt met cement.

Bij het breekwerk kunnen er enkele problemen opduiken. Zo is er bijvoorbeeld kans op scheurvorming en leidingen in de muur kunnen in de weg zitten. Bovendien zullen de binnen- en buitenmuren beschadigd zijn, waardoor je deze opnieuw zal moeten laten afwerken. Omdat de plaatsing ook heel wat tijd in beslag neemt, kost deze hele operatie ongeveer 15% meer dan het injecteren van muren.

 

waterkering muur

 

Prijs waterkering muur plaatsen

De plaatsing van een waterkering is vrij prijzig; er komen namelijk heel wat zaken bij kijken. Je moet gemiddeld uitgaan van een prijs tussen de 75 en 150 euro per strekkende meter. Veel hangt ook af van de dikte van de muur of muren.

Hou er bovendien rekening mee dat je in aanmerking kan komen voor een premie. Op die manier kan je tot 20 à 30 % van het factuurbedrag terugverdienen.

Alleszins is de installatie van een waterkering voer voor specialisten. Het is afgeraden om deze zelf te plaatsen. Het gaat hier om een moeilijke klus die heel wat expertise en ervaring vereist!

Indien je een waterkering wenst te laten plaatsen, doe je er goed aan prijzen van verschillende vakmannen te vergelijken. Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en advies inwinnen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan. 

 

Hoe wordt er te werk gegaan?

In geval van opstijgend vocht begint het probleem steeds aan de onderkant van de muur. Daarom worden er bij het onderkappen horizontale gleuven in de muren gefreesd op een hoogte van 2 cm boven de vloerpas.

Hierna tilt men de muren beetje bij beetje op, om ze vervolgens op te vullen met een waterkering en cement. Om gevaar te voorkomen werken experten telkens in stukken van hoogstens 1 meter breed. Met oog op een goede waterdichtheid is het ook van belang dat de folies of schermen deels overlappen.

Het onderkappen van muren is vooral aangewezen bij grote renovatiewerken. De techniek brengt bijvoorbeeld ook heel wat stof met zich mee.

 

Alternatieve behandeling: muur injecteren

Indien je de nadelen van onderkapping wil vermijden, kan je er ook voor opteren de vochtige muren te injecteren. Hou er dan wel rekening mee dat dit geen definitieve oplossing is op (zeer) lange termijn.

Lees hier meer over het injecteren van muren tegen opstijgend vocht.

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders