Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Vochtplekken plafond

Zie je lichte of donkere vochtplekken op je plafond? Dan moet je zo snel mogelijk ingrijpen om je eigen gezondheid en die van je woning te beschermen (tegen schimmels, houtrot, onaangename geuren, …). Benieuwd naar de oorzaken van vocht in je plafond en hoe je ze doeltreffend kan aanpakken? En waarom je best samenwerkt met een ervaren vochtexpert? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Vochtplekken plafond: oorzaken + oplossingen
Prijs vochtplekken plafond behandelen
Hoe vochtschade op plafond herstellen?
Waarom vochtspecialist inschakelen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Hoe ontstaan vochtplekken op het plafond?

Vochtplekken op het plafond, je herkent ze snel. Denk maar aan zwarte verkleuringen, zwellingen, bubbels op het schilderwerk en schimmelranden. Vochtplekken op het plafond van je badkamer, slaapkamer, woonkamer, … kunnen 3 mogelijke oorzaken hebben:

In dit artikel staan we stil bij deze mogelijke oorzaken van vocht in je plafond en overlopen we de verschillende oplossingen.

TIP: een vroegtijdige detectie en correcte diagnose van je vochtprobleem is cruciaal voor een duurzame aanpak op maat. Contacteer een ervaren vochtexpert voor een vochtmeting en -analyse. Kom in contact met professionals actief in je buurt met behulp van onze offertedienst.

 

Vochtplekken plafond: oorzaken + oplossingen

Vochtplekken op je plafond kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende onderliggende problemen zijn condensatievocht, lekkages en doorslaand vocht. Een kort overzicht:

OORZAAK 1: condensatievocht

vocht plafond

Condensatievocht ontstaat door de dagelijkse taken die we uitvoeren: koken, wassen, … Door een gebrek aan ventilatie stijgt de luchtvochtigheid in je woning. Het gevolg? De warme lucht slaat neer op de koudere delen in de ruimte (bv. het plafond) en condenseert. Zo kunnen na verloop van tijd vochtplekken op je plafond ontstaan.

OPLOSSING: een aangepast ventilatiesysteem

Een aangepast ventilatiesysteem voert vervuilde, vochtige lucht af en zuivert ook de lucht in je woning. Je kan kiezen voor een centraal of een decentraal systeem. Bij centrale ventilatie stuurt 1 systeem de ventilatie in verschillende ruimtes aan. Beperkt het vocht in je plafond zich tot 1 ruimte? Dan kies je beter voor decentrale ventilatie. Daarbij gaat het namelijk om 1 ventilatiesysteem voor 1 ruimte.

Prijs decentraal ventilatiesysteem: € 550 à € 1.500 (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.
Prijs centraal ventilatiesysteem: € 3.000 à € 8.000 (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

OORZAAK 2: lekkage

vocht in plafond

Vocht in je plafond kan ook ontstaan door een daklekkage (door een dakbedekking in slechte staat, beschadigd daklood, …). Bevinden de vochtplekken zich ter hoogte van een badkamer op de bovenverdieping? Dan kan het ook gaan om een lek in een waterleiding of afvoerbuis. Dergelijke lekkages merk je vaak pas na enige tijd op, waardoor de schade aanzienlijk kan zijn. Schiet je waterfactuur de hoogte in of ligt je energiefactuur hoger? Dat zijn goede indicaties dat je met een lekkage te maken hebt.

OPLOSSING: lekkage herstellen (+ eventueel lekdetectie)

Is de locatie van het lek duidelijk? Dan laat je de lekkage best zo snel mogelijk herstellen (door een dakwerker of loodgieter). Is het niet duidelijk waar het lek zich bevindt? Dan moet je eerst een gespecialiseerd lekdetectiebedrijf laten langskomen. Met aangepaste apparatuur spoort zo’n bedrijf snel en efficiënt de exacte locatie van het lek op.

Prijs lekdetectie: € 300 à € 500 (excl. btw en herstelling). Ontvang gratis offertes.
Prijs lekkage herstellen: afhankelijk van het soort lek en de gebruikte methode.  Ontvang gratis offertes.

 

OORZAAK 3: doorslaand vocht

Vochtplekken plafond behandelen

Doorslaand vocht is een probleem dat zich voordoet bij poreuze muren en beschadigde gevels. De buitenmuur slorpt neerslag op, waardoor het vocht zich langzaamaan verder verspreidt in de muren. Hierdoor kunnen ook vochtplekken op de binnenmuren en het plafond verschijnen. Een grondige vochtdetectie toont aan waar het probleem precies ontstaat. Er zijn 3 oplossingen om doorslaand vocht aan te pakken:

OPLOSSING:  gevel impregneren

Bij het impregneren van de buitenmuur brengt een vakman een speciale, transparante beschermlaag aan. Die gaat doorslaand vocht tegen, verkleint de kans op vorstschade en zorgt ervoor dat vuil zich niet zo snel aan de buitenmuur hecht. Voorafgaand reinigt en herstelt hij de gevel grondig om een mooi eindresultaat te garanderen.

Prijs: € 8 à € 12 per m² (excl. btw & incl. arbeidskosten). Ontvang gratis offertes.

 

OPLOSSING: vochtwerende verf aanbrengen

Vertonen je muren geen al te grote oneffenheden of barsten? Dan kan je op je gevel speciale vochtwerende verf aanbrengen. Dit kan je preventief laten doen, maar ook als behandeling van de vochtproblemen. Alvorens de vakman begint te schilderen, maakt hij eerst de muur grondig schoon.

Prijs: € 20 à € 40 per m² (excl. btw & incl. arbeidskosten). Ontvang gratis offertes.

 

OPLOSSING: nieuwe gevelbekleding

De duurste en meest ingrijpende optie is het plaatsen van een nieuwe gevelbekleding. Dankzij die gevelrenovatie is wel je vochtprobleem doeltreffend opgelost én je kan je woning een nieuwe uitstraling geven. Bovendien is zo’n nieuwe gevelbekleding (crepi, steenstrips, …) het uitgelezen moment om ook buitengevelisolatie te plaatsen.

Prijs: € 40 à € 200 per m² (excl. btw & incl. arbeidskosten). Ontvang gratis offertes.

 

Prijs vochtplekken plafond behandelen

De prijzen om vochtplekken op te sporen en efficiënt te behandelen, lopen flink uiteen. Ze zijn namelijk sterk afhankelijk van de diagnose van het probleem en de voorgestelde aanpak. In de onderstaande tabel vind je een beknopt overzicht:

OorzaakOplossingPrijs
(excl. btw & incl. arbeidskosten)
CondensatievochtDecentraal ventilatiesysteem€ 550 à € 1.500
Centraal ventilatiesysteem€ 3.000 à € 8.000
LekkageLekdetectie€ 300 à € 500
Lek herstellenPrijs op aanvraag
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 à € 12 per m²
Vochtwerende verf aanbrengen€ 20 à € 40 per m²
Nieuwe gevelbekleding€ 40 à € 200 per m²

LET OP: de prijzen in de tabel zijn richtprijzen. Benieuwd naar de kostprijs voor het behandelen van de vochtplekken op jouw plafond? Vraag dan gratis verschillende voorstellen aan bij vochtexperten actief in je buurt via onze offertedienst.

 

Geniet van het verlaagde btw-tarief!

Voor het behandelen van vocht in je plafond kan je in de meeste gevallen aanspraak maken op het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Op voorwaarde dat je woning ouder is dan 10 jaar en je samenwerkt met een professionele vakman.

 

 

Vochtplek plafond herstellen

 

Hoe vochtplekken op plafond herstellen?

Zijn de vochtproblemen professioneel behandeld? Dan moet het plafond voldoende tijd krijgen om volledig uit te drogen. Dit kan een aantal maanden duren. Nadien kan je de schade als volgt aanpakken:

  • Plafond schoonmaken: eerst moet je je plafond grondig schoonmaken. Dit kan je doen met een aangepast ontsmettingsmiddel, wat water en een spons.
  • Plafond afwerken: vochtplekken kan je wegwerken door je plafond te verven, behangen, voorzien van nieuw stucwerk, … Is de uiteindelijke schade aan je plafond echter te groot? Dan kan je er altijd voor opteren om een spanplafond te plaatsen. Zo heb je snel een nagelnieuw plafond!

 

Schakel een ervaren vochtexpert in!

Ontstaan er vochtplekken op het plafond van je badkamer, slaapkamer, woonkamer, …? Schakel dan een ervaren vochtspecialist in. Zo ben je zeker van…

  • Correcte diagnose: een vakman gaat eerst na hoe de vochtplekken op je plafond precies ontstaan zijn. Met de juiste apparatuur analyseert hij de vochtproblematiek. Afhankelijk van de diagnose stelt hij dan een plan van aanpak op.
  • Aanpak op maat: na zijn analyse pakt de vochtspecialist de oorzaak van het vocht in je plafond aan met een vochtbestrijdingsmethode op maat. Bovendien werkt hij grondig, snel en efficiënt.
  • Kwalitatieve materialen: een professioneel vakman gebruikt enkel de beste materialen en technieken om de vochtproblemen aan te pakken.
  • Definitieve oplossing voor vochtplekken: een efficiënte en correcte aanpak van je vochtprobleem zorgt voor een duurzame en definitieve oplossing.

TIP: ontvang en vergelijk gratis tot 3 verschillende offertes van vochtbestrijders actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders