Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Muffe geur in huis: oorzaken & oplossingen

Een muffe geur in huis is voor niemand prettig. Waar komt die geur precies vandaan? En hoe maak je definitief komaf met de oorzaken? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Muffe geur in huis: 4 oorzaken & oplossingen
Muffe geur in huis verwijderen: kosten
Zelf doen of vochtspecialist inschakelen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom heb ik een muffe geur in huis?

De oorzaak van een muffe geur in huis is vrijwel altijd een te hoge luchtvochtigheid. Dit vocht kan door meerdere problemen in je huis, kelder of kruipruimte ontstaan. Het is belangrijk om je vochtproblemen in huis snel aan te pakken. Er zijn 3 soorten vochtproblemen die een muffe lucht in huis veroorzaken:

 • Condensatievocht: dit vochtprobleem ontstaat meestal bij dagelijkse activiteiten zoals koken of douchen. De oorzaak is doorgaans een gebrek aan ventilatie in je woning.  Condensatievocht kan leiden tot condens op je ramen, vocht- en schimmelplekken op je muren, … Die te hoge luchtvochtigheid gaat meestal ook gepaard met een vochtgeur in huis.
 • Opstijgend vocht: dit is grondvocht dat door een slechte of ontbrekende waterkering langzaam omhoog trekt in de muren van je woning. Er ontstaan vochtplekken en schimmels op de onderkant van je muren van het gelijkvloers. Ook kan de verf van je binnenmuren bladderen of het pleisterwerk loskomen. Zo’n vochtprobleem kan ook voor geurhinder in je woning zorgen.
 • Doorslaand vocht: bij dit vochtprobleem dringt regen je poreuze gevel binnen. Langzaam aan trekt dit vocht ook verder naar je binnenmuren. Bevindt de vochtschade zich niet onderaan je muren? Dan is de kans groot dat je met doorslaand vocht te maken hebt. Als je binnenmuren vochtig zijn door dit vochtprobleem, is een muffe lucht in huis zeker niet uitgesloten.

Wil je de oorzaak van een muffe geur in huis opsporen? Dan laat je best een professional langskomen voor een vochtanalyse. Kom nu gratis in contact met vochtbestrijders in je buurt.

muffe geur in huis

 

Muffe geur in huis: 4 oorzaken & oplossingen

Een muf luchtje in huis kent verschillende mogelijke oorzaken. Ben je zelf niet zeker hoe die geur ontstaat? Dan gaat een expert voor je na wat de oorzaak is. Het kan gaan om 1 van deze 4 problemen:

 

Oorzaak 1: vocht in de muren

Een slechte geur in huis is niet noodzakelijk te wijten aan een groot vochtprobleem, maar vocht in je muren kan wel degelijk de oorzaak zijn. Blijven de problemen niet beperkt tot die geurhinder en zie je ook vochtschade op je muren? Dan schakel je best zo snel mogelijk een vochtspecialist in voor een professionele diagnose en aanpak van je vochtprobleem.

 

Oplossing: vochtspecialist inschakelen

Vocht in de muren kan liggen aan opstijgend vocht of doorslaand vocht. Met al zijn ervaring en professionele apparatuur vindt een expert snel de oorzaak. Vervolgens stelt hij een plan van aanpak op om definitief af te rekenen met het vocht in je muren.

Richtprijs muren injecteren (opstijgend vocht): € 100 per lopende meter (excl. btw)
Richtprijs muren impregneren (doorslaand vocht): € 8 à 12 per m² (excl. btw)

Kom nu gratis in contact met vochtbestrijders in jouw buurt!

 

 

Oorzaak 2: grondwater in de kruipruimte/kelder

Water in de kruipruimte komt meestal voor als grondwater in de wanden en vloeren trekt. Het kan indringen door de aansluitingen tussen wand en vloer of het metselwerk. Uiteindelijk kan het vocht ook verder omhoog trekken in je woning.

 

Oplossing: kelder bekuipen/draineren/isoleren

De geur van vocht in je kruipruimte of kelder kan omhoog trekken naar je woonruimtes. Om dat te voorkomen, zijn er meerdere oplossingen. Een expert kan je kelder waterdicht maken met een cementering van de muren of een drainage plaatsen. Is de druk van het grondvocht te hoog? Dan kan je ook werken met een bodemfolie in je kruipruimte of met bodemisolatie.

Richtprijs kelderbekuiping: € 50 à 100 per m² (excl. btw)
Richtprijs kelderdrainage: € 3.000 à 10.000 (excl. btw)
Richtprijs bodemisolatie: € 20 à 55 per m² (excl. btw)

Kom nu gratis in contact met vochtbestrijders in jouw buurt!

 

 

Oorzaak 3: onvoldoende ventilatie

Voldoende verluchten houdt eigenlijk in dat er bijna 24/7 een raam open moet staan, maar dat is vaak niet haalbaar. Is er te weinig natuurlijke ventilatie in je woning? Dan is een ventilatiesysteem nodig om de luchtkwaliteit in huis op peil te houden. Anders krijg je door een te hoge luchtvochtigheid onvermijdelijk te maken met een muffe lucht.

 

Oplossing: ventilatiesysteem plaatsen

Er zijn verschillende manieren om een ruimte in je woning te ventileren. Van een goedkopere mechanische ventilator (bv. in je toilet) tot een decentraal ventilatiesysteem. Die laatste optie geeft sowieso de beste resultaten en ververst de lucht in huis wanneer dat nodig is.

Richtprijs decentrale ventilatie: € 1.000 à 1.500 (excl. btw)

Kom nu gratis in contact met ventilatiespecialisten in jouw buurt!

 

 

Oorzaak 4: lekkage

Lekken kunnen ontstaan aan het dak, afvoerbuizen, leidingen, … Om een lek te dichten, moet je weten waar het is. Hierbij kan je een lekdetectie laten uitvoeren door een specialist. Deze kan het lek met speciale apparatuur opsporen en maakt hier een rapport over. Vervolgens kan een expert het lek dichten.

 

Oplossing: lekdetectie + lekdichting

Een muffe geur uit huis verwijderen? Als een lek de oorzaak is, moet je dat lek zo snel mogelijk laten dichten. Let op: soms bevindt het lek zich op een andere plek dan de vochtschade. In dat geval laat je best een professionele lekdetectie uitvoeren om onaangename verrassingen te vermijden.

Richtprijs lekdetectie: € 300 à 500 (excl. btw)

Kom nu gratis in contact met vochtbestrijders in jouw buurt!

 

Muffe geur in huis verwijderen: kosten

Een muffe geur in huis verwijderen, hoeveel kost dat? Alles hangt af van de oorzaak van die muffe lucht. Zo zal een decentraal ventilatiesysteem plaatsen goedkoper uitkomen dan je kelder te laten cementeren. Hieronder vind je een overzicht van de prijzen per oplossing voor mogelijke vochtproblemen in je woning:

OorzaakOplossingPrijs (excl. btw, incl. arbeidskosten)
OPSTIJGEND VOCHTMuren injecterenVanaf € 100 per lopende meter
DOORSLAAND VOCHTGevel impregneren€ 8 tot 12 per vierkante meter
Vochtwerende verf15 tot 35 per vierkante meter
Nieuwe gevelbekledingVanaf € 40 per vierkante meter
GRONDWATER IN KRUIPRUIMTEIsoleren€ 20 tot 55 per vierkante meter
Bekuipen€ 50 tot 100 per vierkante meter
Draineren€ 3.000 tot 10.000
ONVOLDOENDE VENTILATIEDecentraal ventilatiesysteem€ 1.000 tot 1.500
AfzuigventilatorVanaf € 20
LEKKAGELekdetectie€ 300 tot 500

LET OP: bovenstaande prijzen zijn natuurlijk slechts richtprijzen. Als je de exacte prijs wil weten om de muffe lucht uit jouw eigen huis te krijgen, kan je het best in gesprek gaan met een vochtspecialist in je buurt. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan en vergelijk.

 

vocht geur in huis

 

Zelf doen of vochtspecialist inschakelen?

Om een muffe geur in huis te laten verdwijnen, zijn er een aantal acties die je kan ondernemen. Een aantal hiervan kan je zelf uitvoeren, maar sommige dingen moet je laten doen door een vochtspecialist. Hieronder meer informatie per optie.

 

OPTIE 1 = zelf muffe geur in huis verwijderen

Als je een muffe geur in huis begint te ervaren, kan je proberen dit te verhelpen met een aantal eenvoudige acties. Vaak zijn deze oplossingen wel maar van tijdelijke duur:

 • Ramen vaker open: door je ramen vaker te openen, zorg je voor extra natuurlijke ventilatie in huis. Hierbij moet je wel echt meerdere uren per dag je raam open hebben, voordat het effect heeft. Soms is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld op een regenachtige dag of in de winter.
 • Vochtvreters: vochtvreters kennen we allemaal wel en zijn in veel winkels te koop. Ze zijn klein en relatief goedkoop om aan te schaffen. Maar op de lange termijn zal de muffe geur in huis hierdoor niet wegblijven.
 • Schoonmaken: het klinkt misschien logisch, maar door een schoon huis heb je minder snel last van geurtjes. Zeker als bepaalde ruimtes vochtiger zijn, is het handig om deze regelmatig te reinigen. Helaas is ook dit geen doeltreffende optie voor de lange termijn.
 • Citroen & azijn: citroen is van nature een goede luchtverfrisser. Ook azijn vangt muffe geuren op. Als je citroen en azijn mengt, kan je dit verstuiven in ruimtes waar een muffe lucht hangt.

 

OPTIE 2 = muffe geur in huis bestrijden door vochtspecialist

Heb je langdurig last van een muffe geur in je huis? Dan zal je een volgende stap moeten nemen. Een vochtspecialist inschakelen is hierbij de beste optie. Deze heeft kennis en ervaring en zal zorgen voor een definitieve oplossing voor het geurprobleem. Een specialist inschakelen heeft de volgende voordelen:

 • Correcte vochtdiagnose: een specialist voert een grondige vochtdiagnose uit om het probleem te achterhalen. Hierbij komt hij ook met een bijpassende oplossing. Een goede diagnose is essentieel om direct met een goede en langdurige oplossing te komen.
 • Juiste methode: aan de hand van de diagnose komt de vochtspecialist met een bestrijdingsplan op maat. Hierbij houdt hij rekening met de mogelijkheden, je budget, …
 • Efficiënte oplosing: de vochtbestrijder heeft ervaring in het werk en weet hoe hij te werk moet gaan. Zo kan hij snel en efficiënt werken en een oplossing vinden. Ook weet hij met welke aandachtspunten hij rekening moet houden.
 • Goede materialen: een specialist beschikt over de juiste apparatuur en materialen. Niet alleen voor de diagnose, maar ook voor de bestrijding. Ook gebruikt hij kwalitatief goede producten zoals impregneermiddel en injectiemiddel.

Op zoek naar zo’n vochtbestrijder in je buurt? Die vind je snel via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders