Werkwijze zelf behandelen van opstijgend vocht
Opstijgend vocht is een verschijnsel dat zowel in oude als in nieuwe huizen regelmatig voorkomt. Om het vochtprobleem voorgoed op te lossen, zul je het aan de basis moeten aanpakken. In dit artikel lees je meer over de werkwijze en de technieken om het zelf te behandelen.
Wat is opstijgend vocht?
Opstijgend vocht wordt in de kern veroorzaakt door vocht dat vanuit de grond in de muren trekt. Het wordt veroorzaakt door het ontbreken van een effectieve waterkering in de muur waardoor vocht in de muur kan migreren. Dit proces van waterinfiltratie begint aanvankelijk langzaam onderaan in de gevel maar door de zouten die zich in de muur gaan vormen wordt er steeds meer vocht aangetrokken en trekt het vocht snel naar de bovenliggende stenen in de muur. Zonder effectieve waterkering kun je dit proces niet stoppen. De enige effectieve oplossing is muurinjectie.
Opstijgend vocht behandelen: stappenplan
Het injecteren van de muur gebeurt met een chemische gel die speciale componenten bevat, zoals siloxanen en silanen. Wanneer deze componenten in het steenwerk terecht komen gaan ze na verloop van tijd een chemische reactie aan met de mineralen in het gesteente waardoor er in de muur een ondoordringbare vochtkerende laag ontstaat. In principe breng je dus een chemisch vochtscherm aan waardoor vocht niet langer in de muur kan migreren. Bij het injecteren van de muur kun je de volgende stappen aanhouden:
1. Verwijder eventueel beschadigd pleisterwerk zoveel mogelijk tot op zo’n 20 centimeter van het aangetaste gebied. Herstel alle gaten en scheuren met een goede herstelmortel.
2. Boor net boven de vloerpas horizontaal in het voegwerk een reeks gaten. De tussenafstand dient 10 centimeter te zijn. Houd een diameter aan van 12mm.
3. Houd als boordiepte een dikte van 90% van de muurdikte aan (gemiddeld is dat de muurdikte minus 2 cm).
4. Injecteer met een kitspuit het middel in het boorgat en vul alle gaten op deze manier netjes op.
5. Vul de gaten op met een reparatiemortel.
Na het injecteren van de muur en een bepaalde droogtijd kun je de muur opnieuw gaan afwerken. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om een speciale noppenfolie op de muur aan te brengen omdat het zout dat zich in de muren bevindt nog steeds vocht kan aantrekken. Door speciale weefsels aan te brengen op het kale gesteente isoleer je de muur en zal het nieuwe pleisterwerk niet meer beschadigd raken door zouten.
Kan je opstijgend vocht zelf behandelen?
Het injecteren van een muur is een niet zo eenvoudige klus. Het vereist ervaring. Mits je handig bent, kan je het zelf proberen. Wij raden dit echter niet aan. De gevolgen van een verkeerde toepassing van de technieken kan extra schade met zich meebrengen. Roep daarom liever de hulp in van een professional. Vraag hier gratis een offerte aan bij een professionele vochtbestrijder.
Geduld vereist
Het zelf behandelen van opstijgend vocht vergt enig geduld omdat het zeker vijf tot tien maanden kan duren voordat de muren na behandeling volledig uitgedroogd zijn. Een muur kan in de loop der jaren enorm veel vocht opnemen en de hoeveelheid vocht kan in een gemiddelde gevel oplopen tot wel 60 liter water. Verder kunnen hygroscopische zouten in de muur voor problemen zorgen omdat ze nog enige tijd vocht blijven aantrekken, ondanks de aanwezigheid van een waterkering. Opstijgend vocht is met andere woorden zelf goed te behandelen mits je enig geduld betracht.