Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Muren behandelen tegen vocht: 3 methoden

Vochtige muren zijn erg vervelend: het is ongezond, veroorzaakt schimmel en kan de stabiliteit van je woning in het gedrang brengen. Daarom wil je zo snel mogelijk je muren behandelen tegen vocht. Welke vochtproblemen kunnen de kop opsteken?  En hoe pak je ze doeltreffend aan? Je leest er alles over in dit artikel.

 

Hoe kan ik muren behandelen tegen vocht?

Vochtproblemen zijn onvoorspelbaar en duiken op wanneer je ze het minst verwacht. Het grote nadeel? Dat de onderliggende problemen vaak al langer aan de gang zijn voordat de eerste symptomen opduiken. Gelukkig bestaan er enkele duurzame methoden om vocht in de muur definitief te behandelen. In dit artikel bespreken we 3 populaire bestrijdingsmethoden:

BEHANDELING 1: muren injecteren (bij opstijgend vocht)

BEHANDELING 2: muren impregneren (bij doorslaand vocht)

BEHANDELING 3: keldermuren dichten (bij een vochtige kelder)

BELANGRIJK: we raden het allesbehalve aan om onvoorbereid vochtproblemen aan te pakken. Vaak is het dweilen met de kraan open. Laat op voorhand dus eerst een vochtdiagnose uitvoeren. Zo ben je zeker van een oplossing op maat. Ontdek hier hoe een vochtbestrijder te werk gaat.

 

BEHANDELING 1: muren injecteren

injectie vochtige muren

Het injecteren van de muur is de ideale oplossing tegen opstijgend vocht. In dit geval weet grondwater zich een weg naar omhoog te banen door je muren. De oorzaak is een ontbrekende of verouderde waterkering in combinatie met een poreuze bouwconstructie. Opstijgend vocht herken je aan…

  • donkere, natte vochtvlekken ter hoogte van je plinten
  • afbladderende verf of loskomend behangpapier aan de onderste helft van je binnenmuren
  • schimmels, zoals zwarte of groene aanslag, vergezeld van een muffe geur

Opstijgend grondwater is 1 van de meest voorkomende vochtproblemen. Grijp je niet tijdig of onjuist in? Dan kunnen grotere constructieproblemen ontstaan.

 

Hoe een muur injecteren?

Het injecteren van de muur is een precisiewerkje. Om opstijgend vocht definitief een halt toe te roepen, moet het vochtwerend middel correct aangebracht worden. Daarvoor boort een vakspecialist voorafgaand om de 10 à 12 cm gaten in de muur. Hierlangs injecteert hij een vochtwerende gel. Deze hardt compleet uit en vormt zo een ondoordringbare laag in je metselwerk. Is alles droog? Dan is het tijd om de muren af te werken.

 

Hoeveel kost een injectie tegen opstijgend vocht?

Een professionele injectie tegen opstijgend vocht is doorgaans snel uitgevoerd. Het is een goede oplossing wanneer je zonder al te veel extra werk je vochtprobleem in de kiem wil smoren. Prijzen schommelen rond de 100 euro per lopende meter (excl. btw). Vooral de omvang van het vochtprobleem bepaalt het totale prijskaartje van je project.

Benieuwd naar de prijs voor jouw project? Neem dan contact op met een vochtspecialist. Ontvang professioneel advies en offertes op maat via ons aanvraagformulier.

 

Alternatieven om opstijgend vocht te behandelen

Het injecteren van de muur is de meest gekozen oplossing voor opstijgend vocht, want het is snel en efficiënt. Toch benieuwd naar de alternatieven van deze vochtbestrijdingsmethode? Dan kijken we voornamelijk richting het plaatsen van een nieuwe waterkering. Hiervoor freest een vakman sleuven in je buitenmuur waar hij de kunststof waterkering kan aanbrengen. Een omvangrijke en arbeidsintensieve klus die doorgaans 100 à 175 euro per lopende meter kost (excl. btw).

Muren behandelen tegen vocht? Neem contact op met een vochtexpert. Die komt langs voor een uitgebreid plaatsbezoek en een professionele inspectie. Zo ben je zeker van advies op maat van jouw vochtproblemen en een correcte aanpak. Kom gratis in contact met professionals actief in je regio.

 


 

BEHANDELING 2: muren impregneren

muurbehandeling tegen vocht

Wil je je buitenmuur behandelen tegen vocht? Vermijd dan dat regen je buitenmuren aantast door je gevel te impregneren. Hoe weet je dat het tijd is om in te grijpen? Je herkent doorslaand vocht aan…

  • witte aanslag op je bakstenen
  • poreuze gevelstenen met veel groene aanslag en barsten
  • gescheurd en beschadigd voegwerk met gaatjes in

Al deze visuele gebreken wijzen op een beschadigde buitenmuur, waardoor neerslag sneller naar binnen dringt.

 

Hoe buitenmuur behandelen tegen regen?

Een gevelspecialist impregneert je gevel. Daarvoor vernevelt hij op je bakstenen een speciaal impregneermiddel. Wanneer deze laag volledig droog is, vormt het een beschermende coating bovenop je gevel. Een geïmpregneerde buitenmuur gaat tientallen jaren mee. Zo is je woning al die tijd beschermd tegen doorslaand vocht.

 

Hoeveel kost het impregneren van de gevel?

De prijs voor een gevelimpregnatie schommelt tussen de 8 à 12 euro per lopende meter (excl. btw, incl. uitvoering). De totale kostprijs van deze vochtbehandeling is sterk afhankelijk van de huidige staat van je buitenmuur en de totale oppervlakte.

Benieuwd naar de prijs voor jouw project? Neem dan contact op met een vochtspecialist. Ontvang professioneel advies en offertes op maat via ons aanvraagformulier.

 

Alternatief voor het behandelen van de buitenmuur tegen vocht

Heeft het impregneren van de buitenmuur toch niet geheel jouw voorkeur? Of is de visuele schade te groot? Dan is een nieuwe gevelkleding ook mogelijk:

  • Crepi: met een dampopen, waterafstotende bezetting van je buitenmuren heb je gegarandeerd een duurzame oplossing in handen. Deze sierpleister is bovendien verkrijgbaar in talloze uitvoeringen. Doorgaans kost crepi zo’n 100 à 140 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing & gevelisolatie).
  • Gevelpanelen: een snelle oplossing met ontelbare esthetische mogelijkheden? Dan zit je goed met gevelpanelen. Of je nu kiest voor panelen in hout, PVC, metaal, … Het eindresultaat is volledig waterafstotend. Afhankelijk van de vormgeving betaal je tussen de 50 à 200 euro per m².

Muren behandelen tegen vocht? Neem contact op met een vochtexpert. Die komt langs voor een uitgebreid plaatsbezoek en een professionele inspectie. Zo ben je zeker van advies op maat van jouw vochtproblemen en een correcte aanpak. Kom gratis in contact met professionals actief in je regio.

 


 

BEHANDELING 3: keldermuren dichten

kelder behandelen tegen vocht

Wil je je kelder behandelen tegen vocht? Dan is een kelderdichting aangewezen. Omdat de kelder zich ondergronds bevindt, ondervindt deze ruimte maar al te vaak vochtproblemen. De grootste boosdoener? Dat is infiltratie van grondwater. Je herkent vocht in de kelder aan…

  • stilstaand water op de keldervloer
  • condens op de keldermuren
  • scheuren in de muren
  • vochtige plekken op de muur

Komen deze symptomen je bekend voor? Grijp dan snel in. Nalatigheid kan ervoor zorgen dat het vocht verder stijgt en ook schade aanricht in je woning.

 

Hoe je kelder behandelen tegen vocht?

Een professionele kelderdichting of -bekuiping is de meest gekozen oplossing tegen vocht in de kelder.  Eerst wordt het vocht tegengehouden via muur injecties. Is dit helemaal droog? Dan brengt een professional een cementlaag aan tegen de muren van de kelder.  Zo vormt zich een waterdichte, ondoordringbare coating, waardoor je kelder weer helemaal vochtvrij wordt.

 

Hoeveel kost het dichten van de kelder?

Er komt heel wat kijken bij een kelderbekuiping: de voorbereidende werken, het injecteren van de keldermuren, eventueel een nieuwe betonplaat plaatsen, … Daarom kan de kostprijs voor een bekuiping hoog oplopen. Reken gemiddeld op zo’n 3.000 à 10.000 euro (excl. btw, incl. uitvoering), afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de omvang van de werken.

Benieuwd naar de prijs voor jouw project? Neem dan contact op met een vochtspecialist. Ontvang professioneel advies en offertes op maat via ons aanvraagformulier.

 

Alternatieven voor een kelderbekuiping

Zijn er nog andere manieren om je kelder waterdicht te maken? Jazeker, we overlopen ze hieronder:

  • Kelderdrainage: last van stilstaand water in je kelder? Dan helpt een kelderdrainage met de afvoer van overtollig grondwater. Een professionele drainage kost gemiddeld 2.500 euro (excl. btw), maar kan oplopen tot wel 10.000 euro bij complexe problemen.
  • Kimnaad dichten: de plaats waar de keldermuur en -vloer samenkomt, noemen we de kimnaad. Deze plek is gevoelig voor vochtproblemen. Is deze slecht afgedicht? Dan kan grondwater langs deze kieren naar binnen dringen. De kimnaden opnieuw waterdicht maken kost zo’n 100 euro per lopende meter (excl. btw).
  • Kelder ventileren: vochtproblemen worden in stand gehouden door gebrekkige ventilatie. Soms volstaat het om ventilatieroosters aan je kelder toe te voegen om de aan- en afvoer van lucht te verzekeren. Hoeveel dit precies kost, hangt af van de gekozen ventilatieoplossing.

Kelder behandelen tegen vocht? Neem contact op met een vochtexpert. Die komt langs voor een uitgebreid plaatsbezoek en een professionele inspectie. Zo ben je zeker van advies op maat van jouw vochtproblemen en een correcte aanpak. Kom gratis in contact met professionals actief in je regio.

 


 

CONCLUSIE: schakel een expert in voor een professionele diagnose

Wil je je muren tegen vocht behandelen? Weet dan dat er meerdere professionele methoden zijn om deze problemen definitief vaarwel te zeggen. Onze gouden tip? Laat eerst de oorsprong van het probleem achterhalen en maak daarna je keuze. Pas dan ben je zeker van een duurzaam eindresultaat.

muren behandelen tegen vocht

 

  1. Voorafgaand plaatsbezoek

    Een vochtbestrijder komt langs voor een plaatsbezoek en voert op voorhand een uitgekiende vochtanalyse uit. Op basis van zijn expertise adviseert hij je uitgebreid over de verschillende mogelijkheden en hun richtprijzen.

  2. Professionele vochtdiagnose uitvoeren

    Een expert beschikt over de geschikte apparatuur om de vochtproblemen in je binnen- of buitenmuren exact te lokaliseren. Soms volstaat een visuele inspectie, terwijl in andere gevallen een infraroodmeting je verder helpt.

  3. Vochtbestrijdingsmethode bepalen & uitvoeren

    Een analyse wijst uit wat de precieze oorzaak is van je vochtproblemen. Pas wanneer hier duidelijkheid over bestaat, kan je er de beste behandeling uitkiezen. Laat een expert de muurbehandeling tegen vocht uitvoeren. Zo ben je zeker van een duurzame oplossing.

 

BELANGRIJK: soms ligt de meest duurzame oplossing in een combinatie van verschillende vochtbestrijdingsmethoden. Algemeen geldt: schakel altijd een expert in bij vochtproblemen. Pas zo ben je zeker van een duurzame behandeling. Wil je graag in contact komen met diverse professionals actief in je regio? Vul dan het onderstaande aanvraagformulier in:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders