Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Condens op ramen: risico's & oplossingen

Iedereen kent het fenomeen wel: je bent aan het koken of komt uit de douche en de ramen zijn beslagen met condens. Maar wat is de oorzaak ervan en wat kan je doen aan condens op ramen? En kan condensatievocht consequenties hebben? Je ontdekt het in dit artikel.

Ventilatie aanschaffen om condens tegen te gaan? Ontvang gratis offertes van erkende installateurs.

 

condens op ramen Wat is condens en hoe ontstaat het?

Condens is in feite afgekoelde waterdamp. Door allerlei dagelijkse bezigheden (koken, wassen, douchen, uitademen, enz.) ontstaat warme lucht in huis. Deze warme lucht bevat veel condensatievocht: in een gezin van 4 personen kan dit tot wel 10 à 20 liter per dag bedragen! Wanneer deze warme lucht afkoelt door contact met een kouder oppervlakte, verandert de aanwezige waterdamp van gas in vloeistof.

Condensatie kan zowel aan de binnen- als buitenkant van het raam optreden. De buitenkant condenseert voornamelijk in de lente en zomer, wanneer de buitenlucht warmer is dan het glas.

Condens op de buitenkant van de beglazing is perfect normaal en dus geen reden tot ongerustheid. Vocht op ramen binnenshuis is het gevolg van slechte ventilatie of een ander vochtprobleem.

Verschijnt er condensatie in de spouw tussen de dubbele beglazing? Dan heb je te kampen met een gat of constructiefout in het glas. De ramen volledig vervangen is het enige wat je hier aan kan doen.

 

 

Wat zijn de risico’s van vocht op de ramen?

Hoewel condensatievocht iets heel onschuldigs lijkt, moet je er toch mee oppassen. Indien er geen of een gebrekkige ventilatie is in de woning, zal de luchtvochtigheid in huis de hoogte in gaan. Gevolg van een hoge luchtvochtigheid in huis is dat het vocht in de lucht zich afzet op zowel ramen als koude buitenmuren.

Een te hoge luchtvochtigheidsgraad kan op termijn negatieve gevolgen hebben voor zowel je gezondheid als voor de woning. Zo kunnen bijvoorbeeld symptomen van astma en reuma verergeren.

Daarnaast kan je huis te maken krijgen met schimmels, ongedierte, houtrot en loskomend behang of pleisterwerk. Ook kan je last krijgen van muffe geurtjes in huis. Schimmels en dergelijke zijn lang niet altijd zichtbaar op de muur. Daarom doe je er steeds goed aan beroep te doen op een vochtexpert wanneer je twijfelt of er een vochtprobleem is.

 

condens op ramen

 

Welke oplossing is er voor condensatievocht?

Ventilatie is dé oplossing bij uitstek om condens op ramen te voorkomen. Door ramen constant open te zetten of, beter nog, een ventilatiesysteem te installeren zal er steeds voldoende lucht worden aangevoerd. Op die manier zal de luchtvochtigheid in huis op peil blijven. Er bestaan verschillende ventilatiesystemen die de lucht op natuurlijke dan wel mechanische wijze aan- en afvoeren.

Indien condensatievocht niet enkel op de ramen, maar ook op de muren neerslaat kan dit wijzen op een koudebrug. In dat geval is de muur niet voldoende geïsoleerd. Door isolatiewerken te laten uitvoeren kan je condensatievocht dus ook bestrijden.

Een ventilatiesysteem laten installeren door een professionele vakman? Via onze online offerteservice kun je gratis en vrijblijvend advies en prijzen inwinnen bij verschillende specialisten in de buurt. Klik hier om naar de offertepagina te gaan. 

 

condensatievocht ventileren

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van het ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs