Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Zelf muren injecteren

Wil je opstijgend vocht in je muren behandelen op een snelle en doeltreffende manier? Dan is je muren injecteren met een vochtwerend middel een geschikte methode. Je kan daarvoor een beroep doen op een professionele vochtbestrijder, maar je kan ook zelf muren injecteren. Hoe ga je daarbij te werk? Hoeveel kost het? En waar moet je zeker rekening mee houden? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Stappenplan zelf muren injecteren
Prijs zelf muren injecteren
Belangrijke aandachtspunten
Alternatief: muren laten injecteren door een vochtbestrijder
Ga naar de webshop

 

Waarom muren injecteren tegen opstijgend vocht?

Zie je schimmels en vochtplekken onderaan je muren? Begint de verf af te bladderen? Dan heb je wellicht te maken met grondwater dat omhoog trekt in je muren (door slechte funderingen, geen of een slecht werkende waterkering, …). Dat probleem van opstijgend vocht pak je best zo snel mogelijk aan. Waarom?

  • Vochtschade aan je muren en woning voorkomen: door opstijgend vocht zal de verf, het behang of het pleisterwerk op je muren loskomen. Naast die muurafwerking zal ook de constructie van je woning op termijn schade oplopen. Denk maar aan muren die brozer worden, houtrot, enz.
  • Gezondheidsproblemen voorkomen: opstijgend vocht zorgt niet alleen voor een muffe geur in huis. De hoge luchtvochtigheid en de schimmels kunnen ook leiden tot irritatie aan de luchtwegen, ogen, huid, … Mensen met allergieën en astma zijn hier extra gevoelig voor.
  • Hogere energiefactuur voorkomen: hoe hoger de luchtvochtigheid in huis, hoe hoger het energieverbruik om je woning op te warmen. Op die manier kan je energiefactuur aanzienlijk stijgen.

 

TIP: het injecteren van muren is een snelle en effectieve manier om opstijgend vocht te bestrijden. Ga je zelf muren injecteren? Je vindt een uitgebreid overzicht van het benodigde materiaal in onze webshop. Doe je liever een beroep op een gespecialiseerde vochtbestrijder voor het injecteren van je muren? Ontvang gratis offertes op maat via onze offerteservice.

 

Stappenplan zelf muren injecteren

Een muur injecteren tegen vocht is geen eenvoudige klus. Heb je voldoende kennis van zaken en wil je graag zelf injecteren tegen opstijgend vocht? Volg dan nauwkeurig het onderstaande stappenplan voor een correcte uitvoering en een langdurige waterdichtheid van je muren.

 

STAP 1: teken de boorgaten op de muur

Breng eerst een beschermfolie aan tegen de binnen- of buitenmuur. Zo bescherm je de grond tegen morsen met het vochtwerende middel. Teken daarna de boorgaten op de muur. Deze gaten moeten zich ongeveer 3 à 5 cm boven de vloerpas bevinden, met een tussenafstand van 10 à 15 cm. De doorsnede van de boorgaten moet tussen de 12 mm en 20 mm liggen, afhankelijk van het vochtwerende middel, de samenstelling van de muur, … Volg altijd nauwkeurig de instructies op de verpakking van het vochtwerende middel.

 

STAP 2: boor de gaten in de muur

Boor nu de gaten in de muur tot maximaal twee derde van de muurdikte. Zorg er ook voor dat je in een hoek van 10 à 30 graden boort. Zo kan het vochtwerende middel vlot naar beneden in de muur sijpelen. Maak daarna de boorgaten stofvrij met een stofzuiger.

 

STAP 3: injecteer het vochtwerende middel in de muur

Er bestaan vochtwerende middelen in vloeibare vorm of in gelvorm. Afhankelijk van het soort product breng je het middel aan in de boorgaten met een kitspuit, een speciaal kitpistool of met een trechter die je in injectiebuisjes stopt. Het vochtwerende middel zal in het metselwerk trekken en een waterkerende laag vormen. Bekende merken van vochtwerende producten zijn o.a. Dryzone en Humabloc.

 

STAP 4: maak de gaten in de muur dicht

Is het vochtwerende middel aangebracht? Dan kan je de boorgaten weer mooi dichtmaken met een waterdichte mortel (boorgatenvuller). Als de muur volledig is uitgedroogd, kan je hem opnieuw afwerken.

 

Benodigd materiaal om zelf muren te injecteren

Wil je graag zelf injecteren tegen opstijgend vocht? Voor een optimaal eindresultaat investeer je best in kwaliteitsvolle materialen. Voor deze klus heb je het volgende nodig:

  • boormachine (+ boren met een diameter tussen 12 en 20 mm)
  • vochtwerend middel (vloeibaar of in gelvorm)
  • injectiebuisjes en trechter of een kitspuit- of pistool
  • waterdichte mortel (boorgatenvuller)

 

TIP: op zoek naar het nodige materiaal om zelf te injecteren tegen opstijgend vocht? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop!

 

Prijs zelf muren injecteren

De kostprijs voor het injecteren van muren hangt vooral af van de lengte en de dikte van die muren. Ga je zelf injecteren tegen opstijgend vocht? Dan moet je ook investeren in kwaliteitsvol, duurzaam materiaal. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Vochtwerend middel: vanaf 25 euro (incl. btw) voor een standaardkoker van 310 ml injectiegel. Een koker van 600 ml kost rond de 40 euro (incl. btw).
  • Kitspuit/Kitpistool: vanaf 10 euro (incl. btw) voor een standaard kitspuit (310 ml). Een speciaal kitpistool van Dryzone voor kokers van 600 ml kost rond de 80 euro (incl. btw).
  • Boormachine: vanaf 50 euro (incl. btw) voor een standaard boormachine om in muren te boren.
  • Waterdichte mortel (boorgatenvuller): vanaf 24 euro (incl. btw) voor een pak waterdichte mortel (in poedervorm) van 5 kg.

Belangrijk: heb je interesse in materiaal om zelf muren te injecteren? Je vindt een overzicht van de verschillende mogelijkheden in onze webshop!

 

zelf injecteren

Belangrijke aandachtspunten

Zelf muren injecteren is niet vanzelfsprekend. Bovendien merk je het resultaat van de klus pas na enkele maanden. Wil je zeker zijn van een correcte uitvoering en dus een langdurige waterdichtheid van je muren? Hou dan zeker rekening met de volgende aandachtspunten:

  1. Herstel eerst eventuele schade aan je muren: vertoont je muur scheuren of barsten? Dan moet je die eerst herstellen. Anders loop je het risico dat het vochtwerende middel uit je muur loopt. Muren injecteren is vooral aangeraden bij muren die nog in een goede staat zijn.
  2. Kies voor kwalitatieve producten: ga niet voor de goedkoopste producten en kies voor kwalitatieve merken. Zo loop je minder risico dat je muren nog altijd opstijgend vocht doorlaten.
  3. Volg nauwkeurig de handleiding van de producten: een verkeerde toepassing van je gekozen producten kan het injecteren van muren doen mislukken. Volg daarom altijd nauwgezet de handleiding van de fabrikant.
  4. Let op met een spouwmuur: gaat het om een spouwmuur? Dan moet je zowel de binnen- als de buitenmuur injecteren om het vochtprobleem doeltreffend aan te pakken.
  5. Gebruik een noppenfolie bij hardnekkig vocht: raakt de muur niet uitgedroogd door de aanwezigheid van bepaalde zouten? Verwijder dan het eventuele oude pleisterwerk en plaats een vochtwerende noppenfolie tegen de muur. Daarop kan je de afwerklaag aanbrengen.
  6. Laat de muur volledig uitdrogen voor je hem afwerkt: je mag je muur pas afwerken als hij volledig uitgedroogd is. Hoelang je moet wachten? Deel gewoon de muurdikte door 2. Een muur van 10 cm heeft dus gemiddeld 5 maanden nodig om volledig uit te drogen.

TIP: benieuwd naar de verschillende mogelijkheden om zelf muren te injecteren tegen opstijgend vocht? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop!

 

Alternatief: muren laten injecteren

Twijfel je om zelf je muren te injecteren en wil je zeker zijn van 100% waterdichtheid op lange termijn? Dan kan je natuurlijk ook een gespecialiseerde vochtbestrijder inschakelen. Dankzij zijn expertise en ervaring kan je rekenen op:

  • Juiste diagnose: een vochtbestrijder kan je vochtprobleem het best inschatten en de meest geschikte methode kiezen om het op te lossen.
  • Correcte uitvoering: een vochtbestrijder kiest niet alleen de juiste aanpak, hij voert die ook uit volgens de regels van de kunst.
  • Kwalitatieve materialen: een vochtbestrijder gebruikt enkel hoogwaardige materialen. Bovendien kiest hij ook voor de juiste producten op maat van jouw muren.
  • Snelle aanpak: een vochtbestrijder werkt door zijn ervaring snel en efficiënt. Zo bespaar je jezelf heel wat tijd en moeite uit.

 

Prijs muren laten injecteren

De kosten voor het laten injecteren van muren tegen opstijgend vocht is onder meer afhankelijk van het aantal te behandelen muren, het aantal vierkante meter, de dikte van de muur, … Je mag rekenen op een prijs vanaf gemiddeld € 100 per lopende meter. 

LET OP: de tarieven van vochtbestrijders kunnen verschillen. Wil je graag prijzen, maar ook materialen, adviezen en termijnen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in je buurt via onze offertepagina.

 

TIP: druk de kosten met premies

Werk je samen met een gespecialiseerde vochtbestrijder voor het injecteren van muren? Dan kan je de kosten drukken met de volgende premies en financiële voordelen:

  • Overkoepelende renovatiepremie: deze premie kan 20% of 30% van het factuurbedrag bedragen (excl. btw). Het bedrag op de factuur moet wel minstens 2.500 euro bedragen.
  • Gemeentelijke premies: sommige gemeentes reiken ook premies en subsidies uit voor vochtbestrijding. Neem hierover dus zeker contact op met je gemeente of stad.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning meer dan 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders