Doorslaand vocht
Een veel voorkomend vochtprobleem is doorslaand vocht. Daarbij krijgt vocht de kans om in de muur te trekken, met schade aan de binnen- en buitenkant als gevolg. Ontdek hier hoe je doorslaand vocht herkent, hoe je het kan behandelen en kom meer te weten over de oorzaken en gevolgen.
Last van doorslaand vocht? Vraag vrijblijvend advies & prijzen bij erkende vochtexperten.
✓ Maak hier gebruik van onze gratis offerteservice.
Doorslaand vocht herkennen
Bij doorslaande muren wordt vocht wordt door de buitenmuur aangezogen en opgenomen in de muur. Omwille van het poreuze karakter van de buitenmuur zal het vocht zich een weg kunnen banen binnenin de muur, waardoor ook vochtplekken aan de binnenmuur kunnen ontstaan.
Doorslaand vocht binnenmuur
Bij doorslaand vocht op de binnenmuur zitten de vochtplekken vaak wat hoger op de muur. Dat komt omdat het probleem veelal van bovenaf komt.
Het gevolg is afbladderende verf, behang dat loslaat, stucwerk dat afbrokkelt en schimmelvorming. Dat is bovendien slechts voor de gezondheid en doet de woning kouder aanvoelen.
Doorslaand vocht kelder
Doorslaand vocht is de belangrijkste oorzaak van vochtproblemen in de kelder. Het kan dan gaan om vocht dat via de wanden of de vloer van de kelder naar binnen komt of om lekkage bij de kimnaad.
Het uit zich in vochtplekken of schimmelvorming op de muren, wat de woning op termijn ernstig kan beschadigen.
Doorslaand vocht buitenmuur
Typerend voor doorslaand vocht is dat het ook zichtbaar is aan de buitenmuur.
Vochtplekken aan de buitenkant, zwarte vegen van bovenaf waar de regen steeds weer zijn sporen heeft achtergelaten, gescheurd metselwerk en mos op de voegen en de muur zelf zijn tekenen van doorslaand vocht op de buitenmuur.
Doorslaand vocht behandelen
Doorslaande muren kunnen kunnen op 3 manieren behandeld worden. Er kan isolatie aan de buitenkant aangebracht worden, hetzelfde is mogelijk aan de binnenzijde van de woning. Verder kan je ervoor kiezen om de muur te impregneren. Een andere mogelijkheid is nieuwe gevelbekleding.
1. Gevelisolatie
Isolatie aan de buitenzijde kan over de muur worden aangebracht zonder dat scheuren en dergelijke eerst hersteld moeten worden. De isolatielaag beschermt tegen hemelwater en isoleert. Een handige en adequate methode dus. Het nadeel van externe isolatie is dat deze wel regelmatig onderhoud vergt.
2. Gevelherstelling & gevel impregneren
Een gevel impregneren (hydrofoberen) betekent dat er een waterafstotende laag aangebracht wordt op de muur. Het vocht zal dan op de buitenmuur afgeketst worden. Bovendien blijft je buitenmuur er na de behandeling net hetzelfde uitzien.
Vooraleer je een gevel kan impregneren moet deze wel eerst hersteld worden. Een gevel impregneren is een behandeling die om de 10 à 15 jaar herhaald moet worden.
3. Nieuwe gevelbekleding
Een nieuwe gevel is vanzelfsprekend duurder dan impregneren maar biedt wel enkele voordelen. Je kan niet alleen van de gelegenheid gebruikmaken om je buitenmuren te isoleren. Je woning zal er ook weer als nieuw uitzien. Ook wanneer je raamopeningen wilt vergroten of verkleinen is deze oplossing tegen doorslaand vocht aan te raden.
4. Isolatie aan de binnenkant van de woning
Met interne isolatie sla je ’twee vliegen in één klap’. De lelijke plekken op de muren worden mooi afgedekt én je huis is meteen geïsoleerd. Het is wel belangrijk om ook de buitenmuren te impregneren. Anders blijft de schade aan de muur zich gewoon verergeren. Dat komt omdat zouten en zuren in het vocht de muren aanvreten, wat uiteindelijk ook de bouwconstructie van je woning kan beschadigen.
Bij isolatie dien je te letten op koudebruggen. Als de isolatie op een bepaalde plek niet goed aansluit wordt op die plek minder goed of helemaal niet geïsoleerd. De binnenmuur is op die plek dan ook kouder waardoor er daar eerder condens op zal neerslaan. Uiteindelijk kan er zich op die plekken ook weer schimmel gaan vormen.
Prijs doorslaand vocht behandelen
Wacht niet langer en zorg dat er iets aan het doorslaand vocht in je woning gedaan wordt. Zo voorkom je verdere problemen.
Om er zeker van te zijn dat je de beste kwaliteit hebt aan een een scherpe prijs is het belangrijk om verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Zo kan je niet alleen prijzen en advies vergelijken, maar ook verschillende werkmethoden en materialen.
✓ Vraag hier gratis prijzen & advies aan bij erkende vochtexperten.
Oorzaken doorslaande muren
Normaal neemt een muur niet of nauwelijks vocht op. Het kan echter dat de buitenmuren in de loop der jaren poreus worden of beschadigd raken. Dat kan door invloed van het weer en temperatuurswisselingen, maar bijvoorbeeld ook door gevelbegroeiing zoals klimop. De regel zegt: hoe ouder een woning, hoe groter de kans op doorslaand vocht.
Verder kan ook een lekkende dakgoot of een constructiefout de oorzaak zijn van doorslaande muren.
Gevolgen doorslaande muren
Wat de oorzaak ook is, bij doorslaand vocht is er ergens in de muur een plek waar water door naar binnendringt. Daar kan je maar beter iets aan doen, want het probleem van doorslaand vocht zal namelijk alleen maar erger worden waardoor je huis erg veel schade kan oplopen.
Beschadigde muren en schimmel
Doorslaand vocht beschadigt niet alleen de muren. Er vormt zich bovendien schimmel die vaak ook meubels en andere objecten in huis aan tast. Parket kan kromtrekken en het huis ruikt ook niet meer zo fris.
Gezondheid
Doorslaand vocht en de schimmel dat het met zich meebrengt is ook erg slecht voor de gezondheid.
Hogere energiefactuur
Je woning zal ook kouder aanvoelen. Als je dat wil tegengaan betekent dat dus ook een hogere energiefactuur.