Vocht na het isoleren van de spouwmuur
Het isoleren van de spouwmuren heeft grote voordelen. Omdat je hoeft minder hard te stoken om het lekker behaaglijk in huis te krijgen én te houden, verbruik je minder energie. Goed voor je portemonnee en voor het milieu! Vocht veroorzaakt door een spouwmuur is eenvoudig op te lossen. In dit artikel lees je meer info & tips.
Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?
Wat is een spouwmuur?
Om te begrijpen waarom spouwmuurisolatie vochtproblemen zou veroorzaken, moet je eerst weten hoe spouwmuurisolatie wordt aangebracht en wat daarvan het effect is. Een spouwmuur bestaat eigenlijk uit 2 naast elkaar staande muren met een ruimte ertussen; de spouw. Bij huizen met een spouwmuur is het meestal zeer aan te bevelen isolatiemateriaal in de spouw aan te brengen. De spouw moet er echter wel voor geschikt zijn, dat betekent dat hij minimaal 4 centimeter breed en zonder puin, cementresten en cementbaarden moet zijn. Als er obstakels in de spouw zitten die beide muren raken, ontstaan er in de isolatie zogenaamde koudebruggen. Op die plekken kan zich op de binnenmuren dan condens en schimmel vormen wat zich gaat uiten als een vochtprobleem.
Hoe wordt het isolatiemateriaal aangebracht?
Het isolatiemateriaal wordt in de muur geïnjecteerd via in de voegen geboorde gaten. Geschikt isolatiemateriaal is bijvoorbeeld PUR, EPS of glaswol. PUR wordt in de vorm van schuim ingespoten, dat schuim zet uit en vult alle hoekjes en gaatjes, droogt op en verhardt. EPS bestaat uit parels, en glaswol uit een soort vlokken. Beide worden samen met een verharder geïnjecteerd zodat het materiaal verhard en niet inzakt.
De vergelijkbare materialen die vroeger werden gebruikt, ademden niet waardoor er inderdaad vaak vochtproblemen en schimmelvorming ontstond. De moderne materialen zijn echter speciaal ontwikkeld zodat ze wél kunnen ademen en er minder kans is op vochtproblemen in huis. Meer info over de verschillende soorten spouwmuurisolatie vind je hier.
Vocht voorkomen met een ventilatiesysteem
Toch kan het altijd voorkomen dat er veel vocht in huis ontstaat. Vocht wordt gevormd door de condens in onze adem, maar ook bijvoorbeeld door te koken, de was op te hangen, schoon te maken of te douchen. Dagelijks produceren de bewoners, inclusief huisdieren en planten, maar liefst 10 liter vocht!
Het is altijd belangrijk om een woning goed te ventileren, maar helemaal als een huis goed geïsoleerd is. Zodra de lucht in huis stilstaat en niet wordt ververst, vervuilt de lucht en is er meer kans op de vorming van bacteriën en schimmels. Door te ventileren, wordt deze vochtige, vervuilde lucht afgevoerd en vervangen door verse lucht. Gebeurt dit niet, dan ontstaat er een ongezonde atmosfeer waarbij er vocht op de muren kan neerslaan wat een fantastische voedingsbodem vormt voor schimmels. Een hele eenvoudige oplossing daarvoor is gewoon de ramen open zetten, lekker luchten dus. Maar in de winter kan dat nog behoorlijk koud zijn. Effectiever is daarom het aanleggen van een ventilatiesysteem. Nieuwe woningen zijn meestal al geïsoleerd en tegelijk voorzien van een ventilatiesysteem.
1. Ventilatie met luchtroosters en ramen:
In de kozijnen zijn ventilatieroosters aangebracht; hou deze zoveel mogelijk open. Zorg ook dat rooster die tegenover elkaar liggen openstaan, om luchtcirculatie te stimuleren. Eventueel kan voor dat doel ook een tuimelraam op een kiertje gezet worden. Deze stand is veilig tegen inbraak. In de keuken en badkamer bevinden zich meestal afvoeren voor vervuilde lucht. Om dit systeem te verbeteren, kunnen zelfregelende ventilatieroosters aangebracht worden. Deze reageren op de hoeveelheid wind. Ook een elektrische ventilator in de keuken of badkamer kan voor veel verbetering zorgen.
2. Mechanisch afzuigsysteem met standen:
Een mechanisch afzuigsysteem is ook erg effectief. Het zuigt de lucht uit de woning met een speciale ventilator waarop luchtkanalen zijn aangesloten. De afvoer kan geregeld worden met de standenschakelaar. Wel moet je zelf nog zorgen dat het ventilatierooster of raampje openstaat want mechanische ventilatie zuigt wel de vervuilde lucht weg, maar voert geen verse lucht toe.
3. Ventilatie met ventielensysteem:
Dit is een mechanisch ventilatiesysteem met afzuigventielen én inblaasventielen. Het is een gebalanceerd systeem wat wil zeggen dat de toe- en afvoer van lucht op elkaar afgestemd zijn. De afzuigventielen bevinden zich in keuken, badkamer en toilet en zuigen precies de juiste hoeveelheid lucht af.
Spouwmuurisolatie? Doen!
Een goed geïsoleerd huis heeft dus eigenlijk alleen maar voordelen en maakt de atmosfeer in huis een stuk comfortabeler. Als er al problemen met vocht mocht ontstaan, zijn deze dus heel eenvoudig op te lossen en zeker geen reden om van spouwmuurisolatie af te zien!zal er een vorm van kelderdichting toegepast moeten worden (drainage of bekuiping).