Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Vochtproblemen in huis: oorzaak en oplossing

Bij vochtproblemen zijn vervelend en onnodig. Een normale luchtvochtigheid bedraagt tussen de 40% tot 60%. Ligt dit percentage hoger bij jou, roep dan de hulp van een expert in. Lees hier alvast over de mogelijke oorzaken en hun oplossing.

Is dit probleem hardnekkig, dan kan dat leiden tot roestvorming, scheuren in muren en hout of afbrokkelend beton. Het leidingwerk van het huis kan gaan roesten, waardoor lekkages kunnen ontstaan, met grotere problemen als gevolg. Wees er daarom op tijd bij en laat je goed informeren. Een vochtprobleem in huis kan op diverse manieren ontstaan en zich uiten in verschillende vormen. Hieronder lees je veel voorkomende vochtproblemen en het ontstaan er van:

 

1) Opstijgend vocht in huis

muur met opstijgend vocht

Problemen door opstijgend (ook wel: optrekkend) vocht komt vaak voor en is veel terug te vinden in oude huizen. Toch kun je dit regelmatig aantreffen in de nieuwbouw. Hierbij kan sprake zijn van een constructiefout, denk bijvoorbeeld aan een ontbrekende of verkeerd geplaatste vochtwerende laag. Bijna elk huishouden, opgezet met een oudere vorm van metselwerk, kampt met dit probleem. Oorzaak hiervan is de poreusheid van de bakstenen. Het grondwater kan hierdoor tot wel een meter hoogte worden opgezogen. Maskeren, bijvoorbeeld door middel van een verflaag of aluminiumfolie, heeft maar tijdelijk effect en biedt geen blijvende uitkomst. Meer informatie vind je in het artikel opstijgend vocht.

 

Oplossingen tegen opstijgend vocht
De muren injecteren met een speciale vloeistof of gel kan uitkomst bieden. Dit product vult alle ‘poriën’ van de muur en vormt op deze manier een barrière tegen het vocht in huis. Deze techniek is zeer efficiënt met succes gegarandeerd, mits uitgevoerd door een firma met de nodige expertise en ervaring.

 

 

2) Condensatie vochtproblemen in de woning

vochtproblemen condensatie

Condensatie ontstaat wanneer lucht vermengd met waterdamp, waarna deze neerslaat. Er zullen waterdruppels ontstaan. Het is vergelijkbaar met het proces van een regenwolk, die zijn water loodst en komt vooral voor op plekken waar de lucht koel is, bijvoorbeeld op het raam. Het condensatievocht wordt voornamelijk geproduceerd door de bewoners van een huis. Koken, baden, wassen, maar ook simpelweg ademhalen vormen een bepaalde hoeveelheid vocht, met condensatie als gevolg.

Bij vochtproblemen in huis ontstaat bij condensatie vaak zichtbare schade als rottend hout, afbladderende verf, scheuren in beton of roest. Ook kan er op lange termijn schimmel ontstaan, wat slecht is voor de gezondheid en beslist niet bijdraagt aan de charme van jouw huis.

Problemen als deze zouden meer voorkomen in nieuwe huizen. Dit kan onder andere komen door slechte ventilatie, extra dikke beglazing of het dichten van kieren.

 

Oplossingen tegen condensatie
Een betere ventilatie in huis of de betreffende ruimte is noodzakelijk. Daarnaast kunnen andere ingrepen het gewenste resultaat leveren, welke specialisten na onderzoek zullen opperen of aanleveren.

 

 

3) Vocht in de kelder van je huis

vocht in kelder

In veel kelders is vocht te vinden. De ernst van deze vorm van vocht kan sterk verschillen. Sommige kelders van huizen hebben alleen vochtplekken op de muren, met verkleuringen als gevolg. Andere kelders hebben te maken met vocht in de vorm van een plas. Dit vooral in de winter na dagenlange en hevige regenval. In het ergste geval heeft deze ‘plas’ meer weg van een zwembad.

De ernst van het vochtprobleem en de oplossing hiervoor hangt mede af van de bestemming van de kelder en het bijhorende huis. Mogelijk wil je er enkel wat goederen bergen, welke niet op de grond liggen, maar gestapeld zijn in rekken, of middels een andere constructie. Wanneer de muren niet té vochtig zijn of er enkel zo nu en dan een plasje water in de kelder staat, vormt dit in principe geen acuut vochtprobleem.

 

oplossingen tegen vocht in de kelder
De muren van de kelder kunnen met een binnenbekuiping worden voorzien. Deze waterwering kan soepel of stijf zijn. Een soepele binnenbekuiping bestaat uit een membraan dat wordt verstevigd door metselwerk. Een stijve binnenbekuiping bestaat uit het aanbrengen van vochtwerend pleisterwerk. Meer informatie hierover vind je bij de specialist.

 

Ben je ook benieuwd hoeveel het kost om jouw huis weer vrij te maken van al dat vocht? Neem dan een kijkje op onze online offerte pagina.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders