Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Vochtbestrijding: 5 methodes op een rij!

Vocht bestrijden in huis is niet alleen belangrijk voor je wooncomfort en gezondheid, maar ook voor je woning zelf. De nadelen van een vochtige woning zijn talrijk: schimmelgroei, slechte geurtjes, schade aan je muurafwerking en aan je woningconstructie, … Welke vochtbestrijdingsmethodes zijn het meest courant? Wanneer is welke methode het meest aangewezen? En hoeveel kosten ze? We bespreken er 5 in dit artikel.

 

5 veelvoorkomende methoden in vochtbestrijding

METHODE 1: muur injecteren
METHODE 2: muren impregneren
METHODE 3: kelderdichting
METHODE 4: ventilatie voorzien
METHODE 5: lekdetectie + oplossing

Vochtbestrijder nodig? Ontdek hier waarom je beter vertrouwt op een expert in vochtbestrijding. Liever meteen in contact komen met een specialist actief in je buurt? Vul dan ons aanvraagformulier in. Ontvang nu gratis advies en prijzen op maat!

 

METHODE 1: muur injecteren (bij opstijgend vocht)

muur injecteren tegen vocht

Last van opstijgend vocht? Dan is het injecteren van de muur de eenvoudigste manier om deze opnieuw waterdicht te maken. Wat houdt dat precies in?

 1. Werken voorbereiden: voordat hij het injectiemiddel kan aanbrengen, maakt een expert eerst enkele gaten op zo’n 3 à 5 cm boven de vloerpas.
 2. Impregneermiddel inbrengen: vervolgens injecteert hij je metselwerk via de gaten met een aangepaste gel. Deze hardt uit en vormt zo een ondoordringbare waterkerende laag.
 3. Gaten dichten: nadien maakt hij de gaten in je muren volledig dicht.

Prijs: gem. € 100 per lopende meter (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat! • Wanneer is dit de beste oplossing?
  De keuze voor het injecteren van de muur is in het geval van opstijgend grondwater het meest voor de hand liggend. Zeker wanneer je woont in een aaneengeschakelde woning en een snelle, praktische oplossing zoekt om je vochtprobleem definitief aan te pakken.


 • Zijn er alternatieven?
  Woon je in een vrijstaand huis? En wil je je gebrekkige of ontbrekende waterkering grondig aanpakken? Dan kan je je muur onderkappen. Dit is een heel arbeidsintensieve klus waardoor je buitenmuren sterk beschadigd worden. Overweeg dit dus enkel wanneer je ook je gevel wil opknappen. Het grote voordeel aan deze methode? Het onderkappen van muren is erg grondig en betekent het definitieve einde voor opstijgend grondwater.


 • Kan ik zelf mijn muren injecteren?

  Ja. Er bestaan zelfs doe-het-zelf kits om je muren te injecteren. Ben je een ervaren klusser? Dan kan je prima zelf aan de slag als je de nodige voorbereidingen treft en alle stappen van het vochtbestrijding product nauwgezet opvolgt.

  Wil je fouten vermijden? Dan raden we aan om samen te werken met een gespecialiseerde vochtbestrijder. Kom hier in contact met een expert actief in je regio.

 

METHODE 2: muren impregneren (bij doorslaand vocht)

vochtprobleem muur oplossen

Groeien er veel algen en mos op bepaalde plekken op je gevel? En verschijnen er ook vochtplekken op je binnenmuren? Dan heb je te maken met doorslaand vocht. De meest voorkomende bestrijdingsmethode hiervoor is het impregneren van de gevel. Hoe gaat dat in z’n werk?

 1. Gevel voorbereiden: een nette ondergrond is belangrijk om een goede hechting van het impregneermiddel te verzekeren. Scheuren en andere oneffenheden moet je lokaal herstellen. Ramen en deuren dek je ook beter volledig af.
 2. Gevel impregneren: om het impregneermiddel op je gevel aan te brengen, gebruikt je specialist een aangepaste drukspuit. Het product zelf is een kleurloze substantie dat een water- en vuilafstotende laag op je buitenmuren legt.

Prijs: gem. € 8 à 12 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat! • Wanneer is dit de beste oplossing?
  Je muur behandelen met een impregneermiddel is een goede methode voor gevels die bestaan uit poreuze materialen zoals baksteen. Daarnaast is impregneren ook ideaal als je je gevel nog mooi vindt en niet per se het uitzicht van je woning wenst te veranderen.


 • Zijn er alternatieven?
  Wil je van de gelegenheid gebruik maken om meteen ook het uitzicht van je woning te veranderen? Of bestaat je gevel uit materiaal dat ongeschikt is om te impregneren zoals een geglazuurde of geverfde gevel? Dan kan je ook opteren voor een complete gevelrenovatie. Dat kan op verschillende manieren. Je kan kiezen voor waterafstotende gevelverf of nieuwe gevelbekleding met steenstrips, hout, metaal, …


 • Kan ik zelf mijn muren impregneren?

  Het kan, maar we raden het doorgaans af om zelf aan de slag te gaan. Om je complete woning te behandelen, heb je zowel gepaste valbescherming nodig als geschikte producten en materialen. Zo gebruikt een specialist bv. een hoogtewerker of een stelling om toegang te krijgen tot de kleinste hoekjes van je gevel. Pas zo kan hij deze klus succesvol en veilig uitvoeren.

  Je gevel impregneren? Neem dan contact op met een ervaren vochtbestrijder.

 

METHODE 3: kelderdichting (bij vocht in de kelder)

vochtproblemen kelder oplossen

Een kelder is door de ondergrondse ligging erg gevoelig voor vocht. De meest voorkomende problemen zijn stilstaand water in de kelder en opstijgend grondvocht. Een kwalitatieve kelderdichting of –bekuiping maakt je kelder vochtvrij. Hoe verloopt het proces precies?

 1. Keldermuren voorbereiden: een vochtbestrijder onderzoekt op voorhand de herkomst van het water in de kelder. Daarvoor kapt hij indien nodig de keldermuren af. Grote gaten en andere schade dicht hij met een speciaal vulmiddel. Eenmaal droog, is het tijd voor de volgende stap.
 2. Kimnaden versterken: de kimnaden zijn de plaatsen waar de wanden met de vloer samenkomen. Laten deze wat los? Dan is de kans groot dat daarlangs vocht de ruimte infiltreert. De kimnaad wordt gesloten met behulp van injectie- of afdichtingsmiddel.
 3. Kelder cementeren: vervolgens bekleedt de vakspecialist de wanden en vloer met verschillende fixeer- en cementlagen bovenop elkaar.

Prijs: gem. € 50 à 100 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat! • Wanneer is dit de beste oplossing?
  Je kelder dichten is een goed idee wanneer je je kelder volledig waterdicht wil maken. De cementlaag werkt waterkerend en voorkomt het binnendringen van vocht op allerlei manieren. Bovendien is dit de meest toegepaste methode om een vochtige kelder voorgoed vaarwel te zeggen.


 • Zijn er alternatieven?
  Ja. Om je kelder waterdicht te maken, zijn er best wel wat andere oplossingen mogelijk zoals een kelderdrainage. Dit is de aangewezen methode als de druk van het grondwater te hoog is. In dit geval plaatst een vakspecialist een noppenmembraan in de kelderwand en/of -vloer om het overtollige water af te voeren.


 • Kan ik zelf vochtproblemen in de kelder oplossen?
  Pas wanneer het over condensatievocht gaat, is het mogelijk om zelf je probleem aan te pakken. In dit geval volstaat een ventilatierooster of -systeem om de luchtaanvoer en -afvoer te regelen zodat de vervuilde lucht sneller afgevoerd wordt. In alle andere situaties vertrouw je beter op de expertise van een ervaren vochtbestrijder.  Die weet exact hoe hij keldervocht kan bestrijden. Start hier je contactaanvraag.

METHODE 4: ventilatie plaatsen (bij condensatievocht)

vochtproblemen in huis oplossen

Voldoende ventileren is de sleutel naar een gezonde, vochtvrije woning. Zeker bij condensatievocht. Tijdens je dagdagelijkse bezigheden komt er veel vocht vrij in huis: ademen, koken, wassen en die was drogen, … Kan die vochtige lucht niet weg? Dan slaat dit neer tegen koude oppervlaktes (bv. ramen en hoeken) en veroorzaakt het daar met tijd schimmels en zwarte aanslag.

Gelukkig kan je condens relatief eenvoudig verhelpen met behulp van een ventilatiesysteem. Er zijn diverse installaties verkrijgbaar, maar wij raden voornamelijk een WTW-ventilatiesysteem (met warmteterugwinning) aan dat instaat voor de mechanische af- en aanvoer van lucht. Zo ben je verzekerd van een constante toevoer van verse lucht.

Prijs: € 1.000 à 1.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat! • Wanneer is dit de beste oplossing?
  De beste oplossing bij condensatievocht blijft ventileren. Zo vermijd je efficiënt een te hoge luchtvochtigheid in huis.  Dankzij de warmteterugwinning van het WTW-toestel wordt de warmte van de afgevoerde binnenlucht  gebruikt om de aangevoerde buitenlucht te verwarmen. Daardoor is er geen warmteverlies, wat stukken energie-efficiënter is.


 • Zijn er alternatieven?
  In plaats van een decentraal ventilatiesysteem kan je ook investeren in een badkamerventilator of ventilatierooster om condensatievocht te verhelpen. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook eenvoudiger om zelf te plaatsen. Let wel, deze installaties zijn niet zo doeltreffend als een mechanisch ventilatiesysteem. Bovendien zijn ze voornamelijk geschikt voor kleine ruimtes zoals de badkamer of het toilet. Daarnaast helpt het ook om regelmatig je vochtige ruimtes te verluchten. Dit doe je bijvoorbeeld door elke dag je raam even te kiepen.


 • Kan ik zelf m’n condensatievocht oplossen?

  Dat hangt af van de situatie. Een eenvoudig ventilatierooster kan je zelf plaatsen. Vergeet ook niet om regelmatig je kamers te verluchten om vochtige lucht af te voeren. Denk je eraan om zelf een decentraal ventilatiesysteem te plaatsen? Dan raden we dit resoluut af.  Het plaatsen van mechanische ventilatie is complex en brengt heel wat werk met zich mee. Vertrouw daarom op een professional. Kom gratis in contact met een professionele vochtbestrijder actief in je regio. Vul daarvoor het aanvraagformulier in.

 

METHODE 5: lekdetectie + gespecialiseerde oplossing (bij een lekkage)

vochtbestrijding

Is het bedrag op je energie- of waterfactuur veel hoger zonder grote veranderingen in je huishouden? Dan heb je waarschijnlijk ergens een onzichtbaar lek. Schakel in dit geval meteen een vochtbestrijder in voor een professionele lekdetectie. Die gaat als volgt te werk:

 1. Opsporen lekkage: om de precieze herkomst van het probleem te ontdekken, beschikt een professional over gespecialiseerde meetapparatuur, bv. via een infraroodcamera of endoscopie.
 2. Opmaak lekdetectierapport: na de lekdetectie maakt een expert een gedetailleerd  rapport op met daarin alle noodzakelijke informatie over het probleem. Wat is de oorzaak? Waar bevindt het lek zich precies?  En wat zijn de mogelijke vervolgstappen?
 3. Oplossen lekkage: dit rapport helpt je vakspecialist al een heel eind op weg. Gaat het bv. om een lekkage in een leiding? Dan biedt het inspectierapport een schat aan waardevolle informatie voor de loodgieter om dit probleem duurzaam te verhelpen.

Prijs lekdetectie: gem. € 300 à 500 (excl. btw, incl. uitvoering). Ontvang offertes op maat! • Wanneer is dit de beste oplossing?
  Een lek bevindt zich vaak op een andere plek in huis dan waar je schade ziet. Dankzij een lekdetectie vermijd je onnodige reparaties op de foute locatie. In bepaalde gevallen wordt een lekkage als oorzaak van je vochtprobleem soms zelfs compleet over het hoofd gezien. Met alle gevolgen van dien.


 • Zijn er alternatieven?
  Ja. Weet je na een visuele inspectie waar de lekkage zich bevindt? Dan kan je meteen de geschikte specialist inschakelen en hoef je er geen lekdetectiebedrijf bij te halen. Merk je een lekkage aan een waterleiding? Dan is een loodgieter de meest voor de hand liggende contactpersoon om het vochtprobleem definitief op te lossen.


 • Kan ik zelf een lekkage verhelpen?

  Neen. Raadpleeg bij een lekkage altijd een geschikt vochtbestrijdingsbedrijf. Hun specialisten beschikken over de nodige technische know-how om de lekkage op te sporen en eventueel op te lossen.

  Nood aan een bedrijf gespecialiseerd in vochtproblemen? Vind een expert via ons aanvraagformulier.

 

CONCLUSIE: vochtbestrijding = meest duurzame oplossing!

vochtbestrijder

Bepaalde vochtproblemen kan je zelf oplossen met de juiste materialen en producten. Wil je echter zeker zijn van een definitieve oplossing? Schakel dan een specialist in en geniet van de volgende zekerheden:

 • Professionele vochtanalyse: een expert komt ter plaatse langs voor een grondige, visuele inspectie van je vochtprobleem. Dit is noodzakelijk om een betrouwbare diagnose van het vochtprobleem te verzekeren.
 • Gespecialiseerde meetapparatuur: om de analyse correct uit te voeren, heeft hij aangepaste apparatuur bij zich. Hij kan de problemen achterhalen met een vochtmeter, maar ook via een endoscopie, gasdetector of een thermografie.
 • Advies op maat: op basis van de vochtmeting stelt hij een aangepaste oplossing voor. Bij een lekdetectie krijg je zelfs een uitgekiend rapport dat je kan bezorgen aan je loodgieter, dakwerker, gevelspecialist, …
 • Kwalitatieve producten: een vakspecialist gebruikt steevast kwalitatieve producten om je een duurzame oplossing te bieden. Zo ben je bv. zeker van een hoogwaardig type impregneermiddel om je gevel langdurig te beschermen.
 • Financiële voordelen: wist je dat je voor bepaalde soorten vochtbestrijding een beroep kan doen op financiële steun? Zo heb je recht op de Mijn VerbouwPremie bij het behandelen van opstijgend vocht langs de buitenmuur en voor de nieuwe gevelafwerking met isolatie.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning meer dan 10 jaar oud? En schakel je een expert in om het vocht te bestrijden? Dan betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten.

Vochtbestrijdingsbedrijf inschakelen? Dat kan! Via het onderstaande aanvraagformulier kom je in contact met verschillende erkende vochtbestrijders actief in je regio. Ontvang meerdere offertes op maat, vergelijk en vind de beste oplossing voor jouw situatie!

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders