Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Vocht in huis: oorzaak en oplossingen

Problemen met vocht in huis is komen erg vaak voor. Te veel vocht is schadelijk voor de gezondheid en voor de constructie van de woning. Daarom is het van belang dat vochtproblemen zo snel mogelijk worden opgelost. In dit artikel vind je een aantal oorzaken van vocht in huis en wat je eraan kunt doen.

 

Problemen met vocht in huis herkennen

Vochtige muren in huis

Een te veel aan vocht in huis leidt altijd tot vochtproblemen. Vochtproblemen kun je herkennen aan:

 • Vochtplekken / schimmelplekken op de muur of plafond
 • Muffe geur in huis
 • Algengroei / mosgroei op de muur
 • Regelmatig condens op ramen of andere koude oppervlakken
 • Loslatend behang
 • Beschadigd pleisterwerk
 • Witte aanslag op de muur

Benieuwd hoeveel het kost om vocht in jouw huis te behandelen? Vraag nu vrijblijvend een online offerte aan via onze offertepagina.

 

Oorzaken van vocht in huis

De meest voorkomende oorzaken van een te veel aan vocht in huis zijn:

oorzaak vochtig huis

 

 

1. Condensatie
Vochtproblemen worden vaak veroorzaakt door slechte ventilatie. De vochtige lucht in huis kan dan nergens naar toe en slaat vervolgens neer als condensvocht tegen koele oppervlakken, zoals ramen en muren. Het condensvocht trekt vervolgens in de muren waardoor deze vochtig gaan worden. Te veel vocht in huis is schadelijk voor de gezondheid en de enige manier om van dit probleem af te komen is door beter te gaan ventileren.

2. Opstijgend vocht
Problemen met opstijgend vocht doen zich regelmatig voor net boven de plinten in huis. Hier ontstaan dan vochtplekken op de muur. Ook vloerdelen kunnen worden aangetast. Opstijgend vocht komt via de kruipruimte (of kelder) of via de muren de woning binnen. Oorzaak is grondwater dat in het metselwerk van de woning trekt waardoor de muren vochtig worden.

3. Doorslaand vocht
Doorslaand vocht wordt vaak met opstijgend vocht verward. Toch gaat het om een andere problematiek. Doorslaand vocht doet zich voornamelijk voor bij keldermuren die langdurig in contact staan met grondwater of bij binnenmuren van woningen waarvan de gevel beschadigd is. Regenwater kan dan infiltreren in de muur waardoor de binnenmuren nat gaan worden.

4. Lekkage
Lekkages aan waterleidingen, cv-leidingen of aan afvoerleidingen van sanitair komen geregeld voor en zorgen vaak voor overlast in de woning. Omdat de leidingen meestal in de muur zijn weggewerkt vallen kleine lekkages pas na lange tijd op. Lekkages zijn soms lastig op te sporen maar met speciale apparatuur lukt het meestal wel en kan men gericht het onderliggende probleem aanpakken.

 

 

Gevolgen van vocht in huis

Vocht is niet alleen schadelijk voor de huis zelf maar het is ook niet bevorderlijk voor de gezondheid. Bepaalde soorten schimmels zijn bij inademing schadelijk en kunnen allerlei lichamelijke klachten veroorzaken. Daarnaast trekt vocht ook insecten aan zoals zilvervisjes en oorwormen en pissebedden. Deze insecten zijn niet direct schadelijk voor de gezondheid maar je wilt ze toch liever niet in grote getale in huis terugvinden. Het is dus zaak om problemen met vocht in huis niet te lang te laten bestaan.

 

 

Wat kun je zelf doen aan vocht in huis?

Vochtproblemen die veroorzaakt worden door condensatie kun je in de regel zelf aanpakken. De volgende maatregelen kun je zelf nemen:

• Beter ventileren! (installeer bijvoorbeeld een badkamer ventilator).
• Zet af en toe eens extra een raam open.
• Produceer minder vocht in huis (laat de was buiten drogen of breng een ventilatierooster aan in de ruimte waar je de was doet).
• Zet de mechanische ventilatie nooit uit!
• Gebruik altijd een afzuigkap (het kookvocht kan dan goed afgevoerd worden)
• Isoleer de woning (altijd in combinatie met goede ventilatie).

 

 

Wanneer heb je een expert nodig?

Wanneer het vochtprobleem structureel is en simpele maatregelen niet meer helpen dan zul je een expert moeten inschakelen. In onderstaande gevallen heb je meestal een expert nodig:

Condensatie: Een aantal zaken kun je zelf aanpakken maar wanneer ondanks dat de condensatieproblemen blijven aanhouden, dan zal een systeem van mechanische ventilatie geïnstalleerd moeten worden.
Opstijgend vocht: Wanneer er sprake is van opstijgend vocht zal men in de regel de muren gaan injecteren. Dit is een zeer effectieve manier om opstijgend vocht te bestrijden.
Doorslaand vocht in de kelder: Vochtige keldermuren zullen behandeld moeten worden (opnieuw bepleisteren met waterdichte stuc).
Doorslaand vocht in de woning: De gevel moet eerst hersteld worden (voegwerk, scheuren) en vervolgens gaat moet deze geïmpregneerd worden.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders