Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Luchtvochtigheid in huis verlagen

Een hoge luchtvochtigheid in huis is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar kan ook leiden tot schimmels, vochtplekken, … Wil je je eigen gezondheid en die van je woning beschermen? Dan is het slim om de luchtvochtigheid in huis te verlagen als deze boven de 60% uit komt. Maar hoe kan je efficiënt die luchtvochtigheid in huis verlagen? En hoeveel kost dat ongeveer? Dit én meer lees je in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe luchtvochtigheid in huis verlagen?
Prijs luchtvochtigheid in huis verlagen
Tips zelf luchtvochtigheid verlagen
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Mogelijke oorzaken hoge luchtvochtigheid in huis

Doorgaans zorg je er het best voor dat de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 à 60% blijft. Zo is de luchtkwaliteit van je woning optimaal en krijg je geen last van vochtschade. Maar hoe ontstaat een te hoge luchtvochtigheid in je woning? De belangrijkste oorzaken op een rij:

 • Gebrekkige ventilatie: bij een slechte ventilatie kan waterdamp door te douchen, koken, … je huis niet uit en stijgt de luchtvochtigheid. Condens is dan zichtbaar op glazen oppervlakken, muren of je plafond en leidt snel tot schimmels en vochtplekken.
 • Opstijgend vocht: door een slechte waterkering stijgt grondvocht op en trekt het in je muren. Na verloop van tijd zal dit vocht steeds duidelijker en hoger op je muren te zien zijn. Ook zo kan de luchtvochtigheid in huis stijgen.
 • Doorslaand vocht: door een beschadigde gevel kan regenwater in je buitenmuur trekken en zich verder verspreiden naar je binnenmuren. Duidelijke symptomen hiervan zijn loskomend behang, schimmels of zelfs beschadigd pleisterwerk.
 • Lekkage: ook een lekkage in je dak of in een waterleiding kan voor vochtschade en dus een hoge luchtvochtigheid in huis zorgen. Stijgt plots ook je waterfactuur fel? Dan is de kans groot dat je met een lekkage te maken hebt en schakel je best een lekdetectiebedrijf in.

BELANGRIJK: voor een correcte diagnose van vochtproblemen in je woning schakel je best een vakman in. Zo ben je zeker van een aanpak op maat. Je kan meteen een beroep doen op de expertise van een vochtspecialist in je buurt via onze offerteservice.

luchtvochtigheid in huis verlagen

 

Hoe luchtvochtigheid in huis verlagen?

Los je vochtproblemen in huis op? Dan daalt automatisch ook de relatieve luchtvochtigheid. Meestal zal een goede ventilatie voldoende zijn, maar in geval van grotere vochtproblemen is het goed om zeker een vakman in te schakelen. Zo ben je verzekerd van een correcte vochtdiagnose en een oplossing op maat. Hieronder een overzicht van de mogelijke oplossingen per type vochtprobleem.

 

1. Condensatievocht → Ventilatiesysteem C of D

Met een mechanisch ventilatiesysteem ververs je constant de vervuilde, vochtige binnenlucht in je woning. Doorgaans kies je tussen ventilatiesysteem C of D als je mechanisch wil ventileren en de luchtvochtigheid in huis wil verlagen. Het grote verschil tussen beide systemen is dat type D volledig mechanisch is, terwijl type C lucht op natuurlijke wijze aanvoert.

Richtprijs ventilatiesysteem C (centrale ventilatie): € 3.000 – 3.500 (excl. btw en incl. plaatsing)
Richtprijs ventilatiesysteem D ( centrale ventilatie): € 5.500 – 7.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

 

2. Doorslaand vocht → Gevel impregneren/bekleden

Bij zichtbare vochtplekken hoger op je muren heb je waarschijnlijk last van doorslaand vocht dat door je gevel is binnengekomen.  Er zijn 2 methoden om dit op te lossen: je gevel impregneren of opnieuw bekleden. Tijdens gevelimpregnatie behandelt een vakman de gevel met een transparant middel dat bescherming biedt tegen vocht, schimmels en mosvorming. Is je gevel simpelweg in een té slechte staat? Dan kies je beter meteen voor een nieuwe gevelbekleding.

Richtprijs gevel impregneren: € 10 – 15 per m² (excl. btw)
Richtprijs gevel bekleden (excl. isolatie): € 65 – 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

3. Opstijgend vocht → Muur injecteren/onderkappen

De meest praktische en budgetvriendelijke manier om opstijgend vocht te behandelen is het injecteren van je muren. Daarbij spuit een vakman een waterwerend middel via boorgaten in je muren. Dat middel vormt dan een waterkerende laag dat het grondvocht efficiënt tegenhoudt. Een andere methode is het onderkappen van je muren, maar deze methode is erg ingrijpend en dus enkel geschikt voor een grote renovatie.

Richtprijs muur injecteren: € 100 per lopende meter (excl. btw)
Richtprijs muur onderkappen: € 75 – 150 per lopende meter (excl. btw)

 

4. Lekkage → Lekdetectie

Ben je niet zeker wat het vochtprobleem precies is en waar het vandaan komt? Dan schakel je best een vochtspecialist in voor een correcte vochtdiagnose. Is je waterfactuur plots onverklaarbaar hoog? Dan kan dit wijzen op een lekkage en zoek je best contact met een lekdetectiebedrijf. Zo’n specialist maakt gebruik van speciale apparatuur om lekken snel en zonder breekwerken op te sporen.

Richtprijs lekdetectie: € 300 – 500 (excl. btw)

 

Welke methode voor luchtvochtigheid verlagen kies ik best?

Dat hangt volledig af van jouw situatie. Gaat het enkel om een gebrek aan ventilatie in je woning? Of is er meer aan de hand en kamp je met doorslaand vocht of zelfs een lekkage? Een oplossing op maat begint met een correcte vochtdiagnose. Daarvoor doe je best een beroep op de ervaring en expertise van een vochtspecialist.

Advies op maat nodig? Kom direct in contact met meerdere vochtbestrijders actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs luchtvochtigheid in huis verlagen

Hoeveel kost het om de luchtvochtigheid in huis naar een gezond niveau te verlagen? Die kosten hangen grotendeels af van het vochtprobleem waar je last van hebt. De richtprijzen op een rij:

VochtprobleemOplossingGemiddelde prijs (excl. btw)
CondensatievochtVentilatiesysteem C€ 3.000 - 3.500
Ventilatiesysteem D€ 5.500 - 7.000
Opstijgend vochtMuren injecteren€ 100 per lopende meter
Muren onderkappen€ 75 - 150 per lopende meter
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 10 - 15 per m²
Gevel bekleden € 65 - 200 per m²
LekkageLekdetectie€ 300 - 500

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen per situatie, maar variëren tarieven ook van vakman tot vakman. Voor kostprijzen op maat maak je best gebruik van onze gratis offerteservice. Zo kom je direct in contact met 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

luchtvochtigheid verlagen

 

Zelf luchtvochtigheid in huis verlagen: enkele tips

Naast methoden die je best aan vakmensen overlaat, zijn er ook zeker maatregelen die je zelf kan nemen om de luchtvochtigheid in huis te verlagen. Een overzicht:

 • Luchtontvochtiger: een mobiele luchtontvochtiger is een ideaal alternatief als je geen budget hebt voor een nieuw mechanisch ventilatiesysteem. Deze toestellen kan je makkelijk bestellen via onze online webshop.
 • Luchtzuiverende planten: sommige planten hebben een vochtabsorberende werking die naast de luchtvochtigheid ook nog eens het CO2-niveau in huis onder controle houdt. Denk bv. aan krulvaren, aloë vera, lepelplanten, … Een uitgebreid aanbod van verschillende luchtzuiverende plantensoorten vind je in onze online webshop.
 • Voldoende verluchten: ga je douchen of uitgebreid koken? Tijdens deze handelingen ontstaat een hoop condensatievocht dat je best zo snel mogelijk vervangt met droge buitenlucht. Als je geen ventilatiesysteem hebt kan je een raam openzetten of meerdere ramen tegenover elkaar openzetten.
 • Constante binnentemperatuur: met een constante binnentemperatuur die boven 15 graden Celsius blijft, vermijd je de vorming van condensatievocht op ramen, muren, … De verwarming hoeft ’s nachts dus niet uit. Dit is erg belangrijk, aangezien een vochtig huis moeilijker en dus duurder is om volledig op te warmen.
 • Vochtwerende verf: om vocht in muren te voorkomen kan je gebruik maken van vochtwerende verf. Dit is een preventieve maatregel. Het is dus belangrijk om eventuele vochtschade eerst te verwijderen voor je de vochtwerende verf aanbrengt. Zulke verven zijn ook beschikbaar in onze online webshop.

 

Vraag vrijblijvend advies aan een ervaren vakman

Last van een hoge luchtvochtigheid in huis? Schakel dan een ervaren vakman in via onze gratis offerteservice. Zo vergelijk je niet alleen 2 à 3 offertes van vakmensen actief in jouw buurt, maar geniet je ook van gericht advies en prijzen op maat. Het eindresultaat: een kwalitatieve oplossing op basis van je wensen en budget. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders