Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Kelderdrainage

Vochtproblemen in de kelder worden meestal veroorzaakt door de infiltratie van grondwater in de kelder. Is er een grote hoeveel grondvocht aanwezig en werkt deze onder hoge druk op de keldervloer en -muren, dan is kelderdrainage vaak de enige oplossing. Wanneer is het een slimme keuze? Hoe werkt? Hoeveel kost het? Lees het in dit artikel.

Ga snel naar: soorten kelderdrainageprijs

 

Vochtprobleem in de kelder?

Vraag hier je gratis diagnose + vrijblijvende offerte aan

 

 

Wat is kelderdrainage?

Door de kelder te draineren wordt het grondwater dat via de vloer, wanden of kimnaad naar de kelder doordringt via kanaaltjes in de muren en/of vloer naar een verzamelput geleid. Deze verzamelput (een kleine cilinder in de grond) bevindt zich op het laagste punt van de kelder. Zo kan het water er makkelijk naar afgevoerd worden. Vervolgens voert een waterpomp het opgevangen water in de verzamelput af naar de riolering. De waterpomp is voorzien van een sensor die het waterniveau meet en bepaalt wanneer het water weggepompt moet worden.

 

kelderdrainage
Een kelder kan je niet alleen langs binnen, maar ook langs buiten (zie foto) draineren. De methode langs buiten is minder gangbaar en vooral geschikt voor nieuwe kelders of situaties waarbij de kelder en fundering bloot liggen, bijvoorbeeld bij een renovatie. Een bestaande kelder kan je beter langs binnen draineren. Dat is veel minder ingrijpend.

 

 

Wanneer is drainage van de kelder een goede oplossing?

Kelders staan door hun ondergrondse ligging steeds in contact met grondvocht. De mate waarin de grond vochtig is, is afhankelijk van de samenstelling van de grond, de regio waar je woont en de mate van neerslag. Bij een hoog grondwaterniveau werkt het grondwater onder hoge druk op de keldervloer en -muren. Zeker wanneer deze poreus, beschadigd of niet sterk genoeg zijn, kan het grondwater makkelijk in de kelder infiltreren.

Een veel toegepaste methode om grondvocht tegen te houden is kelderbekuiping. Daarbij worden de keldermuren waterdicht gecementeerd. Soms worden de keldermuren ook geïnjecteerd om te voorkomen dat grondvocht omhoog dringt. Wanneer de grondwaterdruk echter te hoog is, wanneer water via de keldernaden of -vloer naar binnen dringt of wanneer de kelder niet stabiel is (de kelderbekuiping kan dan bijvoorbeeld scheuren), volstaan bovenstaande methodes van kelderdichting niet. In dat geval kan kelderdrainage een oplossing bieden.

 

Soorten kelderdrainage

Kelderdrainage sluit je kelder niet volledig af van vocht, maar zorgt ervoor dat het vocht dat in de kelder doordringt op een efficiënte manier wordt afgevoerd. Afhankelijk van de plaats waar het vochtprobleem zich voordoet, zijn verschillende vormen van kelderdrainage mogelijk:

 

1. Randdrainage (bij lekkage door de kimnaad)

 

Wanneer is het aangeraden?

Randdrainage is aangeraden als het insijpelende water zich situeert bij de aansluiting tussen de keldermuren en -vloer. Het probleem komt vaak voor bij betonnen vloeren in combinatie met muren in baksteen. Grondvocht kan niet zomaar door het beton dringen. Als de muren en vloer dan niet goed op elkaar aansluiten, kan het grondvocht zich makkelijk via de naden een weg naar binnen banen.

 

Wat is het?

Onderaan de muren van de kelder, ter hoogte van de kimnaad, wordt een stenen goot gemetseld die voorzien is van een waterdichte cementering. Het water dat via de naden naar binnen dringt, wordt daarin opgevangen en afgevoerd naar de verzamelput. De waterpomp in de verzamelput pompt het water vervolgens periodiek weg naar de riolering.

De goot wordt aan de binnenkant van de buitenmuren geplaatst en moet uit een doorlopend geheel bestaan. De goot mag bijvoorbeeld niet onderbroken worden door een kruising met een binnenmuur. Is dat toch het geval, dan wordt die binnenmuur doorgeslepen om de goot te kunnen laten doorlopen. Let op, randdrainage is enkel mogelijk bij onbeschadigde betonnen vloeren. Het kan ook niet toegepast worden bij poreuze vloeren. In dat geval kies je beter voor vloerdrainage.

Prijs: ± € 3.000 à 5.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

 

2. Vloerdrainage (bij lekkage door de vloer)

 

Wanneer is het aangeraden?

Grondwater kan ook via de keldervloer naar binnen dringen. Dat probleem doet zich vaak voor bij poreuze (vochtabsorberende) vloeren zoals vloeren uit baksteen of oude vloeren die beschadigd en daardoor niet meer waterdicht zijn. Vloerdrainage is dan de beste oplossing.

 

Wat is het?

Bovenop de bestaande voer wordt een noppenmembraan (noppenfolie) aangebracht. Deze folie heeft een speciale structuur en vangt het binnensijpelende vocht via een heleboel kleine kanaaltjes op om het zo af te voeren naar de verzamelput. Net zoals bij de andere vormen van kelderdrainage zal het opgevangen water vervolgens afgevoerd worden naar de riolering.

Bovenop het noppenmembraan kan je makkelijk een nieuwe vloer leggen. Deze zal droog en van vocht gespaard blijven omdat het onderliggende drainagesysteem zijn werk doet. Tip: kies voor een waterdichte vloer (bvb. een betonvloer) zodat je niet weer met vochtproblemen te maken krijgt.

Prijs: ± € 5.000 à 8.000 (excl. btw en nieuwe vloer ; incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

 

3. Wanddrainage (bij lekkage door de muren)

 

Wanneer is het aangeraden?

Grondwater kan ook via de keldermuren infiltreren. Als het probleem niet opgelost kan worden met kelderbekuiping, bijvoorbeeld als de druk van het grondwater te hoog is, is wanddrainage een goede oplossing.

 

Wat is het?

Net zoals bij vloerdrainage, worden de wanden van de kelder voorzien van een noppenmembraan. Grondvocht dat nu door de oude wand infiltreert wordt door de noppenfolie opgevangen en afgevoerd. Let op, wanddrainage moet altijd in combinatie met vloerdrainage geplaatst worden. Het water stroomt namelijk via de noppenfolie in de wanden naar de vloer. De vloer moet dus ook van een drainagesysteem voorzien worden om het water naar de verzamelput te kunnen afvoeren. Net zoals bij rand- en vloerdrainage zal een waterpomp in de verzamelput het water afvoeren naar de riolering.

Op de geplaatste noppenfolie komen vervolgens een nieuwe wand en vloer. Om die reden wordt deze methode van kelderdrainage ook het box-in-box systeem genoemd. Je maakt als het ware een nieuwe kelder in je oude. De nieuwe vloer en wanden blijven droog en beschermd van vocht omdat het onderliggende drainagesysteem het infiltrerende water afvoert.

Prijs: ± € 8.000 à 10.000 (excl. btw en nieuwe vloer/wanden ; incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Tip: vraag advies aan een professionele vochtbestrijder

Een volledige drainage van de kelder is niet altijd noodzakelijk. Het is perfect mogelijk dat het vochtprobleem in de kelder gewoon veroorzaakt wordt door enkele scheurtjes in de muren, een lekkage in een van de leidingen, een gebrek aan ventilatie, enz. Om zeker te zijn van een juiste diagnose en correcte aanpak doe je er goed aan een professionele vochtbestrijder in te schakelen. Deze kan de precieze oorzaak van het vochtprobleem achterhalen en een gepaste vochtbestrijdingsmethode bepalen.

 

Prijs kelderdrainage

De prijs van kelderdrainage is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de kelder, de ernst van het vochtprobleem en het type kelderdrainage (randdrainage is bijvoorbeeld minder ingrijpend en dus ook minder duur dan vloer- of wanddrainage).

Doorgaans variëren de prijzen tussen de € 3.000 en € 10.000 of zelfs meer (excl. btw en incl. plaatsing). Hiervoor wordt niet alleen een noppenfolie voorzien, maar ook een verzamelput en een pompsysteem om het opgevangen water af te voeren naar de riolering. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele vochtbestrijders via de offertepagina.

Let op: hou rekening met extra kosten als je het noppenmembraan nog wil afwerken met een nieuwe vloer of wand.

 

Kan ik een premie krijgen?

Voor de behandeling van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Deze bedraagt maximaal 50% van het totale factuurbedrag.

 

Vochtprobleem in de kelder? Vraag hier gratis diagnose + offertes aan

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend een diagnose + prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw regio.

  • Gratis diagnose
  • Vrijblijvende offertes
  • Vergelijk & bespaar
  • Erkende vochtbestrijders