Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Hoe schimmel verwijderen?

Schimmel in huis gaat vaak gepaard met vochtproblemen. De schimmels veroorzaken lelijke plekken én zijn nadelig voor de gezondheid. Je kan ze dus best zo snel mogelijk verwijderen. Schimmel verwijderen is op zich niet zo moeilijk, maar wil je het probleem écht aanpakken, dan moet je eerst de oorzaak van de schimmelvorming oplossen. Ontdek alles over schimmel bestrijden en waarop je moet letten:

Ga snel naar: 
STAP 1: oorzaak schimmel bestrijden
STAP 2: hoe schimmel verwijderen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Hoe schimmel effectief bestrijden?

Bij schimmel in huis gaat het in de meeste gevallen om zwarte of witte schimmel. De schimmels verschijnen meestal op het pleisterwerk van muren, het plafond, behang, textiel, hout, … Vochtige ruimtes zoals de badkamer, kelder, slaapkamer, … zijn daarbij het gevoeligst. Om jouw woning en gezondheid te beschermen pak je het probleem best snel aan. Let op, wil je een schimmelprobleem definitief oplossen, dan volstaat het niet om alleen de schimmels te verwijderen. Je moet een tweesporenbeleid volgen:

 • STAP 1: oorzaak schimmel bestrijden: schimmels verwijderen is een tijdelijke oplossing. Na verloop van tijd keren de schimmelplekken gewoon weer terug. Om definitief komaf te maken met schimmels moet je de onderliggende oorzaak aanpakken, namelijk een vochtprobleem. Dit moet je weten…
 • STAP 2: Schimmel verwijderen: pas als je de oorzaak van de schimmel aangepakt hebt, kan je de schimmel ook effectief verwijderen. Hoe kan je schimmelvlekken best verwijderen? Welke producten zijn geschikt? En kan je het zelf of schakel je best een vakman in? Dit moet je weten…

 

STAP 1: oorzaak schimmel bestrijden

Lekkages of problemen met doorslaand vocht, optrekkend vocht of woonvocht zijn bekende oorzaken van schimmel. Een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van schimmel in huis en hun oplossing:

schimmel in huis verwijderen

 

1. Woonvocht / condensatievocht

Woonvocht of condensatievocht ontstaat door onze eigen huishoudelijke activiteiten waarbij we water gebruiken. Denk maar aan douchen, koken, … Wanneer dat vocht niet weg kan, bv. door slechte ventilatie, verhoogt de luchtvochtigheid in huis en creëer je vochtige ruimtes. Het woonvocht condenseert dan tegen koude oppervlakken zoals het plafond en de muren waardoor deze vochtig worden. Net die vochtige muren en plafonds zijn dé ideale broeiplaats voor schimmels.

Let op, een verhoogde luchtvochtigheid kan ook veroorzaakt worden door een ander vochtprobleem zoals doorslaand op opstijgend vocht (zie hieronder).

HOE HERKENNEN? Vocht en schimmel op willekeurige plaatsen, bv. op muren, in hoeken van de kamer, achter radiatoren, achter kasten, op koude plekken, …

HOE OPLOSSEN? Om te voorkomen dat woonvocht neerslaat op muren en plafonds moet je ervoor zorgen dat het tijdig wordt afgevoerd. Dat kan door de woning voldoende te ventileren. De ramen en deuren openzetten of een afzuigventilator plaatsen kan al helpen, maar daardoor ontsnapt natuurlijk heel wat warmte of koelte uit huis. Een opbouw WTW-ventilatiesysteem is meer aangeraden. Dat regelt de aan- en afvoer van vocht mechanisch in 1 ruimte en werkt met warmteterugwinning (WTW) waardoor geen warmte verloren gaat.

Prijs decentrale WTW-ventilatie: € 1.000 à 1.500 (incl. plaatsing en excl. btw).
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

2. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt vaak voor bij woningen met een beschadigde gevel of gevelbekleding die poreus geworden is. Vocht (regenwater) kan dan via scheuren in de gevel of het voegwerk in de muur dringen. Kan de gevel niet goed uitdrogen, dan dringt dat vocht ook door naar de binnenmuur, waar het vocht- en schimmelplekken veroorzaakt.

HOE HERKENNEN? Vocht en schimmel op muur die grenst aan de buitenomgeving. De schimmelvlekken zijn eerst zichtbaar op de buitengevel en verschijnen na verloop van tijd ook op de binnenmuren.

HOE OPLOSSEN? De muren impregneren is de meest gebruikte manieren om doorslaand vocht op te lossen. Bij het impregneren van de gevel wordt een waterafstotende vloeistof op de gevel gespoten. Schade aan de gevel en voegen moet dan wel eerst hersteld worden. Is de gevel in heel slechte staat, dan is het vaak een slimmere keuze om direct nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Dat is meteen ook dé gelegenheid om jouw woning energiezuiniger te maken door gevelisolatie te plaatsen.

Prijs muren impregneren: € 8 à 15 per m² (incl. arbeidskosten en excl. btw, herstelling / reiniging van de gevel)
Prijs nieuwe gevelbekleding: vanaf € 40 per m² (incl. plaatsing en excl. btw), afhankelijk van het soort gevelbekleding en het al dan niet plaatsen van gevelisolatie.
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

3. Opstijgend vocht

Opstijgend of optrekkend vocht wordt meestal veroorzaakt door een hoog grondwaterpeil (door hevige of langdurige regenval) in combinatie met een slechte of afwezige waterkering. De muren absorberen dan het grondvocht waarna ze het afgeven aan het pleisterwerk.

HOE HERKENNEN? Optrekkend vocht kan je makkelijk herkennen omdat de vocht- en schimmelplekken onderaan de muur op het gelijkvloers starten en langzaam naar boven trekken.

HOE OPLOSSEN? Er zijn 2 manieren om optrekkend vocht aan te pakken. Bij het injecteren van muren worden net boven het grondniveau gaten in de muur geboord waarin een vochtwerende gel gespoten wordt. De gel zet uit en voorkomt dat grondvocht in de muur naar boven trekt. Bij het onderkappen van muren worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd, waar dan een (nieuwe) waterkering in wordt aangebracht. Het is een drastische methode met veel breekwerk. De muren injecteren krijgt daarom meestal de voorkeur.

Prijs muren injecteren: vanaf € 100 per lopende meter (incl. arbeidskosten en excl. btw)
Prijs muren onderkappen: € 100 à 150 per lopende meter (incl. arbeidskosten en excl. btw)
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

4. Lekkages

Soms kunnen schimmels ook veroorzaakt worden door lekkages, bv. in het dak, de afvoer of een van de waterleidingen. Een lek zit meestal verscholen, bijvoorbeeld in de muur. Daardoor zijn de gevolgen vaak pas merkbaar na enkele maanden, wanneer het lek al heel wat vochtschade heeft aangericht.

HOE HERKENNEN? Het zijn problemen zoals schimmels, maar ook een slecht werkende isolatie of hoge waterfactuur die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een lek. Let op, want bij een lekkage gaat het meestal om veel nattere plekken op de muren, plafonds, … dan bij andere vochtproblemen.

HOE OPLOSSEN? Je hebt er alle baat bij een lek snel te laten herstellen. Dat verscholen lek moet dan wel eerst opgespoord worden. Het is heel lastig om dat zelf te doen zonder de juiste apparaten en kennis. Je schakelt daarom beter een specialist in om de lekdetectie uit te voeren. Deze beschikt over speciale apparatuur waarmee hij in staat is om lekken op te sporen die voor het blote oog verborgen blijven. Je krijgt na zo’n lekdetectie dan ook een rapport en professioneel advies voor de herstellingen.

Prijs grondige lekdetectie: € 300 à 500 (incl. arbeidskosten en excl. btw)
Prijs lek herstellen: afhankelijk van de het soort lek en methode
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Correcte diagnose = noodzakelijk voor een efficiënte aanpak!

Het is niet altijd evident om de precieze oorzaak van een schimmelprobleem te vinden. Daarom schakel je best een vochtexpert in. Deze beschikt over de nodige kennis, ervaring en apparatuur om precies te achterhalen welk vochtprobleem de schimmel in huis veroorzaakt en wat de meest geschikte oplossing is. Een vakman zorgt zo voor een efficiënte en definitieve aanpak op maat! Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offerteservice.

 


STAP 2: Schimmel verwijderen

Pas als je de oorzaak van het schimmelprobleem hebt aangepakt, kan je overgaan tot de schimmelbestrijding. Maar hoe ga je te werk en waarop moet je letten? Lees er alles over:

hoe schimmelvlekken verwijderen

 

Zelf schimmel verwijderen of laten verwijderen?

Het is aangeraden om schimmels te laten verwijderen door een gespecialiseerde vakman. Zo ben je zeker van een correcte, veilige en efficiënte uitvoering van de werken met de juiste producten. Bovendien breng je zo jouw eigen veiligheid niet in gevaar. Laat je schimmel verwijderen, reken dan op kosten van gemiddeld € 25 à 35 per m² (incl. materiaal en arbeidskosten en excl. btw). Vergelijk gratis offertes op maat van vakmannen actief in je buurt.

Schimmel in huis verwijderen van de muur, het plafond, … kan je zelf, maar is enkel aangeraden als de schimmels niet te groot en te hardnekkig zijn. Ontdek hieronder een handig stappenplan:

 

Stappenplan: hoe schimmel verwijderen?

Schimmel kan voorkomen op verschillende plaatsen, vooral op de muren en het plafond. Waar het zich ook bevindt, schimmel bestrijden verloopt doorgaans in volgende stappen:

 1. Bescherm jezelf

  Trek handschoenen aan, voorzie een mondmasker en zorg ervoor dat de kamer waarin je werkt voldoende verlucht wordt. Eventueel kan je ook wegwerpkledij dragen.

 2. Kies het juiste anti-schimmel product

  Welk anti-schimmel middel je best gebruikt is vooral afhankelijk van de ondergrond en de mate van schimmelvorming. Voor een witte muur met weinig schimmelvlekken zal chloor waarschijnlijk volstaan. Voor schimmel op of achter behang of een gekleurde muur gebruik je beter soda. Zijn de schimmelvlekken hardnekkig aanwezig, dan kan kies je beter voor een echte schimmelverwijderaar. Meer info over anti-schimmel producten + webshop.

 3. Breng het anti-schimmel product aan

  Breng de oplossing met een spons of doek aan op de schimmelvlekken en laat het product inwerken. Bij hardnekkige schimmelvlekken is het soms nodig om het proces een paar keer te herhalen. Tip: bij delicate oppervlakken test je de oplossing best eerst op een onopvallende plaats.

  TIP: ga nooit met een droge borstel of droge doek over de schimmel en raak de schimmelplekken niet met je handen aan. De schimmelsporen gaan dan door de lucht zweven en kunnen bij het inademen een allergische reactie van de luchtwegen veroorzaken. Zeker wanneer je er gevoelig voor bent, bv. door astma, is het risico groot. Maak de schimmelplek dus altijd nat. Breng je jouw gezondheid liever niet in gevaar? Laat de schimmel dan verwijderen door een vakman.

 4. Maak het oppervlak schoon en laat drogen

  Nadat het anti-schimmelmiddel voldoende is ingewerkt, kan je het oppervlak terug schoon maken met proper water en een spons of borstel. Laat alles nadien goed opdrogen.

 5. Bijkomstig: werk de muur, plafond, … opnieuw af

  Lukt het niet om de schimmels helemaal te verwijderen? Dan kan je gewoon een nieuwe laag verf of behang over de resterende vlekken aanbrengen. Je kan daarbij een speciale schimmelwerende primer gebruiken.

 

Lees onder de foto meer over de geschikte anti-schimmel producten:

hoe schimmel verwijderen

Geschikte anti-schimmel producten

Er zijn verschillende chemische schimmelverwijderaars te koop waarmee je schimmel effectief kan verwijderen. Deze zijn echter niet altijd noodzakelijk. Je kan het ook eerst met een oplossing van azijn, soda, chloor of bleekwater proberen. Een overzicht van enkele geschikte producten tegen schimmel:

 

1. Schimmel verwijderen met azijn

Schimmelvlekken verwijderen met azijn is niet altijd effectief. Toch is het de moeite waard om het te proberen. Azijn is niet alleen goedkoop. Het is ook een stuk beter voor het milieu dan vele andere schimmel verwijderaars. Hoe maak je een geschikt mengsel? Azijn kan je onverdund aanbrengen op de schimmelvlekken.

 

2. Schimmel verwijderen met soda

Schimmel bestrijden met soda is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische anti-schimmel producten. Soda stinkt niet en is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Hoe maak je een geschikt mengsel? Los 6 gram soda op in 1 liter water.

 

3. Schimmel verwijderen met javel (bleekwater) of chloor

Schimmel in huis verwijderen met javel doe je pas als je hardnekkige schimmelvlekken niet voldoende kan verwijderen na een behandeling met soda. Bleekmiddel werkt omdat er chloor inzit. Hoe maak je een geschikt mengsel? 1 deel chloor of bleekmiddel op 220 delen water.

 

4. Schimmel bestrijden met echte anti schimmel producten

Naast bovenstaande producten, die ook nog andere functies hebben, zijn er ook producten beschikbaar die specifiek bedoeld zijn om schimmels te verwijderen. Hoewel deze middelen doorgaans wel erg effectief zijn, zijn ze niet goedkoop en vaak ook schadelijk voor het milieu.

TIP: op zoek naar anti-schimmel producten? Bekijk het aanbod in de webshop.

 

Let op voor de gevolgen van foute producten en technieken

Schimmel in huis verwijderen met foute producten of technieken kan nare gevolgen hebben. Je loopt niet alleen het risico dat de schimmels niet goed verwijderd worden, waardoor ze na een tijdje gewoon weer terugkomen. Je kan ook je eigen gezondheid in gevaar brengen. Door schimmels fout te verwijderen loop je het risico om schimmelsporen in te ademen, wat kan leiden tot irritaties aan de ogen, luchtwegen, …

Wil je zeker zijn van een correcte aanpak? Dan laat je de schimmelvlekken best verwijderen door een gespecialiseerde vakman. Deze weet precies welke producten hij best gebruikt en hoe hij daarbij te werk moet gaan. Ontvang en vergelijk gratis advies en prijsvoorstellen op maat.

 

 

FAQ: veel gestelde vragen rond schimmel verwijderen

Het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond het verwijderen van schimmel: • Kan je schimmel van behang verwijderen?

  Schimmel op behang verwijderen is niet zo simpel omdat het daar lastige plekken kan veroorzaken. De schimmeldraden zijn vaak al diep in het papier gedrongen wat het verwijderen extra bemoeilijkt. Wanneer de oorzaak van het vochtprobleem is opgelost en de muur achter het behang voldoende opgedroogd is, kan je proberen om de schimmel op het behang te verwijderen met een oplossing van Soda. Blijft de schimmel zichtbaar dan kan je het nog met een speciaal anti schimmel middel proberen.

  Beter is natuurlijk om het behang te vervangen. Verwijder in dat geval wel eerst de oude behanglagen alvorens de muur te reinigen. • Kan je schimmel verwijderen van pleisterwerk?
  Heeft de schimmel zich gevormd op beschadigd en poreus geworden pleisterwerk? Dan kan je de aangetaste pleister best zoveel mogelijk verwijderen. Vervolgens kan je een primerlaag voor vochtige muren aanbrengen. Daarna kan je de muur opnieuw plamuren en afschuren. Voorzie de nieuwe plamuurlaag weer van een primerlaag voordat je hem afwerkt met een speciale muurverf. Door deze behandeling kan vocht minder makkelijk in de afwerkingslaag trekken, waardoor schimmels geen kans meer krijgen.


 • Waarom is schimmel in huis verwijderen belangrijk?

  Last van schimmel in huis? Dan pak je dat schimmelprobleem best zo snel mogelijk aan. Het kan namelijk nare gevolgen hebben:

  •  Gevolgen voor je woning: schimmels veroorzaken niet alleen een schimmelgeur in huis en lelijke plekken op je muren, plafonds, … Na verloop verloop van tijd kunnen ze zich ook dieper nestelen in de materialen en zo bv. het pleisterwerk, behang, hout, de gipsplaten, … in jouw woning stevig aantasten. Ze kunnen op termijn zelfs de constructie van je woning aantasten.
  • Gevolgen voor je gezondheid: schimmels zijn ook schadelijk voor je gezondheid. Ze kunnen leiden tot irritaties aan de luchtwegen, ogen en huid. Zeker voor mensen die last hebben van allergieën of astma kunnen de klachten toenemen als gevolg van schimmels.

  Wil je graag komaf maken met het schimmelprobleem in je huis? Laat dan niet alleen de schimmel verwijderen, maar laat ook de onderliggende oorzaak aanpakken. Ontvang en vergelijk gratis en vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van gespecialiseerde vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Offertes voor schimmel verwijderen ontvangen?

Last van schimmels in huis als gevolg van een vochtprobleem? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes van bedrijven gespecialiseerd in het verwijderen van schimmels en het oplossen van vochtproblemen.