Vochtbestrijder nodig? Vraag online offertes aan!

Klik hier om prijzen te vergelijken

Schimmel verwijderen

 

Een erkend vochtbestrijder nodig? Vraag hier online offertes aan.

Schimmel in huis verwijderen

Schimmel  doet zich voornamelijk voor in vochtige ruimtes. In vochtige omstandigheden kunnen de schimmels goed groeien en veroorzaken ze lelijke plekken op wanden en plafonds. Omwille van je gezondheid, is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te verwijderen. In dit artikel kun je lezen hoe je dit het beste kunt doen.

  • Last van vocht? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag vrijblijvend offertes en gratis diagnoses aan bij erkende vochtexperts! Klik hier voor meer informatie.

     

Oorzaken van schimmel

Problemen met doorslaand vocht, optrekkend vocht of slechte ventilatie zijn veel voorkomende oorzaken van schimmel. Maar ook lekkages kunnen leiden tot schimmelvorming. Wil je een schimmelprobleem definitief oplossen dan volstaat het niet om alléén de schimmels te verwijderen. Je zult altijd een tweesporenbeleid moeten volgen, dus allereerst: oorzaak aanpakken en dan vervolgens de aangetaste plekken reinigen.

 

 

Schimmel van de muur verwijderen

schimmel verwijderen

 

Er zijn verschillende chemische middelen te koop waarmee je schimmel effectief van de muur kunt verwijderen. Maar deze zijn niet altijd noodzakelijk. Je kunt het ook eerst met een oplossing van javel (bleekwater) of soda proberen. In de meeste gevallen werkt dat ook prima en deze middelen kosten nagenoeg niets. Begin eerst met soda en kijk of dit voldoende resultaat geeft. Werkt dit niet en blijven de schimmelplekken zichtbaar, gebruik dan Javel.


A) Schimmel verwijderen met soda

Het verwijderen van schimmels met soda is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische reiniging met een speciaal anti-schimmel middel. Soda stinkt niet en is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Maak een soda-oplossing van zes gram soda op één liter water en breng dit met een natte spons of doek op de schimmelplek aan. Laat het even inwerken en boen dan met een harde borstel de plek schoon. Spoel (of dep) daarna de plek goed af met schoon water. Werkt dit niet, probeer het dan met javel.

 

B) Schimmel verwijderen met javel
Javel is vooral geschikt voor hardnekkige schimmelplekken die niet voldoende verdwenen zijn na een behandeling met soda. Maak een oplossing aan van 25ml. javel op één liter water. Doe de oplossing is een plantenspuit en spuit de schimmel hiermee in. Je kunt vanzelfsprekend ook een oude spons of doek gebruiken. Laat de plek hierna een nacht (of langer indien nodig) opdrogen en bekijk dan wat het resultaat is. Is de schimmelplek nog niet verdwenen? Herhaal dan het proces nog een keer. Ventileer altijd goed als je met javel werkt, zeker bij verneveling met een plantenspuit, want de dampen die vrijkomen zijn niet goed voor je luchtwegen. Kijk ook uit voor bleekvlekken op je kleding.

 

 

C) Schimmel van behang verwijderen
Schimmels op behang veroorzaken soms lastige plekken. De schimmeldraden zijn vaak al diep in het papier gedrongen wat verwijdering extra bemoeilijkt. Wanneer de oorzaak van het vochtprobleem echter is opgelost en de muur achter het behang voldoende droog is, dan kun je proberen om de schimmel van het behang te verwijderen met een oplossing van Soda. Blijft de schimmel zichtbaar dan kun je het nog met een speciaal middel proberen maar beter is het om het behang te vervangen.

 

 

Kun je schimmel overschilderen ?

Ja, dat kan. Wanneer het pleisterwerk of andere afwerkingslaag beschimmeld is dan kun je deze het beste behandelen met een speciaal middel zoals ‘Vlek Weg’ van Alabastine waarmee je vochtplekken kunt isoleren. Dit soort coatings isoleren de vochtige plek en bevatten anti-schimmel middelen waardoor de groei van nieuwe schimmels wordt tegengehouden. Hierna kun je de plekken overschilderen met een normale verf. Er zijn ook twee in één systemen voor vochtige muren die zowel een afdekkende- als een afwerkende functie hebben.

 

 

Schimmel in badkamer verwijderen

schimmel badkamer verwijderen

Schimmel in de badkamer komt erg veel voor in badkamers die niet voldoende geventileerd zijn maar ook op plaatsen waar regelmatig water blijft staan (kitranden). Je kunt de schimmel in de badkamer het beste proberen te verwijderen met soda of javel. Het probleem is hiermee niet altijd opgelost want de oorzaak ligt meestal in een slechte ventilatie. Door een badkamerventilator te installeren kun je voorkomen dat de ruimte langdurig vochtig blijft. Zijn de oorzaken aangepakt en is de schimmel lastig te verwijderen, dan kun je er ook voor kiezen om een aangetaste muur of plafond te overschilderen met een speciale muurverf voor vochtige muren.

 

Schimmel verwijderen van beschadigd pleisterwerk
Heeft de schimmel zich gevormd op beschadigd en poreus geworden pleisterwerk? Dan kun je de aangetaste pleister het beste zoveel mogelijk verwijderen, stofvrij maken en dan vervolgens een primerlaag voor vochtige muren aanbrengen. Hierna kun je de muur opnieuw plamuren en afschuren. Voorzie de nieuwe plamuurlaag weer van een primerlaag voordat je hem gaat afwerken met een speciale muurverf. Na deze behandeling zal vocht minder makkelijk in de afwerkingslaag kunnen trekken waardoor schimmels géén kans meer krijgen.

 

 

Aandachtspunten schimmel zelf verwijderen

Ga nooit met een droge borstel of droge doek over de schimmel heen en raak de schimmelplekken niet met je handen aan. Er zullen zich dan snel vele (onzichtbare) schimmelsporen vormen die door de lucht gaan zweven. Deze kunnen bij inademing een allergische reactie van de luchtwegen veroorzaken, zeker wanneer je hiervoor gevoelig bent (astma, bronchitis). Maak de schimmelplek dus altijd nat.

Last van vochtige muren?

Vergelijk nu online prijzen bij onze aangesloten gekwalificeerde vochtbestrijders!