banner image

Hoe schimmel verwijderen?

Schimmel in huis gaat vaak gepaard met vochtproblemen. De schimmels veroorzaken lelijke plekken én zijn nadelig voor de gezondheid. Je kan ze dus best zo snel mogelijk verwijderen. Schimmel verwijderen is op zich niet heel moeilijk, maar wil je het probleem écht aanpakken, dan moet je eerst de oorzaak van het probleem oplossen. Alles over schimmel bestrijden lees je in dit artikel.

Ga snel naar: Oorzaken + oplossingSchimmel verwijderen: StappenplanAnti schimmel producten

 

Oorzaken van de schimmel bestrijden

Lekkages of problemen met doorslaand vocht, optrekkend vocht of woonvocht zijn veel voorkomende oorzaken van schimmel. Wil je een schimmelprobleem definitief oplossen, dan volstaat het niet om alleen de schimmels te verwijderen. Je moet een tweesporenbeleid volgen: eerst de oorzaak van het probleem aanpakken en vervolgens de schimmelvlekken verwijderen. Een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van schimmel in huis en hun oplossing:

 

1. Woonvocht

Woonvocht of condensatievocht ontstaat door onze eigen huishoudelijke activiteiten waarbij we water gebruiken. Denk maar aan douchen, koken, … Wanneer dat vocht niet weg kan, bijvoorbeeld door slechte ventilatie, creëer je vochtige ruimtes. Het woonvocht condenseert dan tegen koude oppervlakken zoals het plafond en de muren waardoor deze vochtig worden. Net die vochtige muren en plafonds zijn dé ideale broeiplaats voor schimmels.

 

» Oplossing

Om te voorkomen dat woonvocht neerslaat op muren en plafonds moet je ervoor zorgen dat het tijdig wordt afgevoerd. Dat kan door de woning voldoende te verluchten. De ramen en deuren openzetten of ventilatieroosters in de ramen plaatsen kan al helpen, maar daardoor ontsnapt natuurlijk heel wat warmte of koelte uit huis.

Een mechanisch ventilatiesysteem plaatsen is vaak een betere keuze. Vochtige lucht wordt zo tijdig afgevoerd, je krijgt een betere luchtkwaliteit in huis én je vermijdt een onnodig hoog energieverbuik. Je kan kiezen voor verschillende soorten ventilatiesystemen. Welk type je best kiest is afhankelijk van jouw specifieke situatie zoals de grootte van jouw woning, de hoeveelheid lucht die verplaatst moet worden, …

Richtprijs ventilatiesysteem A: ± €1.700
Richtprijs ventilatiesysteem B: ± €2.800
Richtprijs ventilatiesysteem C (+): ± €3.000 à €3.500
Richtprijs ventilatiesysteem D: ± €5.500
Richtprijs ventilatiesysteem D + warmterecuperatie: ± €7.000
⇒ Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

 

2. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt vaak voor bij woningen met een beschadigde gevel of gevelbekleding die poreus geworden is. Regenwater kan dan via scheuren in de gevel of het voegwerk in de muur dringen. Kan de gevel niet goed uitdrogen, dan zal dat vocht ook doordringen naar de binnenmuur.

 

» Oplossing

De muren impregneren of nieuwe gevelbekleding plaatsen zijn de 2 meest gebruikte manieren om doorslaand vocht aan te pakken.

Bij het impregneren van de gevel wordt een waterafstotende vloeistof op de gevel gespoten. Het is dan wel belangrijk dat de schade aan de gevel en de voegen eerst hersteld wordt.

Is de gevel echt in heel slechte staat, dan is het vaak een slimmere keuze om direct nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Dat is meteen ook dé gelegenheid om jouw woning energiezuiniger te maken door gevelisolatie aan te brengen.

Richtprijs muren impregneren: ± €8 à €15 per m²
Richtprijs nieuwe gevelbekleding: ± €40 – €250 per m² (sterk afhankelijk van het soort gevelbekleding en het al dan niet plaatsen van gevelisolatie)
⇒ Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

 

3. Optrekkend vocht

Optrekkend vocht wordt meestal veroorzaakt door een slechte of afwezige waterkering of langdurige regenval waarbij het grondwaterpeil uitzonderlijk stijgt. De muren absorberen dan het grondvocht waarna ze het afgeven aan het pleisterwerk. Optrekkend vocht kan je makkelijk herkennen omdat het onderaan de muur start en langzaam naar boven trekt.

 

» Oplossing

Er zijn doorgaans 2 manieren om optrekkend vocht aan te pakken. Door de muren te injecteren of te onderkappen.

Bij het injecteren van de muren boort men net boven het grondniveau gaten in de muur waarin een vochtwerende gel gespoten wordt. Die gel zet dan uit en voorkomt dat grondvocht in de muur naar boven trekt.

Bij het onderkappen van de muren freest men horizontale sleuven in het metselwerk, waar dan een (nieuwe) waterkering in wordt aangebracht. Het is een drastische methode dat veel breekwerk met zich meebrengt. De voorkeur gaat dan ook meestal uit naar injectie van de muren.

Richtprijs muren injecteren: vanaf €100 per lopende meter
Richtprijs muren onderkappen: ± €100 à €150 per lopende meter
⇒ Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

 

4. Lekkages

Soms kunnen vochtproblemen, en schimmels als gevolg daarvan, ook veroorzaakt worden door lekkages, bijvoorbeeld in de afvoer of een van de waterleidingen. Een lek zit meestal verscholen, bijvoorbeeld in de muur. Daardoor zijn de gevolgen vaak pas merkbaar na enkele maanden, wanneer het lek al heel wat vochtschade heeft aangericht. Het zijn problemen zoals schimmels, maar ook een slecht werkende isolatie of hoge waterfactuur die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een lek.

 

» Oplossing

Lekkages zijn meestal klein en zitten verscholen, maar kunnen wel ernstige gevolgen hebben. Je hebt er dus alle baat bij het lek snel te laten herstellen. Dat verscholen lek moet dan wel eerst opgespoord worden. Het is heel lastig om dat zelf te doen zonder de juiste apparaten en kennis.

Je schakelt daarom beter een specialist in om de lekdetectie uit te voeren. Deze beschikt over speciale apparatuur waarmee hij in staat is om lekken op te sporen die voor het blote oog verborgen blijven. Je krijgt na zo’n lekdetectie dan ook een rapport en professioneel advies voor de herstellingen.

Richtprijs grondige lekdetectie: €300 à €400 (prijs ligt lager als er bijvoorbeeld maar 1 leiding gecontroleerd moet worden)
⇒ Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

hoe schimmel verwijderen

Schimmelvlekken verwijderen: Stappenplan

Pas als je de oorzaak van het schimmelprobleem hebt aangepakt, kan je overgaan tot de schimmelbestrijding. Schimmel kan voorkomen op verschillende plaatsen, vooral op de muren en het plafond. Waar het zich ook bevindt, schimmel bestrijden verloopt doorgaans in volgende stappen:

 1. Bescherm jezelf: Trek handschoenen aan, voorzie een mondmasker en zorg ervoor dat de kamer waarin je werkt voldoende verlucht wordt. Eventueel kan je ook wegwerpkledij dragen.
 2. Kies het juiste anti schimmel product: Welk anti schimmel middel je best gebruikt is vooral afhankelijk van de ondergrond en de mate van schimmelvorming. Voor een witte muur met niet veel schimmelvlekken zal chloor waarschijnlijk volstaan. Voor schimmelvlekken op behang of een gekleurde muur gebruik je beter soda. Zijn de schimmelvlekken hardnekkig aanwezig, dan kan kies je beter voor een echte schimmelverwijderaar. Lees hier meer over de meest geschikte anti schimmel producten.
 3. Anti schimmel product aanbrengen: Breng de oplossing met een spons of doek aan op de schimmelvlekken. Bij hardnekkige schimmelvlekken kan het nodig zijn om dat een paar keer te herhalen. TIP: Bij delicate oppervlakken test je de oplossing best eerst op een onopvallende plaats.
 4. Laat het product inwerken.
 5. Maak het oppervlak schoon met proper water.
 6. Laat alles goed opdrogen. 
 7. Muur opnieuw afwerken: Lukt het niet om de schimmel helemaal te verwijderen? Dan kan je gewoon een nieuwe laag verf of behang over de resterende vlekken aanbrengen. Je kan daarbij een speciale schimmelwerende primer gebruiken.

Om het probleem voorgoed van de baan te helpen is het verwijderen van de schimmel niet voldoende. Je moet de oorzaak van het schimmelprobleem aanpakken. Een vakman kan met zijn kennis en ervaring de juiste diagnose stellen en je adviseren over een gepaste oplossing. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

LET OP: Ga nooit met een droge borstel of droge doek over de schimmel en raak de schimmelplekken niet met je handen aan. De schimmelsporen gaan dan door de lucht zweven en kunnen bij het inademen een allergische reactie van de luchtwegen veroorzaken. Zeker wanneer je er gevoelig voor bent, bvb. door astma, is het risico groot. Maak de schimmelplek dus altijd nat.

 

Geschikte anti schimmel producten

Er zijn verschillende chemische schimmelverwijderaars te koop waarmee je schimmel effectief kan verwijderen. Deze zijn echter niet altijd noodzakelijk. Je kan het ook eerst eens met een oplossing van azijn, soda of chloor/bleekwater proberen.

 

1. Schimmel verwijderen met azijn

Schimmelvlekken verwijderen met azijn is niet altijd effectief. Toch is het de moeite waard om het te proberen. Azijn is niet alleen goedkoop. Het is ook een stuk beter voor het milieu dan vele andere schimmelverwijderaars. Hoe maak je een geschikt mengsel: Azijn kan je onverdund aanbrengen op de schimmelvlekken.

 

2. Schimmel verwijderen met soda

Schimmel bestrijden met soda is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische anti-schimmel producten. Soda stinkt niet en is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Hoe maak je een geschikt mengsel: Los 6 gram soda op in 1 liter water.

 

3. Schimmel verwijderen met chloor of bleekwater

Schimmel in huis verwijderen met javel doe je pas nadat hardnekkige schimmelplekken niet voldoende verdwenen zijn na een behandeling met soda. Bleekmiddel werkt omdat er chloor inzit. Hoe maak je een geschikt mengsel: 1 deel chloor of bleekmiddel op 220 delen water.

 

4. Schimmel bestrijden met echte anti schimmel producten

Naast bovenstaande producten, die ook nog andere functies hebben, zijn er ook producten beschikbaar die specifiek bedoeld zijn om schimmels te verwijderen. Hoewel deze middelen doorgaans wel erg effectief zijn, zijn ze niet goedkoop en vaak ook schadelijk voor het milieu.

 

schimmelvlekken verwijderen

 

Veel gestelde vragen

Het antwoord op enkele veelgestelde vragen:

 

1. Kan je schimmel van behang verwijderen?

Schimmels op behang veroorzaken soms lastige plekken. De schimmeldraden zijn vaak al diep in het papier gedrongen wat het verwijderen extra bemoeilijkt. Wanneer de oorzaak van het vochtprobleem is opgelost en de muur achter het behang voldoende opgedroogd is, kan je proberen om de schimmel van het behang te verwijderen met een oplossing van Soda. Blijft de schimmel zichtbaar dan kan je het nog met een speciaal anti schimmel middel proberen.

Beter is natuurlijk om het behang te vervangen. Verwijder in dat geval wel eerst de oude behanglagen alvorens de muur te reinigen.

 

2. Kan je schimmel verwijderen van pleisterwerk?

Heeft de schimmel zich gevormd op beschadigd en poreus geworden pleisterwerk? Dan kan je de aangetaste pleister best zoveel mogelijk verwijderen. Vervolgens kan je een primerlaag voor vochtige muren aanbrengen. Daarna kan je de muur opnieuw plamuren en afschuren. Voorzie de nieuwe plamuurlaag weer van een primerlaag voordat je hem gaat afwerken met een speciale muurverf. Door deze behandeling zal vocht minder makkelijk in de afwerkingslaag kunnen trekken, waardoor schimmels geen kans meer krijgen.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders