Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Natte muren

Natte muren komen vaak voor, zowel bij nieuwbouwwoningen als oude huizen.  Het is soms niet eenvoudig om de oorsprong van het probleem te achterhalen. Daarom is een kwalitatieve vochtdiagnose cruciaal voor het vinden van een definitieve oplossing. Hoe kan je precies natte muren behandelen? Wat zijn de mogelijke oorzaken? En hoeveel betaal je voor het aanpakken van je natte muur? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe natte muren behandelen?
Prijs aanpak natte muren
Waarom vertrouwen op een expert?
Veelgestelde vragen over natte muren
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

Waarom natte muren aanpakken?

Een normale luchtvochtigheid in je woning schommelt tussen de 40 à 60%. Is die waarde hoger? Dan heeft dit nadelige gevolgen voor zowel je gezondheid als voor je woning:

 • Gevolgen voor de gezondheid: natte muren doen schimmels ontstaan, veroorzaken bacteriegroei en produceren onaangename geurtjes. Doe je hier niets aan? Dan kan je na verloop van tijd te kampen krijgen met allergieën, ademhalingsproblemen en vermoeidheidssymptomen.
 • Effecten op je woning: vocht tast de bouwconstructie aan. Afhankelijk van de oorsprong van de vochtproblematiek krijg je te maken met een rottende houtconstructie, gebarsten bakstenen, … Een te hoge luchtvochtigheid in je woning zorgt bovendien ook voor een hogere energiefactuur.

Een vochtexpert raadplegen? Neem bij het geringste vermoeden van een vochtprobleem meteen contact op met een vochtexpert. Met een grondige vochtanalyse achterhaalt hij de oorzaak van je natte muren en stelt hij een aanpak op maat voor. Contacteer een vochtexpert actief in je buurt.

 

Hoe natte muren behandelen?

Wil je je natte muren correct en duurzaam aanpakken? Dan moet je allereerst de oorzaak van het probleem achterhalen. Je kan namelijk te maken hebben met condensatievocht, opstijgend of doorslaand vocht of een lekkage. Een overzicht van de meest gebruikte technieken om natte binnen- en buitenmuren te behandelen:

 

1. Opstijgend vocht → muren injecteren

natte muren behandelen

Zijn je binnen- of buitenmuren op de benedenverdieping nat onderaan? En lopen daar geen waterleidingen? Dan heb je wellicht te maken met opstijgend vocht. Hoe kan je dat opstijgend grondwater een halt toeroepen? Door je natte muren te injecteren. Een vakman boort hiervoor gaten in de muur en brengt hierlangs een vochtwerende vloeistof in. Deze vormt een waterafstotende laag die belet dat grondwater verder langs de muren omhoog trekt.

Alternatieven: muren onderkappen, waterkering plaatsen
Prijs: vanaf € 100 per lopende meter (excl. btw). Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

2. Doorslaand vocht → buitenmuren impregneren

natte muur impregneren

Zie je natte plekken in het midden van je muur of aan je ramen verschijnen? Dan heb je wellicht te maken met doorslaand vocht. Dat vochtprobleem komt voor bij poreuze buitenmuren die regen opslorpen. Je kan dit probleem oplossen door je natte muur te impregneren. Een vakman brengt dan een transparant, waterafstotend middel op de buitenmuur aan. Indien nodig zal deze vochtexpert eerst je buitenmuur grondig reinigen en mogelijke schade herstellen.

Alternatieven: nieuwe waterdichte gevelbekleding
Prijs: € 8 à 12 per m² (excl. btw). Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

3. Condensatievocht → ventilatiesysteem plaatsen

behandelen natte muren

Spot je na het douchen, koken of strijken vaak natte ramen in huis? Dan spreken we over condensatievocht. Dat is gekoelde waterdamp die neerslaat op koude oppervlakken. Condensatievocht kan ook de oorzaak zijn van natte muren in huis. Aan de basis van condensatieproblemen ligt een gebrekkige ventilatie. Wil je dus een definitieve oplossing voor je condensatieproblemen? Investeer dan in een degelijk mechanisch ventilatiesysteem op maat.

Alternatieven: vochtwerende verf
Prijs: € 550 à 7.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

4. Lekkage → lekdetectie + herstelling

natte muur behandelen

De gevolgen van een lekkage in je muur zijn vaak niet te overzien. Doorgaans zit het lek er al langer alvorens er duidelijke vochtsymptomen de kop opsteken. Vermoed je dat je muur nat is door een lekkage? Contacteer dan zo snel mogelijk een vochtspecialist voor een lekdetectie. Daarna ontvang je een uitgebreid rapport waarmee een loodgieter verder kan. Die zorgt voor een nette dichting van het lek of voor een gepast vervangstuk. Vervolgens moet je vaak nog een vakman inschakelen om de omliggende schade weg te werken.

Prijs: € 300 à 500 (excl. btw) voor een grondige lekdetectie. Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

Wat met een natte kelder?

natte kelder

Een natte kelder of kruipruimte veroorzaakt flink wat problemen. De 2 meest voorkomende boosdoeners zijn opstijgend grondwater en een lage vochtweerbaarheid van de keldermuren en -vloer.  Hoe pak je een natte kelder best aan? Een kort overzicht van de mogelijkheden:

 • Kelderdichting: een expert smeert je keldervloer en -muren in met een waterdichte cementering. Vervolgens dicht hij ook de kimnaad van de kelder voor een optimale waterdichtheid.
 • Kelderdrainage: is de druk van het grondwater te groot? Dan kan het grondwater via een rand-, vloer- of wanddrainage weggepompt worden naar verzamelput.
 • Kelder ventileren: een decentrale balansventilatie in de kelder voert vervuilde, vochtige binnenlucht af en gaat een natte kelder tegen. Het is een must in combinatie met 1 van de bovenstaande methodes.

TIP: vertrouw op het oordeel van een vochtbestrijder. Hij achterhaalt niet alleen de oorzaak van je natte kelder, maar lost het vochtprobleem bovendien ook definitief op. Kom in contact met verschillende professionals actief in je buurt via het offerteformulier.

 

Prijs natte muren behandelen

De kostprijs voor de behandeling van je natte binnen- en buitenmuren is afhankelijk van de ernst van het vochtprobleem, de gekozen aanpak en de moeilijkheidsgraad van de werken. Een overzicht:

ProbleemOplossingGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Opstijgend vochtMuren injecteren€ 100 per lopende meter
Doorslaand vochtMuren impregneren€ 8 à 12 per m²
CondensatievochtVentilatiesysteem€ 550 à 7.000
Natte kelderKelderdichting€ 3.000 à 10.000
Kimnaad waterdicht maken€ 100 per lopende meter
Kelderdrainage€ 2.500 à 10.000
Decentrale balansventilatie€ 1.000 à 1.500

LET OP: dit zijn allemaal richtprijzen.  Ben je benieuwd hoeveel de aanpak van jouw natte muren zou kosten? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en vraag vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere vochtexperten actief in je buurt. Start je aanvraag hier. 

 

Offertes vergelijken = besparen!

Wist je dat je flink kan besparen wanneer je de tijd neemt om verschillende offertes naast elkaar te leggen? Zo kan je niet enkel prijzen vergelijken, maar ook adviezen, uitvoeringstermijnen, … Op die manier heb je een goed zicht op de werken en kan je zelf inschatten wat de beste keuze is.

Gratis meerdere offertes vergelijken? Vul dan het offerteformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen 2 à 3 offertes op maat van vochtexperts actief in je buurt.

 

Waarom een professionele vochtbestrijder inschakelen?

In de meeste gevallen doe je meer kwaad dan goed wanneer je zelf vochtproblemen probeert aan te pakken. Vertrouw daarom op een vakman, hij staat in voor…

 • Professionele vochtdiagnose: een vakman komt langs en inspecteert je natte muren met speciaal ontwikkelde apparatuur. Zo komt hij tot een correcte analyse van het vochtprobleem en kan hij je betrouwbaar adviseren over de vervolgstappen.
 • Definitieve oplossing: samenwerken met een professional staat garant voor een definitieve en waterdichte oplossing van het probleem. Na een professionele behandeling zal het vocht niet meer terugkeren. Ideaal wanneer je graag met een gerust hart verder wil bouwen aan je droomwoning!
 • Correcte & vlotte uitvoering: dankzij z’n jarenlange expertise weet een vakman precies wat hij doet en welke materialen hij daarvoor het beste gebruikt.
 • Verlaagd btw-tarief: wist je dat je kan genieten van het verlaagd btw-tarief wanneer je een ervaren vochtexpert in de arm neemt? Op voorwaarde dat je woning meer dan 10 jaar oud is. Dit geldt zowel voor de arbeids- als de materiaalkosten.

TIP:  een professionele vochtdiagnose nodig? Neem dan contact op met een vochtexpert. Hij helpt je met plezier verder. Geïnteresseerd? Maak een afspraak via ons offerteformulier.

 

Veelgestelde vragen over natte muren

Heb je na het lezen van dit artikel nog andere vragen over het ontstaan en de behandeling van natte muren? Dan kan je terecht bij een vochtexpert actief in je buurt. Om je op weg te helpen beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen hieronder:  • Hoe kan ik mijn natte muren drogen?
   Allereerst moet je de oorzaak van je natte muren achterhalen. Om het probleem te identificeren laat je best een vochtbestrijder langskomen. Is de oorzaak aangepakt? Laat dan je natte muren drogen door ramen en deuren te openen. Plaats ventilatoren rondom de natte muren en laat, indien nodig, een ontvochtiger het vocht uit de lucht verwijderen. Verwijder (tijdelijk) lijstwerk, plinten en behang om de te droogtijd versnellen.


  • Kan ik mijn natte muren schilderen?
   Zijn je natte binnen- of buitenmuren het gevolg van condensatievocht? Dan mag je schilderen met aangepaste vochtwerende verf. Ga echter nooit je natte muren schilderen wanneer je de onderliggende oorzaak nog niet geïdentificeerd en aangepakt hebt. Anders zal je verf, behang of pleisterwerk toch niet blijven hangen. En dat is verloren moeite.


  • Wat te doen bij een natte buitenmuur onder de dakgoot?
   Merk je onder je dakgoot een natte vlek of andere waterschade op? Dan is de kans groot dat je met een lekkage zit in je dakgoot. Hierdoor stroomt het water langs je muren naar beneden en dringt het binnen in je gevel. Wil je dit probleem succesvol oplossen? Dan spreekt het voor zich dat je eerst je dakgoot moet laten herstellen. Pas daarna kan de schade aan je buitenmuren aangepakt worden. Reken hiervoor op een vochtspecialist actief in je buurt.


  • Hoe los ik een natte muur achter de douche op?
   Door vochtdoorslag of condens kan de muur achter je douche vochtschade vertonen. Denk maar aan zwarte aanslag tussen de voegen of natte plekken op de muren of het plafond. Je kan ervoor kiezen om een vochtwerende verf achter je douche aan te brengen, maar dit is geen garantie op succes. Om het probleem correct en langdurig op te lossen, schakel je best eerst de hulp in van een vochtexpert. Die gaat na wat in jouw geval de beste oplossing is. Start hier je aanvraag.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders