Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Relatieve vochtigheid in huis: info & tips

De relatieve vochtigheid in huis is in grote mate bepalend voor het wooncomfort. Een vochtige woning is onaangenaam en ongezond. Anderzijds is te droge lucht ook niet wenselijk. Wat relatieve vochtigheid is en hoe je zorgt voor een goed evenwicht in huis, lees je hier.

 

relatieve vochtigheid Wat betekent de term relatieve vochtigheid?

De relatieve vochtigheid, kort gezegd vochtigheidsgraad, is een getal dat aangeeft hoeveel waterdamp er in de lucht is opgelost. Het getal is een percentage, en de luchtvochtigheid kan dus in theorie maximaal oplopen tot 100 procent.

Bij dit percentage is de lucht volledig verzadigd met waterdamp. Hoe hoger het percentage, hoe vochtiger de lucht. Men spreekt van relatieve vochtigheid omdat de vochtigheidsgraad afhankelijk is van de temperatuur en de luchtdruk.

Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht.

 

 

Relatieve vochtigheid in huis

De relatieve vochtigheid varieert continu en is in iedere omstandigheid weer anders. Ook in huis heb je te maken met verschillende vochtigheidsgraden. Zo zal de badkamer, waar veel vocht wordt geproduceerd, of de ruimte waarin je natte kleding droogt veel vochtiger zijn dan de andere vertrekken in de woning. Gemiddeld genomen voelen wij ons in huis het best wanneer de relatieve vochtigheid tussen 40 en 60% schommelt.

vochtig raam

 

 

Is alléén de relatieve vochtigheid belangrijk?

Het is zeker niet alleen de vochtigheidsgraad in huis die bepalend is voor een gezond luchtklimaat. Ook het CO2 (koolstofdioxide) gehalte, het zuurstofgehalte en de temperatuur in huis spelen een belangrijke rol. Zo zal in een ruimte die slecht geventileerd is, de hoeveelheid CO2 snel stijgen. We krijgen het dan benauwd, kunnen last krijgen van hoofdpijn en ook het concentratievermogen zal afnemen. Door de woning goed te ventileren is een goede luchtkwaliteit gewaarborgd en blijft de relatieve vochtigheid binnen de perken.

 

Wat zijn de gevolgen van een te hoge relatieve vochtigheid?

Een te hoge relatieve vochtigheid in huis leidt al snel tot een muffe lucht, vochtplekken op de muur, loskomend behang, klam aanvoelende meubels, schimmels, houtrot en loskomend pleisterwerk. Deze problemen doen zich voornamelijk voor in ruimtes die onvoldoende geventileerd worden of in vertrekken waar andere problemen zijn met vocht, zoals optrekkend vocht of doorslaand vocht. Verder kan een hoge luchtvochtigheid aanleiding geven tot allerlei gezondheidsklachten.

 

 

Een hoge relatieve vochtigheid is slecht voor je gezondheid

Te veel vocht in huis is slecht voor je gezondheid. Vooral wanneer je last hebt van gevoelige luchtwegen of reuma kun je hier flink last van ondervinden. Schimmels en ongedierte gedijen goed in vochtige omstandigheden en de allergenen die zij produceren kunnen irriterend werken op de luchtwegen. Wanneer je hier gevoelig voor bent kun je het benauwd krijgen en zul je meer gaan hoesten. Mensen met reumatische klachten kunnen een verergering van de klachten ervaren en last krijgen van pijnlijke gewrichten. Een te hoge luchtvochtigheid in huis is is dus alles behalve gezond.

vochtig huis

 

 

Wat zijn de oorzaken van een hoge vochtigheid in huis?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor een te hoge luchtvochtigheid. Veel voorkomende oorzaken zijn:
• Doorslaand vocht (wordt veroorzaakt door problemen met de gevel). Mogelijke oplossing: gevel renoveren, gevel impregneren.
• Opstijgend vocht (grondvocht dat in de muren trekt). Mogelijk oplossing: muur injecteren.
• Woonvocht (condensatie). Oplossing: beter ventileren.
• Lekkage (dakgoten, leidingen)

 

Oplossing: goede ventilatie

Wij produceren in huis, zonder dat we daar erg in hebben grote hoeveelheden waterdamp en hoe hoger de temperatuur in huis, des te meer vocht de lucht kan opnemen. Het is erg belangrijk om voor een goede ventilatie in huis te zorgen omdat je hiermee kunt voorkomen dat al die vochtige lucht zich gaat ophopen en gaat condenseren tegen de muur, het plafond of de ramen. Er zijn uitstekende ventilatiesystemen te koop waarmee je de luchtkwaliteit in huis kunt verbeteren. Dat is niet alleen goed voor de relatieve vochtigheid maar ook voor een gezonde aanvoer van verse zuurstofrijke lucht.

 

Lage relatieve vochtigheid in huis

De lucht in huis kan soms ook te droog zijn. Bij een relatieve vochtigheid van minder dan 30 à 40 procent kun je spreken van droge lucht. Bij een te lage luchtvochtigheid zullen je slijmvliezen sneller geprikkeld raken en kun je last krijgen van droge ogen. Dat komt door de verontreinigingen die zich in de lucht bevinden en die irriterend zijn. In huis hebben we hier voornamelijk in het winterseizoen mee te maken omdat de koude buitenlucht dan maar weinig vocht bevat.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders