Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Vochtproblemen in kelder

Vochtproblemen in de kelder zijn vervelend en pak je best zo snel mogelijk aan. De kelder vormt immers het fundament van jouw woning. Geraakt deze aangetast, dan wordt jouw woning instabiel. Hieronder vind je een overzicht van de vaakst voorkomende vochtproblemen, de oorzaken ervan – maar nog belangrijker – hoe je ze kan oplossen.

Ga snel naar:  doorslaand vochtvocht via kimnaadcondensatievocht

 

Vochtprobleem in de kelder?

Vraag hier je gratis diagnose + vrijblijvende offerte aan

 

 

1. Opstijgend vocht

 

Oorzaken

Opstijgend vocht in de kelder, ook wel grondvocht genoemd, is vocht dat via het metselwerk omhoog trekt en zo de muren indringt. Kelders werden vroeger immers niet altijd beschermd tegen infiltratie van grondwater. Wanneer het grondwaterpeil stijgt, zijn de keldermuren niet bestand tegen de verhoogde waterdruk. Het water sijpelt dan letterlijk door de muren of de vloer van de kelder.

Ook poreuze kelderwanden zijn een mogelijke oorzaak van opstijgend vocht in de kelder. Dat vocht zou dan moeten tegengehouden worden door de bepleistering van de binnenmuren, maar die is daar vaak niet tegen bestand. Het ontbreken van een vochtkering is een derde mogelijke oorzaak van grondvocht.

 

Oplossingen

De meest gebruikte oplossing om opstijgend vocht in de kelder aan te pakken, is het injecteren van de muren. Om de 10 à 12 centimeter worden net boven het grondniveau gaten in de muren geboord. Deze worden opgevuld met een vochtwerende gel of vloeistof die zich uitzet in het metselwerk. Zo wordt voorkomen dat het opstijgend vocht de woning kan binnendringen.

Een tweede methode is muren onderkappen, waarbij een vochtkering wordt aangebracht in het metselwerk dat opstijgend vocht tegenhoudt. Muren onderkappen is een grote ingreep waarbij heel wat herstellingswerk aan te pas komt. Daarom wordt dit vooral toegepast bij grote renovaties.

 

Last van opstijgend vocht in de kelder? Doe een beroep op een vochtexpert. Hij analyseert jouw situatie en stelt de meest geschikte oplossing voor. Ontvang hier gratis en vrijblijvend een prijsvoorstel op maat.

 

Muren injecteren tegen opstijgend vocht
Muren injecteren tegen opstijgend vocht

2. Doorslaand vocht

 

Oorzaken

Doorslaand vocht is de belangrijkste oorzaak van vochtproblemen in de kelder. Het gaat om vocht dat via de wanden of de vloer van de kelder naar binnen komt. Dat kan veroorzaakt worden door scheuren in de muren of door een lekkage bij de kimnaad (aansluiting tussen vloer en muren). Dit doorslaand vocht herken je aan loslatend stucwerk, afbladdering van verf en schimmelvorming.

 

Oplossingen

De meest efficiënte oplossing tegen sijpelwater is het bekuipen van de kelder. Bekuiping is vooral een goede oplossing voor beginnende vochtproblemen. Als de kelder nog in goede staat is, maar kenmerken vertoont van vochtinfiltratie, dan is het een goede optie om de keldermuren te bekuipen. Bij te veel vochtinfiltratie, volstaat een bekuiping mogelijk niet. Laat dus steeds een vakman jouw situatie analyseren.

In sommige gevallen komt het vocht niet via de kelder de woning binnen, maar via de buitenmuren. In dat geval is niet kelderdichting de oplossing maar het impregneren van de buitenmuren. Daarbij wordt een vochtwerende laag gespoten op de buitenmuren die de muren waterdicht maakt. Staan de buitenmuren echter in contact met grondwater, dan is muren injecteren de beste oplossing.

 

Last van doorslaand vocht in de kelder? Doe een beroep op een vochtexpert. Hij analyseert jouw situatie en stelt de meest geschikte oplossing voor. Ontvang hier gratis en vrijblijvend een prijsvoorstel op maat.

 

Muren impregneren tegen doorslaand vocht
Muren impregneren tegen doorslaand vocht

3. Vocht via de kimnaad

 

Oorzaken

De kimnaad is de aansluiting tussen de vloerplaat en de wanden. De vloerplaat is meestal van waterdicht beton terwijl de muren opgetrokken zijn met eerder poreuze bakstenen. Doordat het water niet omhoog kan door de betonplaat, zoekt het zich een weg naar omhoog. Daarbij is de kimnaad vaak een zwakke plek waar het water gebruik van maakt om te infiltreren.

 

Oplossingen

Grote hoeveelheden water die zich via de kimnaad een weg naar jouw kelder banen, kan je best aanpakken door middel van kelderdrainage. Bij kelderdrainage wordt het grondwater via afvoerkanalen naar een verzamelput geleid. Daarna wordt het water via een pomp afgevoerd naar het riool of een ander afvoerkanaal. Afhankelijk van het type probleem kiest een vochtexpert voor rand-, wand- of vloerdrainage.

 

Last van grote hoeveelheden vocht in de kelder? Doe een beroep op een vochtexpert. Hij analyseert jouw situatie en stelt de meest geschikte oplossing voor. Ontvang hier gratis en vrijblijvend een prijsvoorstel op maat.

 

water in kelder
Water via kimnaad

4. Condensatievocht

 

Oorzaken

Condensatievocht is een vaak voorkomend vochtprobleem in de kelder. Dit type vocht ontstaat onder meer door temperatuurwisselingen, maar vooral door slechte ventilatie. Je herkent dit probleem aan vochtige muren en beslagen ramen. Condensvocht in de kelder leidt al snel tot schimmels en geurhinder. Daardoor verliest de kelder één van zijn belangrijkste functies, als opslagruimte van goederen.

 

Oplossingen

Aangezien condensatievocht meestal het gevolg is van een teveel aan vochtige lucht, ligt de oplossing bij een goede ventilatie van de kelder. Er bestaan verschillende mogelijkheden op vlak van kelderventilatie. Zo kan je kiezen voor goedkope ventilatie met roosters, ventilatoren of een luchtontvochtiger. Vaak bieden deze al voldoende verluchting om het probleem op te lossen.

Toch raden we je zeker aan ook eens te kijken naar een mechanisch ventilatiesysteem waarmee de lucht constant ververst wordt. Zowel ventilatiesysteem C als D zijn mogelijk in een kelder. Bij ventilatiesysteem C wordt verse lucht op natuurlijke manier aangevoerd via ventilatieroosters. De binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd. Bij een ventilatiesysteem D wordt zowel de verse als vervuilde lucht mechanisch aan- en afgevoerd. Dat heeft als voordeel dat de aangevoerde lucht ook op voorhand gefilterd wordt.

Welke ventilatie het best voor jou geschikt is, hangt onder andere af van de hoeveelheid vochtige lucht aanwezig in de kelder, maar ook van de functie van de kelder. Wil je de kelder gebruiken als wijnkelder of mancave? Dan is mechanische ventilatie zeker de investering waard. Dient de kelder louter als opslagruimte van goederen met mindere waarde, dan volstaat goedkope ventilatie wellicht.

 

Last van condensatievocht in de kelder? Doe een beroep op een ventilatie-expert. Hij analyseert jouw situatie en stelt de meest geschikte oplossing voor. Ontvang hier gratis en vrijblijvend een prijsvoorstel op maat.

 

Vochtprobleem in de kelder? Vraag hier gratis diagnose + offertes aan

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend een diagnose + prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw regio.

  • Gratis diagnose
  • Vrijblijvende offertes
  • Vergelijk & bespaar
  • Erkende vochtbestrijders