Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Muur impregneren: kosten & werkwijze

Is je gevel poreus of beschadigd? Dan is er een verhoogd risico op doorslaand vocht waarbij vocht (regen) via de gevel naar binnen dringt. Om dit probleem te voorkomen of te verhelpen kan je de buitenmuur impregneren (waterdicht maken). Lees hier alles over de werkwijze, voordelen en prijs.

Ga snel naar: voordelenprijswerkwijzeoffertes aanvragen

 

Wat is het verschil tussen impregneren en injecteren?

 

Muur impregneren = methode tegen doorslaand vocht

Bij doorslaand vocht trekt vocht (regen) via de gevel naar binnen. De techniek van impregneren (hydrofoberen) bestaat erin een transparant impregneermiddel op de buitenmuur aan te brengen. Het middel dringt in de gevel en vormt zo een waterafstotende laag die de muur bestand maakt tegen vocht. Meer info vind je verderop in dit artikel.

 

Muur injecteren = methode tegen opstijgend vocht

Bij opstijgend vocht absorberen de muren grondvocht. De techniek van injecteren bestaat erin om 1 steenlaag van de muur waterdicht te maken. Zo kan het grondvocht niet langer naar boven trekken. Klik hier voor meer info over opstijgend vocht.

 

 

Voordelen gevelimpregnatie

Door je buitenmuur te impregneren, bescherm je hem tegen de desastreuze werking van vocht. De voordelen van deze behandeling:

+ Geen doorslaand vocht meer in je woning: je voorkomt de nare gevolgen van doorslaand vocht in huis zoals vocht- en schimmelplekken, loskomend behang of schilderwerk, beschadigd pleisterwerk, muffe geurtjes, … De atmosfeer in huis is ook droger en dus comfortabeler.

+ De gevel blijft langer schoon: de gevel krijgt minder te maken met mos, algen, schimmel en vuil omdat deze zich moeilijker kunnen hechten. Ook vlekken van kalk en zout worden voorkomen.

+ Je voorkomt vorstschade: dat de buitenmuur vocht absorbeert kan ernstige gevolgen hebben bij vriestemperaturen. Het water zet dan uit waardoor barsten in het voegwerk en de gevelstenen ontstaan. Dat maakt dure herstellingswerken aan de gevel noodzakelijk.

+ Je voorkomt aangetaste muurisolatie: het vocht kan op zijn weg naar binnen ook de muurisolatie aantasten. Het verliest zo haar isolerende werking, met een hogere energiefactuur als gevolg.

+ Relatief goedkoop: de muren impregneren is relatief goedkoop als je weet dat je daarmee de hoge kosten voor het herstellen van vochtschade (als gevolg van doorslaand vocht) kan voorkomen.

 

Gevel impregneren kosten

Hoeveel de hele klus kost is van een aantal factoren afhankelijk:

  • Staat van de buitenmuur: de staat van de muur is allereerst een belangrijke kostenpost. Grote reparaties die door een expert moeten worden uitgevoerd, drijven de prijs uiteraard flink op.
  • Bereikbaarheid van de buitenmuur: indien een stelling of lift ingehuurd moet worden om aan de volledige muuroppervlakte te kunnen, zullen de kosten hoger liggen.
  • Oppervlakte: ook de afmeting van het te behandelen oppervlak is van belang. Hoe groter de te behandelen oppervlakte, hoe lager de kost per vierkante meter.
  • Gebruikte impregneermiddel: impregneermiddelen verschillen ook in prijs, afhankelijk van het merk of de soort.

Gemiddeld kan je uitgaan van € 8 à 10 per vierkante meter voor het laten impregneren van de buitenmuur. Let op, de prijzen kunnen verschillen per vakman. Je vraagt daarom best offertes aan bij verschillende gevelwerkers. Zo kan je voorstellen en prijzen vergelijken. Ontvang en vergelijk hier vrijblijvend offertes.

 

 

muur impregneren kosten

 

Werkwijze muur impregneren

Het is belangrijk dat het impregneren van een muur correct en volgens het juiste stappenplan verloopt om een optimaal resultaat te garanderen. Hieronder vind je de meest courante werkwijze voor het impregneren van gevels:

 

STAP 1: gevel inspecteren en impregneermiddel bepalen

Eerst en vooral moet gecontroleerd worden of het wel mogelijk is om de gevel te impregneren tegen vocht. Bij bepaalde gevelbekledingen (vb. geverfde gevels, geglazuurde gevels, kunsthars gevels, …) zal het impregneermiddel namelijk niet in de gevel kunnen trekken.

Is jouw gevel geschikt voor impregnatie? Dan moet o.b.v. het soort gevelbekleding ook bepaald worden welk type impregneermiddel het meest geschikt is.

 

STAP 2: schade aan de gevel herstellen

Voordat de impregneervloeistof kan worden aangebracht, moeten eventuele scheuren of andere gebreken aan de muur gerepareerd worden.

 

STAP 3: gevel reinigen

Om er voor te zorgen dat het optimaal zijn werk kan doen, wordt het impregneermiddel best aangebracht op een propere ondergrond. Daarom is het in sommige gevallen nodig om de gevel eerst te reinigen. De gevelreiniging wordt doorgaans uitgevoerd door dezelfde vakman die ook de gevel impregneert.

 

STAP 4: muren impregneren tegen vocht

Vóór het aanbrengen van het impregneermiddel moeten eerst nog alle ramen, deuren, .. afgeplakt worden. Vaak vraagt dit meer tijd dan het impregneren zelf. In een volgende stap wordt het impregneermiddel onverdund op de muur verneveld. Na het impregneren is je muur zo’n 10 tot 15 jaar beschermd tegen vocht. Daarna moet de behandeling herhaald worden.

Muren impregneren gebeurt best niet op dagen waarop het kouder is dan 5 graden en warmer is dan 25 graden. Het moet ook gebeuren in een periode van droog weer (de gevel moet droog zijn). Hou tijdens het werken de ramen en deuren gesloten zodat er geen impregneermiddel in huis kan komen.

 

TIP: laat je muur impregneren door een gespecialiseerde gevelwerker

Om zeker te zijn van een goede beoordeling van jouw gevel (Is impregnatie mogelijk? Welk impregneermiddel is het meest geschikt? Is gevelreiniging nodig en welke reinigingsmethode is het meest aangeraden? …) en een correcte uitvoering van de werken (gevelschade herstellen, gevel reinigen, gevel impregneren) schakel je best een gespecialiseerde gevelwerker in. Zo ben je verzekerd van een kwalitatief en langdurig resultaat.

TIP: vraag offertes aan bij meerdere gevelwerkers. Zo kan je beter adviezen, prijzen, werkwijzen, … vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen van gespecialiseerde gevelwerkers actief in jouw buurt via de offertepagina.

 

 

Binnenmuren en daken impregneren

De techniek van impregneren kan niet alleen toegepast worden op buitenmuren, maar kan ook gebruikt worden om vloeren of zelfs standbeelden te beschermen tegen vocht en vervuiling.

Soms kan het ook handig zijn om vochtige binnenmuren te impregneren, bijvoorbeeld in de badkamer. Doordat er daar bijna altijd condens is, blijven de muren vochtig en kan er zich schimmel vormen. Door te impregneren maak je daar komaf mee. Is de klus eenmaal geklaard, dan is het slim om een half uurtje te luchten. Wil je de binnenmuur zelf impregneren, dan kan je daarvoor watervaste verf gebruiken (± € 20 per liter).

Het hydrofoberen van een pannendak zorgt er dan weer voor dat de pannen mooi blijven en in de winter niet kapot vriezen. Door de waterafstotende laag hechten zich ook geen mos of plantjes meer.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders