Vochtbestrijder nodig? Vraag online offertes aan.

Muur impregneren: kosten & werkwijze

Uitlaatgassen, temperatuurwisselingen, hemelwater of beschadigingen kunnen de muur poreus maken. Als hierdoor scheuren ontstaan, kan er vocht in de gevel binnendringen. Een manier om dit probleem te voorkomen, is de buitenmuur impregneren.

 

Wat betekent impregneren?

muur impregnerenImpregneren, ook wel hydrofoberen genoemd, is het aanbrengen van een waterafstotende laag op de buitengevel of pannendak. De impregneervloeistof dringt in de muur door en maakt deze zo bestand tegen vocht. Dezelfde techniek kan overigens ook gebruikt worden om vloeren of zelfs standbeelden te beschermen tegen vocht en vervuiling. Als je last hebt van doorslaand vocht, dus vocht van hemelwater dat van buitenaf de woning binnendringt, is impregneren een prima oplossing.

 

 

Soms kan het ook handig zijn om de vochtige binnenmuren te impregneren, bijvoorbeeld in de badkamer. Doordat er daar bijna altijd condens is, blijven de muren vochtig en kan er zich schimmel vormen. Door te impregneren maak je daar korte metten mee. Het hydrofoberen van een pannendak zorgt dat de pannen mooi blijven en in de winter niet kapot vriezen. Dankzij de waterafstotende laag hechten zich ook geen mos of plantjes meer.

 

Voordelen gevelimpregnatie

Door je muren te impregneren, bescherm je ze tegen de desastreuze werking van vocht. De voordelen van deze behandeling zijn groot:

 

+ Geen doorslaand vocht meer in je woning

+ Geen mos, algen, schimmel en vuilaanhechting meer

+ Voorkomt vorstschade

+ Voorkomt vlekken van kalk, zout en roest

+ Atmosfeer in huis is droog, dus comfortabeler

+ Isolatie werkt beter door droge muur

+ Relatief goedkoop

 

Muur impregneren: kosten

Wat de hele klus gaat kosten, is van een aantal factoren afhankelijk. De oppervlakte, de toestand van de muur, de kost van het impregneermiddel en de arbeidskosten.

 

Afhankelijk van verschillende factoren

De staat van de muur is allereerst een belangrijke kostenpost. Grote reparaties die door een expert moeten worden uitgevoerd, drijven de prijs uiteraard flink op. Verder is de afmeting van het te behandelen oppervlak uiteraard van belang en het feit of je al dan niet zelf de waterafstotende laag gaat aanbrengen.

muur impregneren kosten

 

Kost van het impregneermiddel

Het impregnatiemiddel verschilt ook in kosten, al naar gelang het merk of soort. Gemiddeld kun je uitgaan van € 6 tot€ 10 per vierkante meter voor het impregneren van de buitenmuur. Wil je een binnenmuur impregneren dan kun je daarvoor watervaste verf gebruiken dat kost zo’n € 20 per liter.

 

Impregneren van het dak

Voor het hydrofoberen van een pannendak is de prijs lastiger te duiden. Dit hangt af van het soort dak, de kleur en uiteraard de oppervlakte. Vraag een offerte aan om een goede prijsweergave te verkrijgen.

 

 

De werkwijze voor het impregneren van een muur

De werkwijze voor het impregneren van een muur verloopt in verschillende stappen. Hieronder vind je de meest courante werkwijze van het impregneren van gevels of muren.

 

Stap 1: herstel scheurtjes

Het impregneren zelf is een klus die, als je een beetje handig bent, best zelf kunt doen. Maar, voordat de impregneervloeistof kan worden aangebracht, moeten eventuele scheuren of andere gebreken in de muur gerepareerd worden en dat is eigenlijk meteen het moeilijkste deel van de klus. Soms kan bijvoorbeeld een lekkende dakgoot of een bouwtechnisch probleem de oorzaak zijn van doorslaand vocht.

Het is voor een leek niet altijd duidelijk waar het vochtprobleem vandaan komt. Maar het is natuurlijk wel van belang om even goed te kijken wat nou precies de oorzaak is en het zou zomaar kunnen zijn dat je daarvoor en voor het herstel een expert voor nodig hebt. Kleinere gebreken, zoals scheuren of slechte voegen kun je waarschijnlijk wel zelf repareren. Middelen daarvoor zijn verkrijgbaar bij de doe-het-zelf zaak.

 

Stap 2: breng het impregneermiddel onverdund aan

Is de muur weer in goede staat, dan kan het impregneermiddel onverdund op de muur, zowel op de stenen als op de mortel, worden aangebracht. Het beste kan daarvoor een langharige schapenvachtroller gebruikt worden. Het is dus niet veel moeilijker dan het schilderen van een muur. Een andere mogelijkheid voor het aanbrengen is het airless opspuiten van de vloeistof.

Zoek er wel een geschikte dag voor uit; niet kouder dan 5 graden en niet warmer dan 25 graden en natuurlijk het liefst droog weer. Hou tijdens het werken ramen en deuren gesloten, zodat er geen dampen in huis komen.

 

Stap 3: verluchten

Is de klus eenmaal geklaard, dan is het slim om een half uurtje te luchten. Na het impregneren is je muur zo’n 10 tot 15 jaar beschermd tegen vocht. Daarna moet de behandeling weer herhaald worden.