Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Lekdetectie: prijs & info

Waterlekken – hoe klein ook – kunnen voor heel wat schade en problemen zorgen, zeker wanneer ze jarenlang onopgemerkt blijven. Het is dus van groot belang dat een lekkage tijdig herkend wordt. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten waterlekken, hun symptomen en de manieren waarop aan lekdetectie kan worden gedaan. Ontdek eveneens de prijzen van lekdetectie verderop dit artikel.

 

Lek laten opsporen?

Vraag hier gratis offertes + advies aan

 

 

Welke soorten waterlekken zijn er?

Waterlekkages kunnen diverse oorzaken hebben. In grote lijnen kunnen we  Algemeen kunnen we 4 soorten lekkages onderscheiden:

 

1. Lekkage in de afvoer

Tijdens het klussen worden de afvoerbuizen soms per ongeluk geraakt, bijvoorbeeld wanneer er gaatjes in de muur geboord worden. In de meeste gevallen zal men dit niet onmiddellijk opmerken. Ook oude rioleringsbuizen kunnen na verloop van tijd plots gaan lekken.

 

2. Lekkage in de waterleiding

De waterleidingen in huis bestaan uit één centraal punt met verschillende vertakkingen. De vertakkingspunten zijn soms gevoelig voor kleine waterlekken. Een lek met slechts een diameter van een halve centimeter leidt al tot een waterverlies van maar liefst 20 liter per uur! Ook bij een lekkende kraan kan al snel vier liter water per uur wegvloeien.

 

3.  Lekkage aan het verwarmingssysteem

Ook lekken aan het verwarmingssysteem komen vaak voor, vooral in de aanvoer- en afvoerbuizen. Deze lekken worden dikwijls veroorzaakt door een lekkende koppeling of door het boren van gaten in de muren en vloeren. Moet je soms water bijvullen in je cv-installatie, dan kan dit een teken zijn dat er ergens een lekkage zit.

 

4.  Lek in het dak of muren

Je dak en muren krijgen heel wat regen te verduren. Een kleine opening of onvolmaaktheid kan hierdoor heel wat schade veroorzaken. De exacte locatie van een lek bij een dak of gevel is niet altijd even makkelijk te achterhalen gezien het water vaak een hele weg aflegt alvorens schade zichtbaar wordt.

 

Lekkages zijn niet altijd voor de hand liggend!

Tussen de locatie van een lek en de plaats waar dit tot uiting komt kunnen diverse meters liggen. Ben je niet zeker van de oorzaak, dan doe je er goed aan eerst een lekdetectie uit te voeren. Het gebeurt vaak dat er al diverse onnodige kosten gemaakt werden alvorens een lekdetectie bedrijf werd ingeschakeld. Vrijblijvende offertes kan je hier aanvragen.

 

 

Hoeveel kost een lekdetectie?

Wil je een mogelijk lek opsporen, dan doe je best beroep op een professionele vochtspecialist. Zelf op zoek gaan naar een lek door muren of vloeren uit te breken is geen goed idee. Een gespecialiseerde firma beschikt over de nodige technische apparatuur waarmee een lekkage op verschillende manieren kan worden opgespoord. Daar komt bovendien geen enkel kap- of breekwerk bij kijken.

Om een grondige lekdetectie te laten uitvoeren, mag je gemiddeld rekenen op 300 tot 400 euro. De vakman zal achteraf een rapport maken en het nodige advies verlenen om het lek aan te pakken. Als er bijvoorbeeld slechts één leiding gecontroleerd hoeft te worden, zal je doorgaans minder betalen.

Je doet er goed aan om prijzen en methodes van verschillende experts te vergelijken. Zo kan je geld uitsparen en het interessantste aanbod kiezen. Via onze offerteservice kan je vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij vakmannen in de buurt. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

lekdetectie

 

Symptomen van een lek

Een lek in huis is vaak niet meteen zichtbaar, maar meestal zijn er (na verloop van tijd) wel één of meerdere tekenen die op een lek kunnen wijzen. De symptomen kunnen uiteenlopend zijn, afhankelijk van het soort lek en de locatie ervan.

Als je te kampen hebt met één van de volgende symptomen, heb je mogelijks te maken met een lek:

 

1. Vochtplekken, waterschade & schimmel

Een waterlek gaat logischerwijze gepaard met waterschade. Leidingen en afvoerbuizen zitten grotendeels verstopt achter de muur. Het is dan ook meestal daar waar lekkages en de bijhorende waterschade voorkomen. Na enige tijd zal de schade zich manifesteren op de muren, het plafond of de vloer. Vochtplekken of schimmels komen dan tevoorschijn.

Let op! De plaats waar deze plekken opduiken, is niet noodzakelijk de plaats waar een lek verborgen zit. De waterschade kan zich immers snel verplaatsen. Ook kan je last krijgen van een muffe geur in huis en loshangend behang of stucwerk. Wanneer je één van de genoemde signalen opmerkt, vraag je dus best zo snel mogelijk een lekdetectie aan!

 

2. Hogere energierekening

In sommige gevallen kan een lek het isolatiemateriaal in huis aantasten. Bepaalde soorten isolatie zijn immers gevoelig aan vocht. Ook wanneer er geen dampscherm voorzien is, is de kans op vochtige isolatie groter. In dat geval zal de isolatie een stuk van zijn isolatiewaarde verliezen. Ten gevolge van een slecht werkende isolatie, zal er meer energie verbruikt worden.

 

3. Hoge waterfactuur

Indien je te kampen hebt met een waterlek, zal er ongetwijfeld water verloren gaan. Dat leidt vanzelfsprekend tot een hogere waterfactuur. Daarom doe je er steeds goed aan om de waterfactuur nauwlettend in het oog te houden. Merk je een onverklaarbare stijging op, dan laat je dit best controleren. Zeker wanneer de waterstand ’s nachts stijgt, kan je ervan uitgaan dat er iets mis is. Laat in dat geval een lekdetectie uitvoeren.

 

 

 

Professionele manieren om aan lekdetectie te doen

Er bestaan verschillende technieken om een lek op te sporen. Hieronder vind je een overzicht van deze methodes en wat ze inhouden:

Methode lekdetectieWat?
Infraroodcamera- Lekken in de warmwaterleidingen opsporen
- Warmteverschillen detecteren in vloeren en muren en volgen tot aan het lek
- Geen breekwerk nodig
Ultrasone detectie- Op basis van geluidsgolven de locatie van de lekkage nagaan
Hygrometrie- Relatieve vochtigheid materialen meten (bv. door middel van een vochtmeter)
Druktest- De druk in de leidingen wordt verhoogd en dan teruggevoerd naar de normale waarde
- Als de druk niet constant blijft, is er een lek
Endoscopie- Via een sonde met camera de ligging van een lek opsporen in waterleidingen of holle ruimtes
Elektro-akoestiek- Opsporen van ondergrondse en ingebouwde leidingen of kabels die niet met het blote oog waarneembaar zijn

 

waterlek opsporen

 

Lekdetectie offertes online aanvragen

Benieuwd naar de kostprijs van lekdetectie op maat van jouw probleem? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend een offertes aanvragen Bij lekdetectie bedrijven actief in jouw regio:

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen