Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Vocht in de muren: oorzaak & oplossing

Vocht in de muur kan meerdere oorzaken hebben. Gelukkig past bij elke oorzaak een specifieke oplossing. Belangrijk is wel dat je vochtproblemen zo snel mogelijk aanpakt. Hoe je vochtproblemen herkent en behandelt, lees je hier.

 

opstijgend vocht 1. Opstijgend vocht

Optrekkend of opstijgend vocht is een vaak voorkomend probleem bij oudere huizen die niet voorzien zijn van een (goede) waterkering. Ook bij nieuwe woningen kan opstijgend vocht voorkomen, bijvoorbeeld door langdurige regenval waarbij het grondwaterpeil uitzonderlijk stijgt.

Bij opstijgend vocht absorberen de muren het grondvocht, waarna ze het afgeven aan het pleisterwerk. Het proces start onderaan de muur en verplaatst zich langzaam naar boven. Je kan het herkennen aan vochtplekken, schimmelvorming en loskomend pleisterwerk of behang. Witte plekken op de muur door zout-uitbloei (salpetervorming) zijn ook een signaal van opstijgend vocht.

 

Oplossing opstijgend vocht
Opstijgend vocht tijdig aanpakken is noodzakelijk om structurele schade aan de muur en het pleisterwerk te voorkomen. Bovendien wil je ook liever geen schimmels, zwammen, mossen, algen of ongedierte in huis als gevolg van het vochtprobleem.

De meest gebruikelijke manier om opstijgend vocht te bestrijden is het injecteren van muren. Daarbij worden er net boven het grondniveau gaten in de muur geboord. Daarin wordt een vochtwerend product gespoten dat zal uitzetten en voorkomen dat het opstijgend vocht de woning kan binnendringen.

Een andere manier om opstijgend vocht aan te pakken is het onderkappen van de muren. Daarbij worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd. Op de vrijgekomen plaats wordt dan een (nieuwe) waterkering van lood of kunststof in de muur aangebracht. Het onderkappen van muren is echter geen kleine klus die snel geklaard is. Vandaar dat muurinjectie vaak eerste keuze is.

Opstijgend vocht laten behandelen en benieuwd naar een prijs en advies op maat van jouw situatie?
✓ Vraag hier gratis offertes aan bij erkende vochtexperten.

 

 

doorslaand vocht 2. Doorslaand vocht

Vocht in de muren kan ook veroorzaakt worden door doorslaand vocht. Dat doet zich voornamelijk voor bij oudere huizen waarbij de gevel van de woning beschadigd is. Door scheuren in de stenen of in het voegwerk kan regenwater naar binnen sijpelen en vervolgens in de binnenmuur trekken.

In tegenstelling tot bij opstijgend vocht zitten de vochtplekken bij doorslaand vocht wat hoger op de muur. De gevolgen zijn witte aanslag op de muur, schimmels, loskomend behang, afbladerende verf en beschadigd pleisterwerk. Doorslaand vocht is ook zichtbaar aan de buitenmuur in de vorm van vochtplekken, zwarte vegen, gescheurd metselwerk of mos op de voegen en de muur zelf.

 

Oplossing doorslaand vocht

Doorslaand vocht kan nare gevolgen hebben. Denk maar aan beschadigde muren, schimmelvorming, kromtrekkend parket, onfrisse geurtjes in huis, … Ook hier is het dus belangrijk om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Dat kan door de muur te impregneren. Daarbij wordt een water- en vuilafstotende vloeistof op de gevel aangebracht. Het is wel belangrijk dat de gevel vooraf gereinigd wordt en dat eventuele schade aan de gevel en voegen hersteld wordt. Zoniet zal het vocht toch nog door de muur kunnen dringen.

Een andere mogelijkheid is kiezen voor nieuwe gevelbekleding. Zo kan je ook onmiddellijk van de gelegenheid gebruik maken om je buitenmuur te isoleren.

Doorslaand vocht laten behandelen en benieuwd naar een prijs en advies op maat van jouw situatie?
✓ Vraag hier gratis offertes aan bij erkende vochtexperten.

 

 

vocht in de muren door condensatie 3. Vochtige muren door condensatie

In huis produceren we veel vocht door te koken, te douchen, te wassen, … en zelfs door te ademen. De hoeveelheid vocht die een gemiddeld gezin dagelijks produceert, kan oplopen tot 10 liter per dag. Wanneer al deze vochtige lucht door gebrek aan ventilatie nergens naar toe kan, zal het condenseren op koude oppervlakken zoals muren, ramen en plafonds.

Het probleem van condensatie doet zich dan ook vooral voor in slecht geventileerde ruimtes en in het bijzonder vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken, wasruimte, kelder of kruipruimte. Hoe herken je het? Door vochtige muren, schimmels op muren en plafonds, loskomend behang, beschadigd pleisterwerk, …

 

Oplossing condensatie
Het probleem van condensatie kan alleen effectief aangepakt worden door beter te ventileren, bijvoorbeeld aan de hand van mechanische ventilatie.

 

 

gevel impregneren
Gevel impregneren

 

 

Wat te doen bij een vochtige kelder of kruipruimte?

Vochtige kelders zijn meestal het gevolg van grondvocht dat zich via de muren of via de vloer van de kelder een weg naar binnen wil banen. Ook slechte ventilatie van de kelder kan een rol spelen. Het condensvocht trekt dan in de muren en in het plafond van de kelder waardoor de bovenliggende ruimtes in de woning na verloop van tijd ook vochtig worden.

Bij een licht vochtprobleem kan een goede ventilatie van de kelder al een uitkomst bieden. De meest complete oplossing, vooral geschikt bij een groter vochtprobleem, is kelderdichting. Dat kan bijvoorbeeld via bekuiping. Daarbij worden de muren afgekapt om te achterhalen waar het grondwater door de muren sijpelt. De lekken worden dan waterdicht gemaakt. Achteraf worden extra fixeer- en cementeringslagen aangebracht om de kelder volledig waterdicht te maken.

Wanneer een bekuiping niet voldoende is, kan je opteren voor een drainagesysteem. Daarbij wordt het water via een pomp afgezogen om te laten uitmonden in de riolering of waterput.

Vocht in de kelder of kruipruimte laten behandelen en benieuwd naar een prijs en advies op maat?
✓ Vraag hier gratis offertes aan bij erkende vochtexperten.

 

 

Tip: Wees alert voor lekkage

Een vochtige muur kan ook veroorzaakt worden door een lekkage aan waterleidingen of aan afvoeren die in de muur zijn verwerkt. Kleine lekkages blijven doorgaans lang onopgemerkt omdat het slechts om druppels water gaat. Wanneer het probleem lang blijft voortbestaan, gaat de hoeveelheid vocht echter oplopen en wordt de muur vochtig.

Het opsporen van een lekkage kan soms lastig zijn, maar speciale warmtecamera’s kunnen hulp bieden. Hoe dan ook moet een muur soms gedeeltelijk uitgekapt worden om het probleem te kunnen achterhalen.

 

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders