Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Vochtproblemen kelder

Vochtproblemen in een kelder komen vaak voor. De kelder is namelijk vaak slecht geïsoleerd en niet altijd even goed bestand tegen de druk van het grondwater. Een vochtige kelder is nefast voor je woning én je gezondheid. Daarom is het belangrijk om het probleem meteen aan te pakken. Hoe los je vochtproblemen in de kelder op? Kan je het zelf of schakel je een vakman in? Ontdek het in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten vochtproblemen in kelder
Oplossingen vochtproblemen kelder
Prijs vocht bestrijden kelder
Zelf doen of vakman inschakelen?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Waarom zo snel mogelijk vochtproblemen in kelder oplossen?

Een vochtige kelder is een probleem met verschillende oorzaken. Vaak ontstaat het door de hoge druk van het grondwater en een gebrekkige vochtbestendigheid van de keldermuren en de keldervloer. Binnensijpelend grondvocht brengt ook nare gevolgen met zich mee: schimmels, een muffe geur, scheuren in je muren… Bovendien is vocht in de kelder niet alleen slecht voor je woning, ook je gezondheid kan eronder lijden. Het kan zorgen voor duizeligheid, hoofdpijn…

Wil je graag vocht in je kelder laten bestrijden? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van vakmannen bij jou in de buurt via onze offerteservice.

 

Soorten vocht in kelder

Om te weten hoe je vocht in de kelder behandelt, is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Er zijn namelijk verschillende soorten vochtproblemen in de kelder. Hieronder een overzicht:

 

1. Opstijgend vocht

Wanneer grondwater in de muren trekt en zich een weg naar boven zoekt, heb je last van opstijgend vocht.  Kelders werden vroeger niet altijd beschermd tegen infiltratie van grondwater en zijn dus ook niet bestand tegen de hoge waterdruk.

 

2. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt via de wanden of de vloer van de kelder naar binnen. Dat kan door een scheur in de muur of een lekkage bij de kimnaad. Heb je last van loslatend pleisterwerk, afbladdering van verf of schimmelvorming? Dan zit je hoogstwaarschijnlijk met doorslaand vocht in je kelder.

 

3. Vocht via kimnaad

De kimnaad is de plek waar de keldervloer en de keldermuren samenkomen. Bij kelders onder de grondwaterspiegel kan grondwater makkelijk binnensijpelen langs gaatjes in slecht afgedichte kimnaden. Het is belangrijk om in dat geval de kimnaad goed te dichten om vochtproblemen in de kelder te vermijden.

 

4. Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat vooral door slechte ventilatie. Je herkent het aan de vochtige muren en beslagen ramen. Vaak zie je ook schimmels of heb je last van geurhinder. Condensatievocht los je op door je kelder voldoende te ventileren via een rooster, ventilator of luchtontvochtiger. Je kan ook kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem dat de lucht voortdurend ververst.

 

TIP: correcte vochtdiagnose? Vraag advies aan een vakman!

Weet je niet welk vochtprobleem je hebt in je kelder? Vraag dan advies aan een vakman. Die onderzoekt jouw specifieke situatie, stelt een correcte vochtdiagnose en geeft aan welke behandelingsmethode aangewezen is. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende vakmannen. Start je aanvraag hier!

 

Oplossingen vochtproblemen kelder

Er zijn een aantal methodes om vochtproblemen in je kelder aan te pakken. Hieronder vind je een opsomming van de mogelijkheden:

 

1. Kelderbekuiping plaatsen

vochtproblemen kelder bekuiping

Een kelderbekuiping of kelderdichting is een goede oplossing bij doorslaand vocht, vooral bij beginnende vochtinfiltratie. Dan maak je je kelder waterdicht met een dikke cementlaag. In theorie kan je dit zelf doen, maar het is alleen aangewezen als je een doorwinterde doe-het-zelver bent. Dan kan je je kelder zelf behandelen met een coating op basis van cement of epoxy.

 

2. Keldermuren injecteren

vochtproblemen kelder injecteren

Door je keldermuren te injecteren pak je snel en efficiënt opstijgend grondwater aan. Je kan deze methode ook combineren met een kelderbekuiping. Dankzij die injectie met een vochtwerende gel onderaan je muren voorkom je dat het vocht naar de bovenliggende verdiepingen trekt. Ook deze methode kan je zelf proberen, maar alleen als je nauwkeurig en precies te werk gaat.

 

3. Kelderdrainage plaatsen

vochtproblemen kelder drainage

Is de druk van het grondwater te groot voor een kelderbekuiping? Dan heb je een kelderdrainage nodig. Het is absoluut niet aangeraden om dit zelf te doen, het is namelijk puur vakwerk. Voor een wand- en vloerdrainage zal een vakman een noppenmembraan plaatsen dat het overtollige water naar een verzamelput leidt. Bij randdrainage plaatst hij een stenen gootje.

 

Zeker zijn van een definitieve oplossing? Schakel een vakman in!

Vochtproblemen in je kelder zelf oplossen is alleen maar aangeraden als je een ervaren doe-het-zelver bent. Wil je voorgoed verlost zijn van het vochtprobleem in je kelder? Dan schakel je beter een vochtspecialist in.

Wil je graag een vakman inschakelen? Ontvang dan meerdere prijsvoorstellen van vochtspecialisten bij jou in de buurt via onze offerteservice.

 

Prijs vocht bestrijden kelder

De prijs van vochtbestrijding in je kelder hangt af van de gebruikte methode, de grootte van het te behandelen oppervlak en hoe hardnekkig het probleem is. Hieronder een overzicht van de prijs per methode:

BehandelingsmethodePrijs (excl. btw en incl. arbeidskosten)
Kelderbekuiping plaatsen€ 50 à 100 per m²
Keldermuren injecteren€ 100 à 150 per lopende meter
Kelderdrainage plaatsen€ 3.000 à 10.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je een precieze prijsbepaling voor jouw situatie? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende experts. Start je aanvraag hier!

 

Doe ik het zelf of schakel ik een vakman in?

Je kan vocht in je kelder zelf bestrijden, maar het is zeker aangeraden om een expert in te schakelen. Als doe-het-zelver ben je namelijk nooit zeker van je diagnose en gekozen methode. Bij een professionele vochtbestrijder komen heel wat voordelen kijken:

  • Correcte diagnose: een vakman heeft professionele apparatuur om de oorzaak van jouw vochtprobleem in de kelder vast te stellen.
  • Advies op maat: nadat hij de juiste diagnose maakt, kan hij met jou overlopen welke behandelingsmethodes mogelijk zijn en welke hij adviseert.
  • Duurzame oplossing: werk je samen met een professional? Dan heb je de beste garantie op een doeltreffende oplossing op lange termijn voor het vochtprobleem in je kelder.
  • Garantie bij schade: als je er toch voor kiest om het vochtprobleem zelf aan te pakken en er gaat iets mis, dan draai je zelf op voor de eventuele kosten bij schade.
  • Nette afwerking: een professionele vochtbestrijder zal er altijd voor zorgen dat hij jouw kelder netjes achterlaat wanneer hij klaar is.

 

Vergelijken loont: schakel een vakman in voor het vocht in je kelder!

Om ervoor te zorgen dat het vocht definitief wegblijft, schakel je best een vakman in. Voorstellen vergelijken is de beste garantie op een correcte prijs voor de vochtbestrijding in je kelder. Via onze offerteservice ontvang je gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende vakmannen actief in je buurt.

Wil je graag het vochtprobleem in je kelder oplossen? Start dan je aanvraag via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders