Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Soorten schimmel in huis

Kamp je met een vochtprobleem in je woning? Dan zijn schimmels 1 van de logische gevolgen. Deze microscopische organismen vormen letterlijk en figuurlijk een teken aan de wand: tijd om de luchtvochtigheid in je woonruimte aan te pakken. Maar met welke soorten schimmel in huis kan je te maken krijgen? En hoe kan je ze verwijderen en er vooral definitief komaf mee maken?

Ga snel naar:
Welke soorten schimmel in huis?
Hoe schimmels in huis verwijderen?
Hoe schimmels in huis aanpakken?
Schimmel in huis: welke kosten?
Waarom vochtspecialist inschakelen?

Kom nu in contact met een vochtspecialist!

 

 

Wat zijn de risico’s van schimmels in huis?

Schimmels komen niet alleen voor in de natuur. Ook in je woning kunnen ze zich nestelen op muren, plafonds, … Eigenlijk gaat het om kleine paddenstoeltjes die via schimmelsporen je woning binnenkomen. Heb je geen vochtproblemen? Dan ondervind je er geen hinder van. Ontdekken de schimmels echter een vochtrijke plek? Dan zullen ze zich vastzetten op die voedingsbodem en geleidelijk aan beginnen te groeien. Dat houdt de volgende risico’s in:

 • Schade aan je woning: pak je de schimmels niet aan? Dan tasten ze geleidelijk het pleisterwerk, de verf, het hout, … op je muren en plafonds aan. Beetje bij beetje worden deze materialen zwakker en weker. Bij houtskeletbouw kunnen schimmels zelfs op lange termijn de bouwkundige constructie van de woning aantasten.
 • Schade aan je gezondheid: ook voor je eigen gezondheid zijn schimmels nefast. De risico’s verschillen wel naargelang het soort schimmel in huis. Zo kan zwarte schimmel giftiger zijn dan groene schimmel. Toch houdt elk type schimmel gezondheidsrisico’s in: van allergische reacties tot hoofdpijn, astmatische klachten en huidirritaties.

Wil je 1 of meerdere soorten schimmel in huis aanpakken? Laat je dan gericht adviseren door een ervaren vochtspecialist. Die stelt eerst een correcte vochtdiagnose en pakt je vochtprobleem daarna aan volgens de regels van de kunst. Kom nu in contact met vochtbestrijders in je buurt!

soorten schimmel in huis

 

Welke soorten schimmel in huis?

‘Schimmel’, het is een verzamelterm voor vele microscopische organismen die welig tieren in vochtrijke omgevingen. De meest voorkomende schimmels in huis zijn zwart, groen of wit van kleur. We gaan even dieper in op de 4 belangrijkste soorten schimmel in huis:

 

 1. Aspergillus: dit is de minst gevaarlijke soort schimmel in huis. Heb je geen gezondheidsproblemen? Dan zal je weinig tot geen klachten hebben. Bij een verminderde weerstand of bestaande chronische ziektes kan deze schimmel echter wel bepaalde gezondheidsklachten verergeren. En bij een longinfectie kan de schimmel zelfs organen als de hersenen, nieren en lever aantasten.
 2. Stachybotrys: deze giftige zwarte schimmel is een ander verhaal dan de Aspergillus. Kom je deze schimmel in huis tegen? Dan laat je die best zo snel mogelijk verwijderen. De Stachybotrys verspreidt namelijk mycotoxines. Dat zijn giftige stoffen die kunnen leiden tot problemen aan de luchtwegen, misselijkheid, zware hoofdpijn, …
 3. Alternaria: dit is een vaak voorkomende schimmelsoort die ook aardappelen en bladeren aantast. In huis komt de Alternaria vooral voor na waterschade. Dit type herken je aan de groene kleur. Hij verspreidt zich ook snel. Het is dus zaak om tijdig in te grijpen en de schimmel zo snel mogelijk weg te halen.
 4. Cladosporium: ook deze schimmel kan bladvlekken veroorzaken. Voor de mens is de Cladosporium gelukkig minder gevaarlijk. Hij veroorzaakt weinig tot geen symptomen. Enkel bij een langdurige blootstelling is het mogelijk dat er lichte astmaklachten en allergische reacties optreden.

 

Hoe schimmels in huis verwijderen?

Je kan zelf meerdere soorten schimmel in huis verwijderen, maar ook een vakspecialist inschakelen is een optie. Welke keuze de beste is, hangt vooral af van de omvang van je schimmelprobleem.

 

OPTIE 1 = zelf schimmel verwijderen

Gaat het om een paar kleine zwarte puntjes? Of kleine groepjes groene schimmel? Dan kan je die zeker nog zelf verwijderen. Daarvoor bestaan verschillende middeltjes. Ga aan de slag met een oplossing van soda en water of met bleekwater. Bieden die middelen weinig tot geen soelaas? Dan kan je ook een speciale schimmelreiniger gebruiken. Volg goed de handleiding en zorg ook voor voldoende verluchting achteraf!

Een professioneel anti-schimmel product kopen? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop!

 

OPTIE 2 = schimmel laten verwijderen

Gaat het niet langer om beginnende schimmel? Zijn de schimmels uitgegroeid tot grote, hardnekkige vlekken? Dan schakel je beter een professionele vochtbestrijder in. Die beschikt over de juiste beschermkledij, kiest het meest aangewezen product, … Zo breng je je eigen gezondheid niet in gevaar en ben je zeker van een correcte uitvoering. Je mag rekenen op een prijs van € 25 à 35 per m² (incl. btw, materiaal & arbeidskosten).

Op zoek naar een vochtspecialist? Die vind je snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice!

 

TIP: pak de oorzaak van schimmels in huis aan!

Voor alle soorten schimmel in huis geldt hetzelfde. Pak je de oorzaak niet aan? Dan keren ze na verloop van tijd onvermijdelijk terug. De schimmels louter verwijderen, volstaat dus niet. Maar welke vochtproblemen veroorzaken schimmels? En wat zijn de meest aangewezen oplossingen? Daarover lees je hieronder meer!

Advies van een professionele vochtspecialist? De behandeling van je schimmelprobleem in huis begint met een juiste diagnose. Daarom doe je het best een beroep op de ervaring en expertise van een vochtbestrijder. Contacteer gratis meerdere experts in je buurt!

 

Hoe schimmels in huis aanpakken?

Verschillende soorten schimmels in huis definitief verwijderen? Dan moet je het probleem bij de wortel aanpakken. Pas als je vochtprobleem van de baan is, ben je van die schimmels af. Er zijn 4 mogelijke oorzaken, elk met hun eigen oplossing(en):

 

1. Schimmels in huis door opstijgend vocht

Zie je vooral schimmels onderaan je muren op het gelijkvloers? Bij schimmelgroei boven de vloerplint is opstijgend vocht allicht de oorzaak. Het gaat om grondvocht dat door een beschadigde of ontbrekende waterkering omhoog trekt in je muren. Zeker als daar geen waterleidingen lopen, is de kans groot dat je met dit vochtprobleem te maken hebt.

OPLOSSING: het injecteren van je muren is de meest eenvoudige en doeltreffende oplossing. Een vochtexpert boort net boven de grond gaten in je muur en injecteert daarlangs een vochtwerende gel. Bij het uitharden vormt deze gel een ondoordringbare laag. Ontvang gratis offertes op maat!

 

2. Schimmels in huis door doorslaand vocht

Ontstaan er schimmels op muren die grenzen aan de buitenomgeving? Dan kan ook doorslaand vocht de boosdoener zijn. Zeker als de plekken niet onderaan de wanden voorkomen. Bij dit vochtprobleem dringt regenwater poreuze buitenmuren binnen. Dat vocht verspreidt zich dan langzamerhand ook naar de binnenmuren.

OPLOSSING: je buitenmuren laten impregneren is de meest toegepaste oplossing voor doorslaand vocht. Een vakspecialist brengt dan een transparante, vochtwerende laag aan op je gevel. Bij een te grote schade is ook een nieuwe  gevelbekleding een optie. Ontvang gratis offertes op maat!

 

3. Schimmels in huis door condensatievocht

Verschijnen er schimmels achter je kasten, aan je ramen, in je badkamer, …? Dan kan de oorzaak ook gewoon een te hoge luchtvochtigheid in je woning zijn. Warme lucht zet zich dan af op koude oppervlakken om te condenseren. Dit is de vaakst voorkomende oorzaak van schimmels in huis.

OPLOSSING: enkel verluchten volstaat niet om de luchtvochtigheid in je woning op peil te houden. Daarvoor heb je een ventilatiesysteem op maat nodig. Ontvang gratis offertes op maat!

 

4. Schimmels in huis door een lekkage

Ten slotte kan ook een lekkage in je woning voor schimmelgroei zorgen. Zijn je water- en energiefactuur plots flink gestegen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een lek.

OPLOSSING: de vochtschade bevindt zich niet noodzakelijk op de locatie van het lek in kwestie. Daarom is vaak de hulp van een lekdetectiebedrijf nodig. Is de plek van het lek wel duidelijk? Dan kan je onmiddellijk een loodgieter, vochtbestrijder, … inschakelen. Ontvang gratis offertes op maat!

 

Schimmel in huis: welke kosten?

Hoeveel betaal je nu om verschillende soorten schimmels in huis aan te pakken? De kosten hangen vooral af van je vochtprobleem en de meest aangewezen oplossing. Een beknopt prijzenoverzicht per type vochtprobleem:

Oorzaak schimmel in huisOplossingenGemiddelde prijs
(excl. btw)
Opstijgend vochtMuren injecteren€ 100 per lopende meter
CondensatievochtAangepast ventilatiesysteem€ 550 à 8.000
Doorslaand vochtMuren impregneren€ 8 à 12 per m²
Muren verven met vochtwerende verf€ 20 à 40 per m²
Nieuwe gevelbekledingVanaf € 40 per m²
LekkageLekdetectie € 300 à 500
Lek herstellenAfh. van soort lek en methode

BELANGRIJK: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je benieuwd naar een totaalprijs om de schimmel in jouw woning aan te pakken? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij vochtbestrijders in je buurt. Zo vergelijk je alle kostenposten en maak je zeker de juiste keuze. Start je aanvraag hier!

 

soorten schimmels in huis

 

Waarom vochtspecialist inschakelen?

Schimmels in huis tijdelijk verwijderen kan je eventueel zelf doen. De oorzaak aanpakken, is minder vanzelfsprekend. Wil je zeker zijn dat de vochtschade op termijn niet terugkeert? Dan schakel je beter een ervaren vochtbestrijder in. Zo kan je rekenen op…

 

 • Vochtdiagnose: een expert gaat eerst en vooral na wat de oorzaak van de schimmelgroei is. Gaat het puur om condensatievocht of is er bv. meer aan de hand?
 • Aanpak op maat: op basis van die analyse stelt je vochtbestrijder een oplossing op maat voor. Zo maak je definitief komaf met je vochtprobleem en de schimmels die ermee gepaard gaan.
 • Snel & efficiënt: dankzij aangepaste meetapparatuur en professioneel gereedschap gaat een vochtbestrijder snel en efficiënt te werk. Dat bespaart je heel wat tijd en moeite.
 • Kwalitatieve materialen: een vochtspecialist werkt enkel met topkwaliteit. Of het nu gaat om vochtwerende gel om in je muren te injecteren of om een impregneermiddel voor op je gevel… Dat is de beste garantie op een duurzaam eindresultaat.
 • Premies & financiële voordelen: voor de behandeling van vochtproblemen kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. En is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je ook slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten.

Meerdere offertes vergelijken? Geen probleem, vraag gewoon vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere vochtspecialisten in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor schimmel verwijderen ontvangen?

Last van schimmels in huis als gevolg van een vochtprobleem? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes van bedrijven gespecialiseerd in het verwijderen van schimmels en het oplossen van vochtproblemen.