Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Kelderdichting: Droogmaken van vochtige kelders

Heb je last van vocht in de kelder als gevolg van insijpelend grondvocht? Dan pas je best zo snel mogelijk een vorm van kelderdichting toe om de kelder droog te krijgen. Zo voorkom je verdere schade aan de woning en gezondheidsproblemen. Alles wat je moet weten over vocht in de kelder, de verschillende methodes van kelderdichting en de bijhorende prijzen ontdek je in dit artikel.

 

Vochtprobleem in de kelder?

Vraag hier je gratis diagnose + vrijblijvende offerte aan

 

 

kelders waterdicht maken Oorzaken van vocht in de kelder

Vocht in de kelder wordt voornamelijk veroorzaakt door de infiltratie van grondwater in de keldervloer of -muren. De mate waarin de grond vochtig is, is afhankelijk van de regio waar je woont, de samenstelling van de grond en de mate van neerslag. Soms kan er zoveel neerslag vallen dat het niveau van het grondwater aanzienlijk verhoogt. De muren van de kelder staan dan bloot aan de hoge druk van het grondwater waardoor vocht makkelijk kan insijpelen in het metselwerk.

Het ontbreken van een goede ventilatie in de kelderruimte speelt ook een grote rol bij vochtproblemen. Vochtige lucht die nergens naartoe kan condenseert tegen de koude muren en slaat daar neer als vocht.

 

 

 

Methodes kelderdichting

Condensvorming kan makkelijk voorkomen worden door goed te ventileren. Een mechanisch ventilatiesysteem kan daarbij helpen. De kelder dichten helpt dan weer om waterinfiltratie van buitenaf tegen te gaan. Een overzicht van de mogelijkheden voor het waterdicht maken van een kelder:

 

Methode kelderdichting
Gemiddelde prijs kelderdichting
Kelder bekuiping langs binnen
€15 à €17 per m²
Kelder bekuiping langs buiten
€60 per m²
Kelder drainage
€3.000 à €10.000
Keldermuren injecteren
€100 à €150 per m²

1. Waterdicht maken kelder: Bekuiping van de kelder

Het bekuipen van de kelder wordt vooral toegepast in geval van sijpelwater, waarbij grondvocht via de muren de kelder binnendringt. Bekuiping wordt dus toegepast om doorslaand vocht aan te pakken.

Bij een bekuiping worden de keldermuren waterdicht gecementeerd. Eerst worden de muren van de kelder zoveel mogelijk afgekapt om zo vast te kunnen stellen waar het grondwater door de muren sijpelt. Deze lekken worden dan met een speciaal vulmiddel waterdicht afgedicht. Na een droogtijd van 24 tot 48 uur worden er nog verschillende fixeerlagen en cementeringslagen aangebracht om de keldermuren volledig waterdicht te krijgen. Uiteindelijk kan het totale bekuipingsproces 3 tot 4 dagen in beslag nemen.

Voor een succesvolle vochtbestrijding is het noodzakelijk dat ook de vloer van de kelder 100% waterdicht is. Is dat niet het geval, dan moet er een nieuwe gewapende vloerplaat worden gelegd. Verder is het noodzakelijk dat de gehele kelderconstructie voldoende stabiel is. Zo niet kunnen er scheuren in de waterdichte lagen ontstaan waardoor alsnog vochtinfiltratie kan optreden.

Kelder bekuiping kan zowel aan de binnen- als buitenkant van de muren worden toegepast. In geval van een bestaande kelder zal dat laatste niet mogelijk zijn. Het bekuipen van de kelder langs binnen heeft natuurlijk als voordeel dat er nadien nog aanpassingen mogelijk zijn.

Richtprijs kelder bekuipen: ± €3.000 à €10.000 (afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en opp.)
Richtprijs bekuiping langs binnen: ± €15 à €17 per m²
Richtprijs bekuiping langs buiten: ± €60 per m²
⇒ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor kelder bekuiping kan via de offertepagina.

 

2. Kelder waterdicht maken: Kelder drainage

Als er een grote hoeveelheid grondvocht aanwezig is en deze onder hoge druk werkt op de muren, bestaat het risico dat bekuiping niet voldoende is. In dat geval opteert men er vaak voor om kelderdrainage te voorzien. Dat voert het teveel aan water op een efficiënte manier af. Het overtollige water wordt via een pomp afgezogen en via drainagebuizen naar de riolering of een waterput geleid. Hoewel de kelder nog vochtig kan aanvoelen, zal er dankzij een drainagesysteem geen stilstaand water meer op de grond blijven staan.

Afhankelijk van de ernst van het vochtprobleem kunnen zowel de muren als de vloer van de kelder worden gedraineerd. De kosten zijn vanzelfsprekend hoger als beiden een drainagesysteem krijgen.

Richtprijs kelder drainage: ± €3.000 à €10.000 (afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en opp.)
⇒ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor kelder drainage kan via de offertepagina.

 

3. Kelder dichten: Keldermuren injecteren

Een kelder waterdicht maken kan ook via het injecteren van de keldermuren. Deze methode wordt toegepast wanneer de kelder te maken krijgt met opstijgend vocht, waarbij grondvocht via het metselwerk omhoog dringt.

Bij het injecteren van muren boort men gaten in de muren, net boven het grondniveau. In deze gaten wordt een waterdicht gelmengsel gespoten dat uitzet en voorkomt dat grondwater naar boven dringt.

Richtprijs keldermuren injecteren: ±€100 à €150 per m²
⇒ Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor muurinjectie kan via de offertepagina.

 

TIP: Het oplossen van een vochtprobleem in de kelder kan op verschillende manieren gebeuren. Afhankelijk van het type waterinfiltratie en de ernst van het vochtprobleem zal een specifieke aanpak vereist zijn. Om verzekerd te zijn van een juiste diagnose en correcte aanpak van het probleem, laat je daarom best een grondige inspectie van de kelderruimte uitvoeren. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

kelderdichting bekuiping

 

Gevolgen van vocht in de kelder

Een vochtige kelder is een broeiplaats voor schimmels, algen en mossen en trekt allerlei ongedierte aan. Door de sporen van schimmels en de zeer hoge luchtvochtigheid is een vochtige kelder ook slecht voor de gezondheid.

Bovendien veroorzaakt vocht schade aan de constructie van de woning, wat de prijs bij verbouwingen sterk kan doen oplopen. In en op de keldermuren kunnen zich als gevolg van het vochtprobleem bijvoorbeeld allerlei zouten vormen. Door de kristalstructuren die daarbij gevormd worden, raken pleisterlagen beschadigd. Alles samen maakt dat een vochtige kelder niet geschikt is als opslagplaats, laat staan als extra leefruimte.

Heb je het vermoeden van een vochtprobleem in de kelder, dan onderneem je dus best zo snel mogelijk actie om de kelder waterdicht te maken. Langer wachten kan nare gevolgen hebben voor jouw gezondheid én voor de architectuur van jouw woning, wat de kosten aanzienlijk verhoogt. Wanneer je de kelder laat dichten, heb je bovendien weer een volwaardige en bruikbare kelder aan jouw huis.

 

Vochtprobleem in de kelder? Vraag hier gratis diagnose + offertes aan

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend een diagnose + prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw regio.

  • Gratis diagnose
  • Vrijblijvende offertes
  • Vergelijk & bespaar
  • Erkende vochtbestrijders