Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Vochtige buitenmuur: oplossingen

Een vochtige buitenmuur is een veelvoorkomend en vervelend probleem dat na verloop van tijd nefaste gevolgen kan hebben. Daarom is het belangrijk de gevel op tijd te behandelen zodra je vocht ontdekt. In dit artikel kan je lezen hoe een vochtige muur kan worden aangepakt en hoeveel je dat kost.

Een vochtprobleem op de buitenmuur laten behandelen door een specialist? Vraag hier gratis offertes.

 

vochtige buitenmuur Oorzaken & gevolgen vochtige gevel

Om de vochtige buitenmuur efficiënt te behandelen moet eerst de oorzaak van het vocht worden nagegaan. Een vakman heeft de nodige expertise om de oorsprong van het probleem te detecteren.

Maar hoe ontstaat dat vocht precies? Veel heeft te maken met slechte weersomstandigheden en temperatuursverschillen. Vooral oude buitenmuren zijn hier extra gevoelig voor vanwege de lange blootstelling aan regen, sneeuw, ijs en zon. Onder invloed van het weer gaat de muur uitzetten en krimpen, wat tot scheuren of poreuze stenen leidt.

Ook mosvorming tussen de voegen of schimmel op de buitenmuur zijn tekenen aan de wand. Door scheuren vallen de muren dan ten prooi aan vocht. Opstijgend vocht uit de grond of een lekkende dakgoot kan ook de boosdoener zijn, net zoals klimop. De wortels van deze plant veroorzaken na verloop van tijd scheuren in de muur.

Indien je het vocht onbehandeld laat, kan dit via de buitenmuur naar binnen dringen en schade aan (heel) het huis berokkenen. In dat geval spreekt men van doorslaand vocht. Ook opstijgend vocht aan de buitenmuur kan schadelijk zijn.

 

Is je buitenmuur vochtig en zoek je een expert om deze te laten behandelen?
✓ Op deze pagina kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals in de buurt.  

 

 

Manieren om vochtige buitenmuur te behandelen

Er zijn een paar methodes om je vochtige buitenmuur opnieuw waterdicht te maken. Hieronder volgt een overzicht van enkele technieken om de vochtproblemen op te lossen:

 

vochtige buitenmuur impregneren 1) Vochtige gevel impregneren/injecteren

Een eerste oplossing is het impregneren (ook hydrofoberen genoemd) van de buitenmuur. Impregneren houdt in dat er een waterafstotende vloeistof over de buitengevel wordt gespoten. Dit product zal dan in de muur trekken en alle poriën opvullen, waardoor er geen doorslaand vocht meer door kan.

Het is vrij goedkoop om een vochtige buitenmuur te laten impregneren. Gemiddeld moet je rekenen op een prijs tussen 6 en 12 euro per vierkante meter. Eens de muren behandeld zijn, ben je gerust voor zo’n 15 jaar.

Lees hier meer informatie over het impregneren van een muur.

Is er eerder sprake van opstijgend vocht in plaats van doorslaand vocht? Dan moet de buitenmuur geïnjecteerd worden in plaats van geïmpregneerd. Hierbij worden enkele gaten in de muur geboord, die vervolgens geïnjecteerd worden met een vochtwerende vloeistof. Op die manier is de buitenmuur opnieuw beschermd tegen optrekkend vocht. Op deze pagina lees je meer over het impregneren van een muur.

 

vochtige buitenmuur 2) Vochtwerende verf

Je kan ook kiezen voor een vochtwerende verf. Zo heb je de gelegenheid om je buitenmuur tegelijkertijd in een nieuw jasje te steken. Voordat twee vochtwerende verflagen aangebracht worden, moet de buitenmuur wel eerst gereinigd worden (eventueel met een hogedrukreiniger).

Acrylverf is bijvoorbeeld een waterbestendige verf. Professionele schilderwerken aan je buitenmuur kosten gemiddeld 20 à 40 euro per m².

Let op! Vochtwerende verf mag niet zomaar worden gebruikt om een vochtplek op de buitenmuur te verstoppen. Een juiste diagnose en reiniging is belangrijk, anders zal het probleem zich blijven voordoen.

 

 

vochtige buitenmuur 3) Vochtige buitenmuur opnieuw voegen

Heb je een vochtige buitenmuur en zijn de voegen van je muur beschadigd of los? Dan doe je er goed aan de voegen uit te slijpen en vervolgens opnieuw te vullen met cement. Op die manier zal vocht niet langer door de voegen heen kunnen dringen.

De horizontale voegen kunnen worden uitgeslepen met een slijpschijf, terwijl de verticale best verwijderd worden met een breekhamer en beitel.

Het is belangrijk om te onthouden dat de muur ook nog geïmpregneerd moet worden achteraf. Dit zorgt voor een optimalere bescherming.

 

 

vochtige buitenmuur 4) Kiezen voor een nieuwe gevelbekleding

Tot slot is ook een nieuwe en waterdichte gevelbekleding een optie. Deze werken zijn zeer efficiënt tegen vocht, maar ze zijn ingrijpender, meestal duurder en vergen meer tijd dan de andere methodes.

Qua gevelbekleding kan je kiezen uit bijvoorbeeld crepi, hout, steenstrips of kunststof. Kiezen voor crepi, ook wel sierpleister genoemd, is een uitstekende gelegenheid om je buitenmuur tegelijk ook te laten isoleren. Het kan al voor ±100 euro per m². Meer uitgebreide info over onder meer de mogelijkheden, eigenschappen en prijs van sierpleister vind je op https://www.crepi.be/sierpleister.

 

Opgelet! Als je kiest voor een nieuwe voorgevel of als je deze laat schilderen, heb je doorgaans een vergunning nodig in Vlaanderen. Vraag dit na bij jouw gemeente.

 

vochtige buitenmuur

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders