Waterlek dichten
Een waterlek kan leiden tot allerlei vochtproblemen in je woning. Daarom is het zaak om het lek snel op te sporen en te dichten. De geschikte methode om een waterlek te dichten, hangt af van waar het lek zich bevindt. Welke soorten waterlekken zijn er? Hoeveel kost een waterlek dichten? Wat is de aangewezen werkwijze? En waar hou je best rekening mee? Je leest het hier.
Ga snel naar:
Soorten waterlekken
Prijs waterlekkage dichten
Hoe waterlek dichten?
Aandachtspunten waterlek
Vergelijk vrijblijvend offertes
Hoe herken je een waterlek?
Een waterlek kan lang onopgemerkt blijven omdat er niet altijd meteen gevolgen merkbaar zijn. En dat is net het gevaar van een lek. Het kan een tijd onopvallend schade toebrengen aan je woning. Toch zijn er een aantal symptomen waaraan je een waterlek herkent. Merk je 1 of meerdere van onderstaande zaken op? Dan heb je misschien te maken met een waterlek en is het belangrijk om snel in te grijpen:
- Vochtplekken, condens op de ramen of schimmelplekken: deze wijzen allemaal op een te hoge luchtvochtigheid in je woning, die afkomstig kan zijn van een waterlek.
- Muffe geur: vochtproblemen gaan meestal ook gepaard met een muffe geur. Die geur komt van bacteriën en schimmels in de lucht, die te wijten zijn aan een hoge luchtvochtigheid.
- Hogere waterrekening: heb je plots een opvallend hogere waterfactuur zonder duidelijk aanwijsbare reden? Dan is de kans groot dat je met een waterlek te maken hebt.
- Hogere energiefactuur: een waterlek kan je isolatie aantasten, waardoor de werking ervan zal verminderen en je harder zal moeten stoken . Het gevolg? Een hogere energiefactuur. Bovendien is een te vochtige woning ook moeilijker om op te warmen.
- Ongedierte: vochtige ruimtes zijn ook een geliefde plek voor ongedierte zoals zilvervisjes, pissebedden of rioolvliegjes.
Denk je dat je te maken hebt met een waterlek? Een vakman kan uitsluitsel bieden én de meest aangewezen oplossing voorstellen. Vind een geschikte vakman via onze offerteservice.
Welke soorten waterlekken dichten?
Er zijn verschillende plekken waar een waterlek kan voorkomen. Afhankelijk van waar het waterlek zich bevindt, is een andere oplossing aangewezen. We overlopen hieronder de mogelijke soorten waterlekken en de beste manier om ze te dichten:
1. Waterlek dichten in waterleiding
Waterlekken komen veel voor in waterleidingen. Deze lekkages zijn vaak moeilijk te detecteren omdat er heel wat kleinere leidingen zijn, die ook nog eens in muren, onder vloeren, in plafonds… zitten. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een waterlek in je waterleiding. Denk maar aan ouderdom, slijtage, een ongelukje bij het klussen…
Oplossing: een lek in je waterleiding dichten begint bij het opsporen van het lek. Als het waterlek gevonden is, is het belangrijk om de leidingen eerst dicht te draaien. Nadien kan een vakman de kapotte onderdelen van de waterleiding weghalen en vervangen.
2. Waterlek dichten in afvoerbuizen
Ook in afvoerbuizen van je douche, lavabo, toilet… zijn waterlekken niet zeldzaam. Lekken in afvoerbuizen kunnen ontstaan door slijtage, beschadigingen, ongelukken bij het klussen… De sifon van een gootsteen is bijvoorbeeld erg gevoelig voor waterlekken.
Oplossing: om dit probleem te verhelpen, gaat een vakman te werk net zoals bij lekkages in waterleidingen. Een essentiële eerste stap is om het lek op te sporen. Nadien zal een vakman de kapotte onderdelen vervangen, of het lek op een andere manier dichten.
3. Waterlek dichten in verwarmingssysteem
Waterlekken in je verwarmingssysteem komen vooral voor tijdens de winter. Wanneer je ketel lang uitstaat en je dan veel begint te stoken, kunnen in de cv-leidingen scheurtjes ontstaan door uitzetting. Maar ook in radiotoren, cv-ketels… kunnen waterlekken voorkomen. Zo’n lekkage kan te wijten zijn aan een kapotte platenwisselaar in de ketel, een kapotte pomp, een slechte aansluiting, verstopte afvoer, een kapotte ontluchter, een lekkende vulkraan…
Oplossing: om een waterlek in je verwarmingssysteem te dichten, moet je natuurlijk eerst het lek opsporen. Bij waterlekken in je cv-leidingen, moeten de leidingen eerst afgetapt worden voor een vakman ze kan herstellen. De manier om het lek te dichten zal afhangen van waar het lek zich bevindt en wat de oorzaak is. Vaak zullen kapotte onderdelen vervangen moeten worden.
4. Waterlek dichten in dak
Tot slot kan slijtage ook een waterlek in je dak veroorzaken. Er ontstaat dan schade aan de dakbedekking, zoals kapotte dakpannen, scheuren in het daklood, verstopte dakgoten… Daardoor kan water je woning binnendringen en de draagstructuur en de isolatie van je dak aantasten.
Oplossing: de oplossing zal afhangen van de oorzaak en locatie van het waterlek. Kapotte dakpannen, dakgoten of beschadigd daklood zal een vakman vaak vervangen. Is de schade vrij groot en is je dakbedekking al relatief oud? Dan kan een volledige dakrenovatie misschien de beste oplossing bieden.
Prijs dichten waterlek
De prijs om een waterlek te dichten kan sterk verschillen naargelang de locatie van het lek, de gekozen oplossing, de moeilijkheidsgraad van de herstelling, eventueel breekwerk… De arbeidskosten van dakwerkers en loodgieters liggen gemiddeld tussen € 25 en 35 per uur (excl. btw) voor het dichten van een waterlek. Voor een waterlek in je verwarmingsinstallatie zal je een cv-installateur moeten inschakelen. Doorgaans betaal je voor een cv-installateur € 40 à 65 per uur (excl. btw).
LET OP: de prijzen om een waterlek te dichten kunnen ook nog eens variëren van vakman tot vakman. Daarom vergelijk je best offertes van meerdere experts. Door het offerteformulier in te vullen, ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen van geschikte vakmannen in jouw buurt. Start je aanvraag hier.
Hoe waterlek dichten?
Om een lek te dichten, moet je 2 stappen doorlopen: het lek opsporen en het lek op de meest aangewezen manier dichten. In sommige gevallen kan je hiervoor 1 vakman inschakelen, andere keren zal de detectie en het dichten door een andere specialist uitgevoerd worden. We gaan even dieper in op beide stappen:
-
Waterlek opsporen
Cruciaal om je waterlek gericht te verhelpen, is het opsporen van de exacte locatie van het lek. In sommige gevallen is het waterlek meteen zichtbaar, in andere gevallen schakel je best een professioneel lekdetectiebedrijf in. Deze hebben speciale apparatuur om het waterlek op te sporen: zo kan een vakman bijvoorbeeld gebruik maken van een thermografische infraroodcamera, ultrasone lekdetectie, endoscopie, traceergas, vochtmetingen…
-
Waterlek herstellen
Afhankelijk van waar het waterlek zich dan bevindt en wat de oorzaak is, kan je het lek op de juiste manier laten herstellen. Voor een waterlek in je dak zal een dakwerker bv. de nodige zaken vervangen of repareren. Voor een lek in je leidingen doe je best beroep op een loodgieter en een lek in je verwarmingssysteem kan dan weer op de meest aangewezen manier verholpen worden door een cv-installateur.
Zelf je waterlek opsporen en dichten of een expert inschakelen? Veel hangt af van de locatie van het lek, maar vaak komt er breekwerk te pas aan deze klus en doe je dus best een beroep op een vakman. Zo ben je zeker dat het lek efficiënt en snel gedicht wordt en dat verdere schade beperkt blijft. Kom in contact met geschikte vakmannen voor jouw klus via het offerteformulier.
Aandachtspunten waterlekken
Heb je te maken met een waterlek? Dan zijn er enkele dingen waar je op voorhand best even over nadenkt. We geven hieronder een overzicht van enkele belangrijke aandachtspunten bij het dichten van een waterlek:
- Verzekering: in sommige gevallen kan je verzekering tussenkomen om de kosten voor het herstellen van vochtschade te dekken. In het geval van een lek in je waterleiding of dak bijvoorbeeld, ben je in de meeste gevallen verzekerd. Ga dit dus zeker even na wanneer je een waterlek laat dichten.
- Breekwerk: vaak is er om bijvoorbeeld een lek in je muur te dichten enig breekwerk nodig. Daar hou je dus best rekening mee voor het totale kostenplaatje. Ga ook zeker na of het nodige breekwerk in de prijs van een offerte inbegrepen zit. Verder is soms ook een waterlek dichten zonder breken mogelijk, door bijvoorbeeld muren te injecteren.
- Watertoevoer afsluiten: wanneer je vermoedt dat je te kampen hebt met een waterlek in een leiding, kan je de watertoevoer afsluiten. Zo kan je de schade door het lek beperken terwijl je wacht op een sluitende lekdetectie of lekdichting.
- Andere herstellingen: nog iets om mee rekening te houden in het kostenplaatje zijn de eventuele andere herstellingen die nodig zijn. Eenmaal je lek gedicht is, kan je namelijk nog steeds schade zien als schimmelplekken, poreuze muren… Ook die schade moet je dus laten herstellen. Daarom kan je best de vochtschade laten opmeten door een vakman.
- Lekkages voorkomen: tot slot is het ook nog nuttig om even stil te staan bij hoe je waterlekken in de toekomst kan voorkomen. Hoewel je hier niet altijd de volledige controle over hebt, zijn er wel enkele dingen die je kan doen zoals je leidingen en dak regelmatig onderhouden en laten nakijken door een expert, opletten voor beschadigingen wanneer je zelf kluswerk doet, je leidingen bij koude temperaturen isoleren…
CONCLUSIE: laat je waterlek zo snel mogelijk opsporen en dichten!
Merk je vochtplekken, schimmelplekken, een muffe geur, een hogere waterrekening… op? Dan raden we je aan om meteen actie te ondernemen en een lekdetectiebedrijf in te schakelen. Weet je al waar het lek zich bevindt? Contacteer dan een vakman om het waterlek op een efficiënte manier te dichten.
Vergelijk vrijblijvend offertes! Door meerdere offertes te vergelijken vind je ongetwijfeld een geschikte vakman voor jouw klus. Vul dus zeker het onderstaande offerteformulier in: