Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muurinjecteren.be
banner image

Onderkappen muren: prijs & werkwijze

Opstijgend vocht zorgt voor afbladderende muren, loskomend behang en schimmelvorming. De meest effectieve methode om opstijgend vocht aan te pakken is het onderkappen van de muren. In dit artikel ontdek je de werkwijze en voordelen van muren onderkappen

 

onderkappen muren oorzaak Oorzaak opstijgend vocht

Opstijgend vocht komt vooral voor in gebieden waar het grondwater niet diep ligt. Door capillaire werking wordt het water als het ware in de muur omhoog ‘gezogen’, met alle gevolgen van dien. Tegenwoordig worden nieuwe woningen voorzien van een vochtkeringslaag op de vloerpas, waardoor grondwater niet in de muren kan trekken. Een slecht functionerende vochtkeringslaag of de afwezigheid van deze laag, veroorzaakt vochtproblemen. Een drastische, maar effectieve oplossing daarvoor, is het onderkappen van de muren. Hierbij plaatst men een waterkerende laag. Hierdoor ben je in een keer en voor altijd van optrekkend vocht verlost.

 

 

Werkwijze muren onderkappen

Muren onderkappen is dus het plaatsen van een nieuwe waterkerende laag. Daarvoor wordt de muur, op ongeveer 2 centimeter boven de vloerpas, horizontaal ingezaagd. Vervolgens wordt de vochtkering, ook wel vochtscherm genoemd, met nieuw cement in de zaagsnede geplaatst. Omdat men uiteraard niet het hele huis in één keer los kan zagen, neemt men steeds een deel van maximaal 1 meter. Op die manier komt de stabiliteit van het huis niet in gevaar. De vochtschermen worden zo meter voor meter aangelegd waarbij ze elkaar voldoende moeten overlappen om waterdicht te blijven. Voor het vochtscherm kan men 4 soorten materiaal gebruiken; roestvrije metalen golfplaten, halfstijve vochtschermen, DPC folie of vochtwerende hydraulische mortel.

 

Prijs onderkappen muren

Wat de kosten zijn voor onderkapping, hangt af van de dikte van de muren en wordt berekend per strekkende meter. Maar gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer € 75,- per meter; een flink bedrag dus. Vergeet daarom vooral niet om een renovatiepremie voor vochtbestrijding aan te vragen. Je krijgt daarmee tot 30% van het bedrag terug, op voorwaarde dat je de klus door een erkende aannemer laat uitvoeren.

 

Tip: Laat deze werken altijd uitvoeren door een professional. Het is een klus die ervaring vereist. Als je dit zelf doet, bestaat de kans dat je permanente schade toebrengt aan je muren. Vraag gratis & vrijblijvend info en prijzen aan erkende vochtbestrijders uit uw regio.

 

prijs onderkappen muren

 

Voordelen en nadelen

Onderkappen is klus die je niet moet onderschatten! Het is tijdrovend, arbeidsintensief en behoorlijk kostbaar. De muren van de woning moeten voor de onderkapping aan beide kanten goed bereikbaar zijn en het hele project zal dan ook flink wat rommel veroorzaken. Bovendien worden de muren zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant beschadigd en zullen dus opnieuw moeten worden afgewerkt.

Maar de voordelen van de onderkapping zijn dan ook groot. Het is de meest effectieve manier van vochtbestrijding en gaat een leven lang mee. Je wooncomfort wordt er echt vele malen groter door; geen optrekkende koude meer, geen schimmelvorming en geen afbladderende muren. Daarnaast heeft het uiteindelijk ook een financieel voordeel. Doordat je woning veel comfortabeler aanvoelt, zet je met gemak de verwarming een graadje lager. Je bespaart dus op de stookkosten en dat is ook nog eens beter voor het milieu!

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders